Test: Nationalism


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nationalism


Description
This mock test of Test: Nationalism for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Nationalism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nationalism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Nationalism exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nationalism extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The key exponent of the modern idea of nation state was

Solution:

Hegel argued that a sense of nationality was the cement that held modern societies together in an age when dynastic and religious allegiance was in decline.

QUESTION: 2

East Timor gained independence from

Solution:

East Timor once a Portuguese colony is the youngest nation, which gained independence in 2002 and became the newest member of United Nations.

QUESTION: 3

The '' Gujral Doctrine'' was adopted in

Solution:

The '' Gujral Doctrine'' was adopted in June 1996, through which unilateral concessions were given to neighbours.

QUESTION: 4

Identify an option which is not the symbol of Indian nationalism

Solution:

National Anthem, National flag and Republic day parade are the symbols of Indian nationalism.

QUESTION: 5

In the nineteenth century, Germany and Italy denoted the examples of

Solution:

In the nineteenth century, nationalism led to the unification of a number of small kingdoms into larger nation states, e.g. Germany and Italy.

QUESTION: 6

Canada mainly has

Solution:

Canada has two founding ethnic groups, the British and the French. British Canadians have traditionally dominated Canada, but French Canadians have maintained their own language and culture in the populous province of Quebec.

QUESTION: 7

The German nation was first unified by

Solution:

Twenty one states agreed to join a North German Confederation, led by Prussia with its capital, the Prussian capital.

QUESTION: 8

The history for a nation helps to develop

Solution:

The history for a nation helps to develop a sense of continuing historical identity.

QUESTION: 9

Liberal nationalism is NOT characterised by

Solution:

A Liberal nation is in principle a community of equal rights-bearing citizens, unified by patriotic attachment and share a set of political practices and values. Liberal nationalism is not based on common identity of ethnicity, language or religion.

QUESTION: 10

A hindrance in the development of nationalism is

Solution:

​Communalism divides a nation into mutually opposed races and communities. Nations divided on communal grounds continue to face ethnic conflicts and genocide. Examples: India and Pakistan. Thus, in the presence of communalism, there can be no unity in a nation.

Similar Content

Related tests