Test: Non Conventional Sources Of Energy


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Non Conventional Sources Of Energy


Description
This mock test of Test: Non Conventional Sources Of Energy for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Non Conventional Sources Of Energy (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Non Conventional Sources Of Energy quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Non Conventional Sources Of Energy exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Non Conventional Sources Of Energy extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which part of the solar cooker is responsible for green house effect ?

Solution:

The trapping of heat in the environment due to the presence of greenhouse gases like CO2, methane, water vapour etc is the greenhouse effect. This raises the temperature of the earth.
In the solar cooker the same process occurs, the sun rays are reflected by the mirror are trapped in the solar cooker by the glass plate (green house effect) and is used to heat the food.

QUESTION: 2

Which non-conventional source of energy uses the energy mass equation () to generate electricity?

Solution:

Nuclear power is the use of nuclear reactions that release nuclear energy to generate heat, which most frequently is then used in steam turbines to produce electricity in a nuclear power plant. Nuclear power can be obtained from nuclear fission, nuclear decay and nuclear fusion. Presently, the vast majority of electricity from nuclear power is produced by nuclear fission of elements in the actinide series of the periodic table. Nuclear decay processes are used in niche applications such as radioisotope thermoelectric generators. The possibility of generating electricity from nuclear fusion is still at a research phase with no commercial applications. This article mostly deals with nuclear fission power for electricity generation.

QUESTION: 3

Which of the following fuel is the least polluting ?

Solution: According to all other fuels hydorgen is less polluting because Hydrogen gas is considered as cleanest fuel. Unlike carbon based fuels, hydrogen produces no harmful by-products on combustion. Only energy and clean water are produced.
QUESTION: 4

The electric needs of an artificial satellite are fulfilled by using

Solution:

As the artificial satellites fly in space solar energy is easily available to them so solar panels are stuck to the satellite in the form of wings.

QUESTION: 5

How much solar energy is received by India in one year ?

Solution:

The amount of solar energy received by India is a whopping 5000 trillion KWH per year . But due to India's land usage pattern, the country's harness-able solar power potential has been estimated to be 750 GW.

QUESTION: 6

The major problem in harnessing nuclear energy is how to

Solution:

The major problem in harnessing nuclear energy is how to dispose off spent fuel safely as nuclear waste is the major problem in harnessing nuclear energy.

QUESTION: 7

Which of the energies given below is not energy achieved from the sea

Solution:

Nuclear energy is achieved by fission or fusion of nuclei. All the remaining three energies are achieved from the sea.

QUESTION: 8

The first controlled fission of an atom was carried out in Germany in:

Solution:

The first controlled fission of an atom was carried out in Germany in 1938. Nuclear fission is the splitting of the nucleus of the atom.

QUESTION: 9

Estimated value of solar constant is:​

Solution:
QUESTION: 10

Ocean thermal energy is due to:

Solution:
QUESTION: 11

Which one of the following is not a source of non-conventional energy ?

Solution:
QUESTION: 12

A typical solar cell can produce about ____ electricity.​

Solution:
QUESTION: 13

The material used for making solar cells is

Solution:

"Solar cells are being made of different types of semiconductor materials. Main types of materials from which solar cells are being made are listed as below,

Silicon based cells- Poly Silicon, Mono Silicon,
Thinfilm cells- amorphous Silicon, CdTe, CIGS, ZnS, CuZnTinS"

QUESTION: 14

Which radiations of sunlight are used in heating a solar cooker ?

Solution:

 

Infrared radiations emitted by sunlight is used in heating up a solar cooker.

QUESTION: 15

The temperature difference between deep and shallow water of ocean is exploited to obtain:

Solution:

Ocean thermal energy conversion is a method used to create electricity that uses the temperature difference that exists between deep and shallow water, since the water is colder at greater depths.

QUESTION: 16

Among the following colours, which is the highest absorbent of heat radiations ?

Solution:

Black is the ultimate heat absorber. It absorbs all light on the visual spectrum, creating a void of light. As a result of absorbing all light wavelengths, black is the hottest possible color.

QUESTION: 17

The Sun has been radiating an enormous amount of energy at the present rate for nearly——- years and will continue radiating at that rate for about ——– years more.

Solution:

"The Sun has been radiating an enormous amount of energy at the present rate for nearly 5 billion years and will continue radiating at that rate for about 5 billion years more. Only a small part of solar energy reaches the outer layer of the earth’s atmosphere. Nearly half of it is absorbed while passing through the atmosphere and the rest reaches the earth’s surface."

QUESTION: 18

Most of the energy we use originally comes from

Solution: In addition to direct solar power from photovoltaic and solar thermal sources, coal, oil, natural gas, biomass, and even the wind and hydropower we harness to generate electricity originally derive their energy content from the effects of sunlight.
QUESTION: 19

Temperature difference required between the water at the surface and water at depths up to 2 km to operate ocean thermal conservation plants is

Solution:

20​oC is the minimum temperature difference required between 2 km of depth in ocean water to set up an ocean thermal power plant.

QUESTION: 20

Nuclear energy is

Solution:

Nuclear energy is one of the most environmentally friendly conventional sources of energy as it produces fewer greenhouse gas emissions during the production of electricity in comparison to sources like coal power plants.

Related tests