Test: Number Series - 3


20 Questions MCQ Test IBPS PO Mains - Study Material, Online Tests, Previous Year | Test: Number Series - 3


Description
This mock test of Test: Number Series - 3 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Banking Exams Test: Number Series - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Series - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this Test: Number Series - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Series - 3 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

2,15,41,80,?

Solution:

The pattern is + 13, + 26, + 39,.....

So, missing term = 80 + 52 = 132.

QUESTION: 2

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

6, 11, 21, 36, 56, ?

Solution:

The pattern is + 5, + 10, + 15, + 20, ...

So, missing term = 56 + 25 = 81.

QUESTION: 3

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

563, 647, 479, 815, ?

Solution:

The pattern is + 84, - 168, + 336,.....i.e. + 84, - (84 x 2), + (84 x 22), .....

So, missing term = 815 - (84 x 23) = 815 - 672 = 143.

QUESTION: 4

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

13, 35, 57, 79, 911, ?

Solution:

The terms of the given series are numbers formed by joining together consecutive

odd numbers in order i.e. 1 and 3, 3 and 5, 5 and 7, 7 and 9, 9 and 11, .....

So, missing term = number formed by joining 11 and 13 = 1113.

QUESTION: 5

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

1, 4, 10, 22, 46, ?

Solution:

The pattern is + 3, + 6, + 12, + 24,.....

So, missing term = 46 + 48 = 94.

QUESTION: 6

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

66, 36, 18, ?

Solution:

Each term in the series is the product of the digits of the preceding term.

So, missing term = 1 x 8 = 8.

QUESTION: 7

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

In the series 3, 9, 15, ...... what will be the 21st term?

Solution:

Clearly, 3 + 6 = 9, 9 + 6 = 15,.....

So, the series is an A.P. in which a = 3 and d = 6.

Therefore 21st term = a + (21 - 1) d = a + 20d = 3 + 20 x 6 = 123.

QUESTION: 8

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

28, 33, 31, 36, ?, 39

Solution:

The pattern is + 5, - 2, + 5, - 2,.....

So, missing term = 36 - 2 = 34.

QUESTION: 9

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

1, 9, 25, 49, 81, ?

Solution:

The series consists of squares of consecutive odd numbers

i.e. 12, 32, 52, 72, 92,.....

So, missing term = 112 = 121.

QUESTION: 10

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

1, 9, 25, 49, ?, 121

Solution:

The given series consists of squares of consecutive odd numbers

i.e. 12, 32, 52, 72,.....

So, missing term = 92 = 81.

QUESTION: 11

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

2,2,5, 13,28,?

Solution:

The pattern is + 0, + 3, + 8, + 15, ..... i.e. + (l2 - 1), + (22 - 1), + (32 - 1), + (42 - 1), .....

So, missing term = 28 + (52 - 1) = 28 + 24 = 52.

QUESTION: 12

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

0, 2, 8, 14, ?, 34

Solution:

The pattern is + 2, + 6, + 6, + 10, + 10,.....

So, missing term = 14 + 10 = 24.

QUESTION: 13

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

1, 5, 14, 30, 55, 91, ?

Solution:

The pattern is + 4, + 9, + 16, + 25, + 36, ..... i.e. + 22, + 32, + 42, + 52, + 62,.....

So, missing term = 91 + 72 = 91 + 49 = 140.

QUESTION: 14

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

In the series 10, 17, 24, 31, 38,.....which of the following will be a number of the series ?

Solution:

The given series consists of numbers each of which, on dividing by 7, leaves a remainder 3.

No other number except 346 satisfies the property.

QUESTION: 15

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

240, ?, 120, 40, 10, 2

Solution:

The pattern followed is

240÷1=240

240÷2=120

120÷3=40

40÷4=10

10÷5=2

Hence the number is 240

QUESTION: 16

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

2,3,8,27, 112,?

Solution:

The pattern is x 1 + 1, x 2 + 2, x 3 + 3, x 4 + 4,.....

So, missing term = 112 x 5 + 5 = 565.

QUESTION: 17

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

6, 17, 39, 72, ?

Solution:

The pattern is + 11, + 22, + 33, .....

So, missing term = 72 + 44 = 116.

QUESTION: 18

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?

Solution:

Let the missing terms of the series be x1 and x2.

Thus, the sequence 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, xv x2 is a combination of two series :

I. 20, 19, 17, 14, x1 and II. 20, 16, 13, 11, x2

The pattern in I is - 1, - 2, - 3,......So, missing term, x1 = 14 - 4 = 10.

The pattern in II is - 4, - 3, - 2,......So, missing term, x2 = 11 - 1 = 10.

QUESTION: 19

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

24, 60, 120, 210, ?

Solution:

The pattern is + 36, + 60, + 90,.....i.e. + [6 x (6 + 0)], + [6 x (6 + 4)], + [6 x (6 + 9)],...

So, missing term = 210 + [6 x (6 + 15)] = 210 + 126 = 336.

QUESTION: 20

Directions to Solve

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

Question -

625, 5, 125, 25, 25, ?, 5

Solution:

The given sequence is a combination of two series :

I. 625, 125, 25, 5 and II. 5, 25, ?

The pattern in I is ? 5, while that in II is x 5. So, missing term = 25 x 5 = 125.

Similar Content

Related tests