Test: Nuclear & Particle Physics - 2


20 Questions MCQ Test GATE Physics Mock Test Series | Test: Nuclear & Particle Physics - 2


Description
This mock test of Test: Nuclear & Particle Physics - 2 for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for GATE Test: Nuclear & Particle Physics - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nuclear & Particle Physics - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Test: Nuclear & Particle Physics - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nuclear & Particle Physics - 2 extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

From semi-emprical mass formula, binding energy is given by

If  and  The value of Z for most stable nuclei for A = 43 is ____________________( an integer)


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

The meson theory of nuclear forces assumes the virtual exchange ofpions. If a nucleon emits a virtual pion of
rest mass 270 me, where me is rest mass of electron), the range of nuclear forces is________fm. (Upto two
decimal places)


Solution:


QUESTION: 3

The spins and parities of ground state of 19k39 and 42Mo95  nucleus are respectively

Solution:

QUESTION: 4

Hie magnetic dipole moment and electric qiiadrupole moment for around state of 29Cu63 in μN ( Nuclear masneton units) and bam respectively are

Solution:




QUESTION: 5

What are the expected types of gamma ray transition between tlie following states of odd A nuclei
(1) g9/→ p1/2
(2) h11/→ d3/2 

Solution:

QUESTION: 6

Read the following statements:
(I) If a particle X has Isospin I = 3/2, Baryon no. B = 1 and Strangeness no. S = 0 . then the possible values of electric charges for X are +2, -1, 0 and -1.
(II) If the reaction  is governed by strong interaction then the third component of Isos- pin. Baryon number and Strangeness number ofXare respectively 
(III) The quark content of  uus and uss respectively.
Choose the correct option from the following ?

Solution:

(I) For 

(II) Particle X is proton having 
(III) 

QUESTION: 7

For a given nuclear reactions, choose the correct option.
(I) 
(II) 
(III) 
(IV) 
(V) 

Solution:

(I), (II) and (III) are weak and (IV) and (V) are strong.

QUESTION: 8

The reaction 38Sr89 → 39Y89 + β undergoes a first forbidden β - decay by

Solution:




Therefore, first forbidden by Gamow-Teller only.

QUESTION: 9

Match tlie following reactions on the left with the associated interactions on file right.

Solution:

(1) associated production of strangeness panicles ⇒ strong.
(2) photon involved ⇒ EM.
(3) decay of strange particle ⇒ weak.
(4) light particle cannot decay into heavier ⇒ forbidden.

QUESTION: 10

If the reactions  and  are governed by weak interactions, then the particle Z in the reaction Y→ Z + X is

Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 11

If the first excited rotational state of a nucleus has energy equal to 93.3 KeV then the energy ofthe third excited rotational state is approximately equal to______________KeV. (an integer)


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 12

For the reaction P + 1H3 → 1H2 + 1H2 , if T1 is threshold kinetic energy of1 H3 when P is target and T2 is threshold kinetic energy of P when 1H3 is target, then the value of T1- T2 is equal to    MeV. (upto two decimal places)


Solution:




*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 13

A reactor is developing energy at a rate of 3000 kWatt. If on an average, energy of 200 MeV is released per
fission, then tlie weight of U235 used in 1000 hours of operation is___________gm


Solution:

Energy released per fission = 200 MeV
= 200 x 1.6 x 10-13
= 32 x 10-12 Joule.
Total energy released per second = 3000 kW = 3 x 106 Joule/kW
Number of atoms or fission undergoing per second 
Number of atoms undergoing fissions in 1000 hours
= 9.4 x 1016 x 1000 x 60 x 60 = 3.384x 1023
Now, 6.02 x 1023 atoms of U235 weights = 235 gm
Therefore, 3.384 x 1023 atoms o f U235 weights

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 14

In a reaction 13AI25 → 12Mg25 + e+ + ve , the atomic masses are given as
mA1 = 19.003576u , mMg = 24 .985839u.
The maximum kinetic energy of the neutrino emitted is___________MeV. (upto two decimal places)


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 15

If 86Rn222 nucleus decays at rest by the reaction 86Rn222 → 84Po218 + 2He4  then the kinetic energy of the 84Po218 nucleus is ________________ MeV. (Upto two decimal places)


Solution:




QUESTION: 16

If the reaction  is governed by strong interaction, then the particle X is

Solution:

QUESTION: 17

Consider the following statements:
P. In reaction , Baryon number, Isospin and third component of Isospin are notcon served.
Q. The reaction  proceed via strong interaction.
R. In reaction , Strangeness number and third component of Isospin are not conserved.
S. The reaction  proceed via electromagnetic interaction.
Choose the correct option from the following ?

Solution:



Thus, P is correct.


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

The half life of radon is 3.82 days. If the sample contains initially 2.71 x 1015 atoms, the number of atoms that will disintegrate during die first day are___________x 1014 (upto first decimal places)


Solution:


The number of undecay atom after one day is

Therefore, the number of atom disintergrate during the first day are

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

Deutxon in a cyclotron describe a circle of radius 0.32 m just before emerging out of the cyclotron. The frequency of cyclotron is 10 MHz. Mass ofdeutron is 3.32 x 10-27 kg and charge is 1.6 x 10-19 coulomb. The velocity of die deuterons emerging out of the cyclotron is____________107 m/s. (an integer)


Solution:


QUESTION: 20

According to shell model, the ground state and first excited state spin-parity JP and 7N15 are respectively.

Solution:


Related tests