Test: Neural Control & Coordination- 2


20 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Neural Control & Coordination- 2


Description
This mock test of Test: Neural Control & Coordination- 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for NEET Test: Neural Control & Coordination- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Neural Control & Coordination- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Neural Control & Coordination- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Neural Control & Coordination- 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Find out the mismatched pair :

Solution:

Different parts of human brain have specializedarea for different receptors. Visual area is located in occipital lobe. General sensory area are located in parietal lobe, smell area is located in frontal area. Speech area is not located in parietal lobe.

QUESTION: 2

Complete the following hierarchical chart showing parts of nervous system :

Solution:

Human nervous system consists of central nervous system and peripheral nervous system. Peripheral nervous system includes 12 pairs of cranial nerves emerging from brain and 31 pairs of spinal nerves arising from spinal nerve.

QUESTION: 3

Blood vessels are found to be presentin whichregion of eye?

Solution:

The middle layer, choroid contains many blood vessels and looks bluish in colour.

QUESTION: 4

Reticular activating system (RAS) of brain :
i. it works as a bridge to connect the lower brain to the upper brain.
ii. it helps usto focus on the important things and evade the useless things.

Solution:

Reticular activating system (RAS) of brain works as a bridge to connect the lower brain to the upper brain. It helps to focus on the important things and evade useless things

QUESTION: 5

In the following figure a synapse is shown :

 i& ii (from up to down)

1) (i) is presynaptic membrane and (ii) is postsynaptic membrane.
2) synaptic vesicles are in postsynaptic knob.
3) neurotransmitter receptors are located on postsynaptic membrane.

Solution:

The synapse is formed by the membranes of apre-synaptic neuron and a post-synaptic neuron, which may or may notbe separated by a gap called synaptic cleft. The neurotransmitter receptors are located on postsynaptic membrane

QUESTION: 6

Sneha ceased to get smell of a perfume applied to her clothes but her friend Reema who passed by complimented her for the noticeable fragrance. This is an example of :

Solution:

The sensory organs detect all types of changes in the environment and send appropriate signals to the CNS, where all the inputs are processed and analysed.

QUESTION: 7

The choroid layer in human eye :

i. darkens the cavity of eyeball to prevent internal reflection of light.
ii. its blood vessels nourish the retina.
iii. it regulates shape of eye lens.

Solution:

The choroid layer in human eye darkens the cavity of eyeball to prevent internal reflection of light. The blood vessels of choroid layer nourish the retina. The shape of eye lens is changed by ciliary muscles.

QUESTION: 8

Due to refractory period , a nerve fibre in human body on an average transmits about :

Solution:

Refractory period is the time taken to nerve become ready to conduct other impulse. Due to this refractory period, a nerve fibre in human body on an average transmits about 1000 impulses per seconds.

QUESTION: 9

Among photoreceptors cones are responsible for bright light vision and they also :

i. give colour vision because they contain 3 different pigments.
ii. pigments are sensitive to red,green and yellow lights.
iii. pigments are sensitive to red,green and blue lights.
iv. individual cone cell contains all the three pigments in it.

Solution:

In the human eye, there are three types of cones which possess their own characteristic photopigments that respond to red, green and blue lights. The sensations of different coloursare produced by various combinations of these cones and their photopigments.

QUESTION: 10

Read the following :

i. In human iris, contraction of sphincter muscles widens the pupil in dim light to let in more light.
ii. The amount of pigment in the ciliary body of eye provides eye with its characteristic colour.

Solution:

Human eyes contain iris that is responsible for changing size of people to allow or preventthe amount of light entering the eyeball. Cons cells present in retina are responsible for colour perception.

QUESTION: 11

Read the following about the surface of cerebral hemispheres 

i. Is made up of the pia matter.
ii. Is greatly convoluted and called the cerebral cortex.

Solution:

The layer of cells which covers the cerebral hemisphere is called cerebral cortex and is throwninto prominent folds.

QUESTION: 12

While crying, tears come out of eyes but some watery fluid comes out of nose as well. This fluid is

Solution:

While crying, tears come out of eyes. Sometimes water fluid also comes out of the nose as well. This water fluid coming out of the nose is due to excessive secretion of lacrimal glands.

QUESTION: 13

Human internal ear is :

Solution:

Human body is triploblastic in nature, ectoderm, mesoderm and endoderm. These three layers of embryo forms thedifferent organs of human beings. Human internal ear is ectodermal in origin.

QUESTION: 14

The autonomic nervous system or ANS :

i. Is truly autonomic i.e. independent of the CNS.
ii. Is also known as the VNS.
iii. Transmit impulse from CNS to involuntary organs and smooth muscles.

Solution:

The autonomic nervous system or ANS is the division of peripheral nervous system that influences the function of internal organs. ANS is also known as VNS. These nerves transmit impulse from CNS to involuntary organs and smooth muscles.

QUESTION: 15

The correctly matched pair is :

Solution:

Cats have binocular vision that is cat can use two eyes together. This kinds of vision helps in depth measurementand analysis of the image formed on retian.

QUESTION: 16

Read the following : 

i. insects have taste receptors on their feets.
ii. crickets have ears on the legs.
iii. snakes are highly sensitive to air borne sounds.
iv. frogs have colour vision

Solution:

Insects have taste receptors on their feets. Crickets have ears on the legs and frogs have colour vision. These receptor are located at different regions to get stimulus more accurately.

QUESTION: 17

Match the ear part and their shapes :

Solution:

There are three differentkinds of bone present in middle ear of human beings to amplify the sound receivedby ear. Stapes is stir-up shaped, external auditory canal is S-shaped, Malleus is hammer shaped and incus is anvil shaped.

QUESTION: 18

In the prosencephalon, first and second ventricles open into third ventricle by :

Solution:

In prosencephlon, the first and second ventricles open into third ventricles by foramen of Monro. It is the opening that connects the left and right sides of lateral ventricle in brain

QUESTION: 19

The band of nerve fibers that joins the two cerebral hemisphere in mammals is :

Solution:

The hemispheres are connectedby a tract of nerve fibres called corpus callosum.

QUESTION: 20

Vermis is a portion of :

Solution:

Cerebral vermis is located in the medial, cortico-nuclear zone of the cerebellum. It is constricted between lobe of cerebellum.