Test: Nuclear & Particle Physics - 1


20 Questions MCQ Test GATE Physics Mock Test Series | Test: Nuclear & Particle Physics - 1


Description
This mock test of Test: Nuclear & Particle Physics - 1 for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for GATE Test: Nuclear & Particle Physics - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nuclear & Particle Physics - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Test: Nuclear & Particle Physics - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nuclear & Particle Physics - 1 extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The mass number of an element in a radioactive series is 223. The radioactive series is

Solution:

Mass number of radioactive element = 223
This mass number can be written in the form of 4n + 2, which coresponds to Uranium series.

QUESTION: 2

A nucleus having mass number A decays by α - emission to the ground state of its daughter nucleus. The Q value of the process is E. The energy of the a - panicle is

Solution:

For α -particle emission, the kinetic energy of α -particle is given by
Kinetic Energy = Q x  where Q is energy released during α - decay process.

QUESTION: 3

Assuming that a nucleus is a sphere of nuclear matter of radius 1.2 x A1/3 fm, the average nucleon density in S.l. units is; approximately

Solution:

The radius of nuclear matter is given by

The nucleon density 



*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

The ratio of radii of U238 and He4 nuclei is_______________(upto one decimal place)


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

Mass of α - particle = 4.002603 amu, mass of proton = 1.007825 amu, mass of neutron = 1.008664 amu. Taking 1 amu = 931 MeV, the binding energy of a-panicle is________(upto two decimal places).


Solution:

Binding energy o f a -particle

QUESTION: 6

The empirical mass formula (neglecting a term representing the odd-even effect) is

where α, β, γ and ε are constants. The expression for the value of Z which corresponds to the most stable nucleus for a set of isobars of mass number A is

Solution:








QUESTION: 7

The radius of G e is measured to be twice the radius of 4Be9. The number of nucleons in Ge is

Solution:

The radius of Ge = 2 x radius of 4Be9.


QUESTION: 8

Which one of the following statement regarding neutrino is wrong?

Solution:

Neutrino has spin-1/2,. zero charge (neutral), zero rest mass and does not interact with matter.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

The half life of radon ls 3.8 days. After 15.2 days, N/N will be________


Solution:

For Radon, T1/2 = 3.8 days
Now, number of half lives in 15.2 days = 15.2/ 3.8 = 4

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 10

The Q-value of the 3H(p,n)3 He reaction is -0.764 MeV. The threshold energy (for appearance of neutrons in the forward direction is___________MeV. (upto two decimal places)


Solution:

The threshold energy for apperance of neutron in the forward direction is

QUESTION: 11

The distance of closest approach of α -particles to the Copper nucleus (Z = 29). when a-particles of 5 MeV energy are scattered back by a thin sheet of Copper, is

Solution:

Let the distance of closest approach of α - particle to copper nucleus is b.


QUESTION: 12

 Al are mirror nuclei. Tlie former is a position emitter with Emax = 3.48 MeV. The value of radius constant (r0) can be estimated as

Solution:

For positron emission,



QUESTION: 13

The expected value of shell-model quadmpole moment of209Bi. if the ground state spin-parity of209Bi is 9-/2

Solution:

The spin of 209 Bi 9/2




*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 14

If the binding energies of the mirror nuclei 21Sc41 and 20Ca41 are 343.143 MeV and 350.420 MeV, respectively. The radii of these nuclei by using the semi-empirical mass formula is__________fm (upto two decimal places) 


Solution:

Difference in binding energies of 21Sc41 and 20Ca41 = 350.420 - 343.143 = 7.277 MeV
Since, Difference in binding energies of min or nuclei 21Se41 and 20Ca41 is equal to difference in Coulomb energies.



QUESTION: 15

Using semi-empirical mass formula, the most stable isobar with mass number A = 65. corresponds to

Solution:

F or A = 65, the most stable isobar corresponds to

QUESTION: 16

From the shell model prediction, the ground state spin and parity of  nuclei, respectively.

Solution:

For 
The shell structure of neutrons: 
Therefore, last neutrons lies in  shell.
Therefore, the nuclear spin of 
The parity of
Hence, nuclear spin-parity of 
Similarly for 
The last proton lies in  shell.
Hence, the nuclear spin-parity of 

QUESTION: 17

The following interactions proceed through the strong, electromagnetic (EM) or weak interactions.
(i) 
(ii) 
(iii) 
The correct order of interactions is

Solution:

is allowed via EM interaction because photon is involved.
is allowed via weak interaction because neutrino (Lepton) is involved.
 is allowed via strong interaction because Barvons are involved.

QUESTION: 18

Which one of the following reaction is NOT forbidden ?

Solution:

(a) forbidden because energy is not conserved.
(b) forbidden because Baryon number is violated.
(c) allowed by strong interaction because ΔS = 0 and other quantum numbers are conserved.
(d) forbidden because Lepton number is not conserved.

QUESTION: 19

Consider the decay of K° meson of momentum P0 into ,π+ and π- of momenta p+ and p_ m the opposite direction such that p+ = 2p_. The value of p0 is given by

Solution:



∴ 
i.e. 


Squaring both sides,

⇒ 
⇒ 
Squaring again,
⇒ 
⇒ 
⇒ 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

The ground state magnetic moment of 33S16 is_____________μN.


Solution:

The nucleus  has 16 protons and 17 neutrons.
The shell structure of neutrons:

Since, last neutron lies in  shell.
Therefore, the nuclear spin 
The magnetic moment of last neutron in  state is given by

Related tests