Test: Noun


10 Questions MCQ Test English Class 6 (Honeysuckle) | Test: Noun


Description
This mock test of Test: Noun for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Noun (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Noun quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Noun exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Noun extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the appropriate proper noun and complete the sentence.
 ______is my Country.

Solution:

All other options are either pronoun or verbs and India is the only noun in the given options.

QUESTION: 2

Which word is a material noun?

''Does wood sink in water?''

 

Solution:

The definition of a material noun is a grammar term that refers to a material or substance from which things are made such as silver, gold, iron, cotton, diamond and plastic. An example of a material noun is "protein" in the sentence "Protein is critical for energy. So in our case, the material noun is wood.

QUESTION: 3

Choose the appropriate proper noun and complete the sentence.
 _____is a good singer.

Solution:

Proper nouns are the names of specific people, places, things, or ideas. So Raju is the only proper noun in the given options

QUESTION: 4

Which word is a material noun?

''My mother wears gold jewelry.'' 

Solution:

The definition of a material noun is a grammar term that refers to a material or substance from which things are made such as silver, gold, iron, cotton, diamond and plastic. So in this example, gold is the material noun.

QUESTION: 5

Choose the appropriate proper noun and complete the sentence.
 _____will come now.

Solution:

Proper nouns are the names of specific people, places, things, or ideas. Here Pintu is a proper noun.

QUESTION: 6

Which word is a collective noun?

''The crowd was on the main street.''

Solution:

Collective nouns are names for a collection or a number of people or things. Words like group, herd, and array are collective noun examples. So here crowd is a collective noun.

QUESTION: 7

Choose the appropriate proper noun and complete the sentence.
 _____won the medal.

Solution:

Proper nouns are the names of specific people, places, things, or ideas. In this example Rohit is a proper noun.

QUESTION: 8

Which word is a common noun?

''They gazed across the valley.''

Solution:

Common nouns name any person, place, thing, or idea. So a common noun here is valley

QUESTION: 9

Choose the appropriate proper noun and complete the sentence.
 _____is a busy city.

Solution:

Proper nouns are the names of specific people, places, things, or ideas. Since Mumbai is the name of a particular city so its a proper noun.

QUESTION: 10

Which word is an abstract noun?

''Honesty is the best policy.''

Solution:

Abstract nouns are words that name things that are not concrete. Your five physical senses cannot detect an abstract noun – you can't see it, smell it, taste it, hear it, or touch it. In essence, an abstract noun is a quality, a concept, an idea, or maybe even an event. So by this definition Honesty is an abstract noun.

Similar Content

Related tests