Test: Number Series


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Test: Number Series


Description
This mock test of Test: Number Series for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Number Series (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Number Series quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Number Series exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Number Series extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 1, 4, 9, 16, 25, (____)

Solution:

1st term = 12 = 1
2nd term = 22 = 4
3rd term = 32 = 9
4th term = 42 = 16
5th term = 52 = 25
Thus, Missing number = 6= 36

QUESTION: 2

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 20, 19, 17, (____), 10, 5

Solution:

1st term = 20 - 0 = 20
2nd term = 20 - 1 = 19
3rd term = 19 - 2 = 17
4th term = 17 - 3 = 14
5th term = 14 - 4 = 10
6th term = 10 - 5 = 5

Thus, Missing number is 4th term = 14

QUESTION: 3

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 2, 3, 5, 7, 11, (____), 17

Solution:

Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. The prime number after 11 is 13.

Thus, the missing number is 13.

QUESTION: 4

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 6, 11, 21, 36, 56, (____)

Solution:

1st term = 6
2nd term = 6 + 5 = 11
3rd term = 11 + 10 = 21
4th term = 21 + 15 = 36
5th term = 36 + 20 = 56

Thus, Missing Number is 6th term = 56 + 25 = 81

QUESTION: 5

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 3, 9, 27, 81, (____)

Solution:

1st term = 3 * 1 = 3
2nd term = 3 * 3 = 9
3rd term = 3 * 9 = 27
4th term = 3 * 27 = 81

Thus, Missing number is 5th term = 3 * 81 = 243

QUESTION: 6

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 2, 5, 9, (___), 20, 27

Solution:

1st term = 2
2nd term = 2 + 3 = 5
3rd term = 5 + 4 = 9
4th term = 9 + 5 = 14
5th term = 14 + 6 = 20
6th term = 20 + 7 = 27

Thus, Missing number is 4th term = 14

QUESTION: 7

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 5, 9, 17, 29, 45, (____)

Solution:

1st term = 5
2nd term = 5 + (4*1) = 5 + 4 = 9
3rd term = 9 + (4*2) = 9 + 8 = 17
4th term = 17 + (4*3) = 17 + 12 = 29
5th term = 29 + (4*4) = 29 + 16 = 45

Thus, the missing number is 6th term = 45 + (4*5) = 45 + 20 = 65

QUESTION: 8

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 1, 6, 15, (____), 45, 66, 91

Solution:

1st term = 1
2nd term = 1 + 5 = 6
3rd term = 6 + (5+4) = 6 + 9 = 15
4th term = 15 + (9+4) = 15 + 13 = 28
5th term = 28 + (13+4) = 28 + 17 = 45
6th term = 45 + (17+4) = 45 + 21 = 66
7th term = 66 + (21+4) = 66 + 25 = 91

Thus, the missing number is 4th term= 15 + (9+4) = 15+13 = 28

QUESTION: 9

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 0.5, 1.5, 4.5, 13.5, (___)

Solution:

1st term = 0.5
2nd term = 0.5 * 3 = 1.5
3rd term = 1.5 * 3 = 4.5
4th term = 4.5 * 3 = 13.5

Thus, the missing number is 5th term = 13.5 * 3 = 40.5

QUESTION: 10

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 19, 2, 38, 3, 114, 4, (____)

Solution:

The sequence is a combination of two series:

I. 19, 38, 114, (____)
II. 2, 3, 4

Considering Series I:
1st term = 19
2nd term = 19*2 = 38
3rd term = 38*3 = 114
Thus, the missing number is 4th term = 114 * 4 = 456

QUESTION: 11

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q.  1, 2, 3, 6, 9, 18, (___), 54

Solution:

1st term = 1
2nd term = 1 + (1) = 2
3rd term = 2 + (1) = 3
4th term = 3 + (3) = 6
5th term = 6 + (3) = 9
6th term = 9 + (9) = 18
7th term = 18 + (9) = 27
8th term = 27 + (27) = 54

Thus, the missing term is 7th term = 27

QUESTION: 12

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 12, 32, 72, 152, (____)

Solution:

1st term = 12
2nd term = 12 + 20 = 32
3rd term = 32 + 40 = 72
4th term = 72 + 80 = 152

Thus, the missing term is 5th term = 152 + 160 = 312

QUESTION: 13

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 3, 6, 5, 20, 7, 42, 9, (____)

Solution:

The sequence is a combination of two series:
I. 3, 5, 7, 9
II. 6, 20, 42, (____)

Consider II sequence
1st term = 6
2nd term = 6 + 14 = 20
3rd term = 20 + 22 = 42

Thus, the missing term is 4th term = 42 + 30 = 72

QUESTION: 14

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 1, 3, 4, 8, 15, 27, (____)

Solution:

1st term = 1
2nd term = 3
3rd term = 4
4th term = 1 + 3 + 4 = 8
5th term = 3 + 4 + 8 = 15
6th term = 4 + 8 + 15 = 27

Thus, the missing term is 7th term = 8 + 15 + 27 = 50

QUESTION: 15

In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q.  95, 115.5, 138, (____), 189

Solution:

1st term = 95
2nd term = 95 + 20.5 = 115.5
3rd term = 115.5 + 22.5 = 138
4th term = 138 + 24.5 = 162.5
5th term = 162.5 + 26.5 = 189

Thus, the missing term is 4th term = 162.5

QUESTION: 16

​In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q.  24, 60, 120, 210, (____)

Solution:

1st term = 24
2nd term = 24 + [6 x (6 + 0)] = 60
3rd term = 60 + [6 x (6 + 4)] = 120
4th term = 120 + [6 x (6 + 9)] = 210

Thus, the missing term is 5th term = 210 + [6 x (6 + 15)] = 210 + 126 = 336

QUESTION: 17

​In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q.  34, 18, 10, 6, 4, (___)

Solution:

1st term = 34/2 +1 = 18
2nd term = 18/2 +1 = 10
3rd term = 10/2 +1 = 6
4th term = 6/2 + 1  = 4

Thus, the missing number is 5th term = 4/2 + 1 = 3

QUESTION: 18

​In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, (___)

Solution:

1st term = 0.5
2nd term = 0.5 + 0.05 = 0.55
3rd term = 0.55 + 0.1 = 0.65
4th term = 0.65 + 0.15 = 0.8

Thus, missing number is 5th term = 0.8 + 0.2 = 1

QUESTION: 19

​In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 17, 19, 23, 29, (____),37

Solution:

The given series consists of consecutive prime numbers starting from 17. The next prime number after 29 is 31.

Thus, the missing number is 31.

QUESTION: 20

​In this questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the black spaces.

Q. 3, 12, 27, 48, 75, 108, (____)

Solution:

1st term = 3
2nd term = 3 + 9 = 12
3rd term = 12 + 15 = 27
4th term = 27 + 21 = 48
5th term = 48 + 27 = 75
6th term = 75 + 33 = 108

Thus, the missing term is 7th term = 103 + 39 = 147

Similar Content

Related tests