Test: Number Series- 2


25 Questions MCQ Test Logical Reasoning (LR) and Data Interpretation (DI) | Test: Number Series- 2


Description
This mock test of Test: Number Series- 2 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for LR Test: Number Series- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Series- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Number Series- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Series- 2 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
120, 99, 80, 63, 48, ?

Solution:

The pattern is - 21, - 19, - 17, - 15,.....

So, missing term = 48 - 13 = 35.

QUESTION: 2

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

Solution:

The digits are removed one by one from the beginning and the end in order alternately.

So as to obtain the subsequent terms of the series.

QUESTION: 3

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
3, 10, 101,?

Solution:

Each term in the series is obtained by adding 1 to the square of the preceding term.

So, missing term = (101)2 + 1 = 10202.

QUESTION: 4

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
In the series 2, 6, 18, 54, ...... what will be the 8th term ?

Solution:

Clearly, 2 x 3 = 6, 6 x 3 = 18, 18 x 3 = 54,.....

So, the series is a G.P. in which a = 2, r = 3.

Therefore 8th term = ar8-1 = ar7 = 2 x 37 = (2 x 2187) = 4374.

QUESTION: 5

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
125,80,45,20,?

Solution:

The pattern is - 45, - 35, - 25, .....

So, missing term = 20 - 15 = 5.

QUESTION: 6

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
1, 1, 4, 8, 9, 27, 16, ?

Solution:

The series consists of squares and cubes of consecutive natural numbers i.e. 12, 13, 22, 23, 32, 33, 42, .....

So, missing term = 43 = 64.

QUESTION: 7

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
1, 2, 3, 6, 9, 18, ?, 54

Solution:

The pattern is x 2, x 3/2, x 2, x 3/2, x 2,.....

So, missing term = 18 x 3/2 = 27.

QUESTION: 8

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
6, 13, 25, 51, 101, ?

Solution:

The pattern is x 2 + 1, x 2 - 1, x 2 + 1, x 2 - 1,.....

So, missing term = 101 x 2 + 1 = 203.

QUESTION: 9

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
5,6,9, 15, ?, 40

Solution:

The pattern is + 1, + 3, + 6,....., i.e. + 1, + (1 + 2), + (1 + 2 + 3),.....

So, missing term = 15 + (1 + 2 + 3 + 4) = 25.

QUESTION: 10

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
1, 3, 4, 8, 15, 27, ?

Solution:

The sum of any three consecutive terms of the series gives the next term.
Thus, 1 + 3 + 4 = 8 ;
3 + 4 + 8 = 15 ;
4 + 8 + 15 = 27  and so on.
.'. Missing number = 8 + 15 + 27 = 50.

QUESTION: 11

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
3, 4, 7, 7, 13, 13, 21, 22, 31, 34, ?

Solution:

The given sequence is a combination of two series :

I. 3, 7, 13, 21, 31, ? and
II. 4, 7, 13, 22, 34

The pattern in I is + 4, + 6, + 8, + 10,.....

The pattern in II is + 3, + 6, + 9, + 12,.....

So, missing term = 31 + 12 = 43.
As missing term lies in 1st pattern.

QUESTION: 12

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
198, 194, 185, 169, ?

Solution:

The pattern is - 4, - 9, - 16,.....i.e. - 22, - 32, - 42,.....

So, missing pattern = 169 - 52 = 169 - 25 = 144.

QUESTION: 13

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
2, 3, 5,7,11,?, 17

Solution:

Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. So, the missing term is the prime number after 11, which is 13.

QUESTION: 14

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
6, 12, 21, ?, 48

Solution:

The pattern is + 6, + 9, + 12, + 15, .....

So, missing term = 21 + 12 = 33.

QUESTION: 15

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
Which term of the series 5, 10, 20, 40, ..... is 1280?

Solution:

Clearly, 5 x 2 = 10, 10 x 2 = 20, 20 x 2 = 40,.....

So, the series is a G.P. in which a = 5 and r = 2.

Let 1280 be the rath term of the series.

Then, 5x2n-1 = 1280 2n-1 = 256 = 28 n - 1 = 8 n = 9.

QUESTION: 16

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
2, 5, 9, ?, 20, 27

Solution:

The pattern is + 3, + 4, + 5, + 6,.....

So, missing term = 9 + 5 = 14.

QUESTION: 17

Directions to solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
2, 3, 3, 5, 10, 13, ?, 43, 172, 177

Solution:

The pattern is + 1, x 1, + 2, x 2, + 3, x 3, + 4, x 4, + 5.

So, missing term = 13 x 3 = 39.

QUESTION: 18

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?

Solution:

The pattern is x 3, + 4, x 5, + 6, x 7,.....

So, missing term = 1127 + 8 = 1135.

QUESTION: 19

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
2, 1, 2, 4, 4, 5, 6, 7, 8, 8, 10, 11, ?

Solution:

The given sequence is a combination of three series :

I. 1st, 4th, 7th, 10th, 13th terms i.e. 2, 4, 6, 8, ?

II. 2nd, 5th, 8th, 11th terms i.e. 1, 4, 7, 10

III. 3rd, 6th, 9th, 12th terms i.e. 2, 5, 8, 11

Clearly, I consists of consecutive even numbers. So, the missing term is 10.

QUESTION: 20

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
Which of the following will not be a number of the series 1, 8, 27, 64, 125,.....?

Solution:

The given series consists of cubes of natural numbers only. 256 is not the cube of any natural number.

QUESTION: 21

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
13, 32, 24, 43, 35, ?, 46, 65, 57, 76

Solution:

The given sequence is a combination of two series:

I. 13, 24, 35, 46, 57 and
II. 32, 43, ?, 65, 76

The pattern in both I and II is + 11. So, missing term = 43 + 11 = 54.

QUESTION: 22

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
22, 24, 28, ?, 52, 84

Solution:

The pattern is + 2, + 4, + 8, + 16,.....

So, missing term = 28 + 8 = 36.

QUESTION: 23

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
3, 15, ?, 63, 99, 143

Solution:

The terms of the given series are (22 - 1), (42 - 1),....., (82 - 1), (102 - 1), (122 - 1).

So, missing term = (62 - 1)
= (36 - 1)
= 35.

QUESTION: 24

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
90, 180, 12, 50, 100, 200, ?, 3, 50, 4, 25, 2, 6, 30, 3

Solution:

Clearly the pattern is:
90 = 30 x 3,
180 = 6 x 30,
12 = 2 x 6,
50 = 25 x 2,
100 = 4 x 25,
200 = 50 x 4.
So, missing term = 3 x 50 = 150.

QUESTION: 25

Directions to Solve:
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -
48, 24, 96, 48, 192, ?

Solution:

The pattern is ÷ 2, x 4, ÷ 2, x 4, .....
So, missing term = 192 ÷ 2 = 96.

Similar Content

Related tests