Test: No Men are Foreign- Extract Based Type Questions- 1


10 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 9 | Test: No Men are Foreign- Extract Based Type Questions- 1


Description
Attempt Test: No Men are Foreign- Extract Based Type Questions- 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 9 for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Read the extract given below and answer the question that follow:

They, too, aware of sun and air and water,

Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starved.

Their hands are ours, and in their lines, we read

A labour not different from our own.

Q. What are all men fed by?

Solution: The poet wants to say that all men are same, all men are equal. He wants to promote the concept of universal brotherhood. In this poem, the poet wants to tell us that everyone in this world is same. All people, all men are same – they eat, live, die the same way.
QUESTION: 2

Read the extract given below and answer the question that follow:

They, too, aware of sun and air and water,

Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starved.

Their hands are ours, and in their lines, we read

A labour not different from our own.

Q. What are all people aware of?

Solution: Everyone shares the same sun, earth and air. They have the same body structure and its functioning elements.
QUESTION: 3

Read the extract given below and answer the question that follow:

They, too, aware of sun and air and water,

Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starved.

Their hands are ours, and in their lines, we read

A labour not different from our own.

Q. Which poetic device has been used in ‘wars long winter starved’?

Solution: In this poem, the poet uses the device of metaphor in the 3rd line as he compares his fellow human beings with his own brothers. He again uses it in the 6th line when he compares war with winter since reduced resources are available at both those sides.
QUESTION: 4

Read the extract given below and answer the question that follow:

They, too, aware of sun and air and water,

Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starved.

Their hands are ours, and in their lines, we read

A labour not different from our own.

Q. What is the rhyming scheme of the poem?

Solution: The poem doesn't have any specific rhyme scheme. It is written in free verse.
QUESTION: 5

Read the extract given below and answer the question that follow:

They, too, aware of sun and air and water,

Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starved.

Their hands are ours, and in their lines, we read

A labour not different from our own.

Q. What do you mean ‘wars long winter’?

Solution: 'Wars long winter starv'd' here means that the people are fed by this war of starvation which they are fetching for a very long time.
QUESTION: 6

Read the extract given below and answer the question that follow:

Let us remember, whenever we are told

To hate our brothers, it is ourselves

That we shall dispossess, betray, condemn.

Remember, we who take arms against each other

Q. Who have been called our brothers?

Solution: The poet refers to the people living in other countries as 'our brothers'. He says so because the superficial dissimilarities of complexion, language, dress, culture and nationality do not, and must not, segregate us as human beings.
QUESTION: 7

Read the extract given below and answer the question that follow:

Let us remember, whenever we are told

To hate our brothers, it is ourselves

That we shall dispossess, betray, condemn.

Remember, we who take arms against each other

Q. What does ‘condemn’ means?

Solution: Condemn: It means to pronounce guilty, criticise, sentence to punishment, to adjudge unfit for use.
QUESTION: 8

Read the extract given below and answer the question that follow:

Let us remember, whenever we are told

To hate our brothers, it is ourselves

That we shall dispossess, betray, condemn.

Remember, we who take arms against each other

Q. Who instigates the ordinary people to hate?

Solution: Selfish people for their personal interests instigates the ordinary people to hate.
QUESTION: 9

Read the extract given below and answer the question that follow:

Let us remember, whenever we are told

To hate our brothers, it is ourselves

That we shall dispossess, betray, condemn.

Remember, we who take arms against each other

Q. What does 'betray' means?

Solution: Betray means to deceive.
QUESTION: 10

Read the extract given below and answer the question that follow:

Let us remember, whenever we are told

To hate our brothers, it is ourselves

That we shall dispossess, betray, condemn.

Remember, we who take arms against each other

Q. What do we do when we hate others according to the poet?

Solution: According to the poet when we hate others we bring misery and suffering to ours and other person's life. In a way we also hate ourselves and defile the earth with our malice thoughts of hatred and misery.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code