Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2


20 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2


Description
This mock test of Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Natural Vegetation And Wildlife - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Deer, foxes, wolves are the animals commonly found

Solution:

A wide variety of mammals, birds, insects, and reptiles can be found in a deciduous forest biome. Mammals that are commonly found in a deciduous forest include bears, raccoons, squirrels, skunks, wood mice, and, in the U.S., deer can be found in these forests.

QUESTION: 2

Citrus fruits such as oranges, figs, olives and grapes are commonly cultivated here

Solution:

Citrus fruits such as oranges, figs, olives and grapes are commonly cultivated in Mediterranean Region because people have removed the natural vegetation in order to cultivate what they want to. 

QUESTION: 3

Which forest are called taiga

Solution:
QUESTION: 4

Trees found in Coniferous forest are 
(1) Teak
(2) Chir
(3) Pine
(4) Shisham
(5) Oak
(6) Cedar

Solution:

Coniferous forest, vegetation composed primarily of cone-bearing needle-leaved or scale-leaved evergreen trees, found in areas that have long winters and moderate to high annual precipitation.

QUESTION: 5

Taiga means

Solution:
QUESTION: 6

Protection, preservation and efficient utilisation of resources is known as

Solution:

Conservation means usage, improvement, protection of human and natural resources in a wise manner.

QUESTION: 7

These occur on either side of the equator and extend till the tropics

Solution:
QUESTION: 8

Savannah grasslands of ___ are of tropical grassland

Solution:
QUESTION: 9

Where is Anaconda found

Solution:

Anacondas are the largest and heaviest known snakes. They can be found in tropical rainforests, lakes and swamps of South America. Anacondas are especially numerous near Amazon and Orinoco rivers.

Tropical evergreen forests are found in those regions which receive more than 200 cm of rainfall whereas tropical rain forest grow in the region of heavy rainfall over 200 cm per annum

QUESTION: 10

The animal in polar region have thick fur and thick skin

Solution:

The animals in polar region have thick fur and thick skin. Answer: Thick fur and thick skin help these animals in fighting the extremely cold climate. Tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season.

QUESTION: 11

Wild buffaloes, bisons, antilopes are common in the

Solution:

Temperate grasslands are found in mid-latitudinal regions and interior parts of countries, and the grass there is short and nutritious. Wild buffaloes, bisons and antelopes are the common animals found in these regions.

QUESTION: 12

By what name are tropical grassland called in Venezuela

Solution:
QUESTION: 13

Tropical desert are found in ___ margins of the country

Solution:

Tropical deserts are mostly found in the western margins of the country because the rainfall rate of that region is well to support the growth of tropical forests. The fertility of the soil is also good.

QUESTION: 14

Where in India the tropical deciduous forests occur

Solution:

The moist deciduous forests are found in the regions, which record rainfall between 100 and 200 cm. The moist deciduous forests are found in Jharkhand, Odisha, West Bengal.

QUESTION: 15

Which of the following is tropical grassland?

Solution:
QUESTION: 16

Type and thickness of vegetation change from place to place

Solution:

The growth of vegetation depends on temperature and moisture. It also depends on factors like slope and thickness of soil. The type and thickness of natural vegetation varies from place to place because of the variation in these factors. these factors, dense and open forests are grown.

QUESTION: 17

Mosses and lichens found in

Solution:

Only mosses, lichens and very small shrubs are found in Tundra vegetation. It grows during the very short summer. This is called Tundra type of vegetation. This vegetation is found in the polar areas of Europe, Asia, and North America.

QUESTION: 18

Pampas grassland found in

Solution:

The Pampas of South America are a grassland biome. They are flat, fertile plains that covers an area of 300,000 sq. miles or 777,000 square kilometers, from the Atlantic Ocean to the Andes Mountains. It is found primarily in Argentina and extends into Uruguay.

QUESTION: 19

These are found in the dry desert

Solution:

The Thorn Forests are found in the semi-arid areas of Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Uttar Pradesh and Haryana. The Thorn Forests and Scrubs are found in regions where the rainfall is less than 70cm. The vegetation in these forests are thorny trees and bushes. Acacias, palms, euphorbias and cacti are the main plants found in these forests. Trees are scattered and have long roots penetrating deep into the soil in order to get moisture. The stems are succulent to conserve water Leaves are modified into spines (thorns) and are small to minimize transpiration.  

QUESTION: 20

The place which is extremely cold. The growth of natural vegetation is very limited here. It grows during the very short summer. This is called

Solution:

Tundra is the coldest of all the biomes. Tundra comes from the Finnish word tunturi, meaning treeless plain. It is noted for its frost-molded landscapes, extremely low temperatures, little precipitation, poor nutrients, and short growing seasons.

Related tests