Test: Nusselt Number


10 Questions MCQ Test Heat Transfer | Test: Nusselt Number


Description
This mock test of Test: Nusselt Number for Chemical Engineering helps you for every Chemical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Chemical Engineering Test: Nusselt Number (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nusselt Number quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemical Engineering students definitely take this Test: Nusselt Number exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nusselt Number extra questions, long questions & short questions for Chemical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which quantity signifies the ratio of temperature gradient at the surface to a reference temperature gradient?

Solution:

It is given by h l/k.

QUESTION: 2

The determination of value of Nusselt number or the convective film coefficient forms a basis for the computation of heat transfer by convection. Towards that end, following approaches have been suggested
(i) Non-dimensional analysis and experimental correlations
(ii) Hydrodynamic concept of velocity boundary layer
(iii) Reynolds similarity between the mechanism of fluid friction in the boundary layer and the transfer of heat by convection

Solution:

It should be dimensional analysis and experimental correlations.

QUESTION: 3

Nusselt number is given by

Solution:

The length parameter l specifies the geometry of solid body.

QUESTION: 4

The temperature profile at a particular location in a thermal boundary layer is prescribed by n expression of the form
t (y) = A- B y + C y 2
Where, A, B and Care constants. What is the value of heat transfer coefficient?

Solution:

h = – k/ (t s – t infinity) [d t/d y] y = 0 and (d t/d y) y = 0 = – B.

QUESTION: 5

The temperature profile at a particular location on a surface is prescribed by the identity
(t s – t) / (t s – t infinity) = sin (π y/0.015)
If thermal conductivity of air is stated to be 0.03 W/m K, determine the value of convective heat transfer coefficient

Solution:

h = – k/ (t s – t infinity) [d t/d y] y = 0. Therefore h = – k/ (t s – t infinity) [π (t s – tinfinity)/0.015].

QUESTION: 6

Air at 20 degree Celsius flows over a flat plate maintained at 75 degree Celsius. Measurements shows that temperature at a distance of 0.5 mm from the surface of plate is 50 degree Celsius. Presuming thermal conductivity of air is 0.0266 W/m K, estimate the value of local heat transfer coefficient

Solution:

h = – k/ (t s – t infinity) [d t/d y] y = 0 and d t/d y = – 50 * 10 3 degree Celsius/m.

QUESTION: 7

Air at 20 degree Celsius flows over a flat surface maintained at 80 degree Celsius. Estimate the value of local heat transfer coefficient if the local heat flow at a point was measured as 1250 W/m2. Take thermal conductivity of air as 0.028 W/m K

Solution:

Q = h A (t s – t infinity).

QUESTION: 8

Consider the above problem, calculate the temperature gradient at the surface

Solution:

(d t/d y) y = 0 = – h (t s – t infinity)/k

QUESTION: 9

At the interface of solid body, heat flows by conduction and is given by

Solution:

Q = – k A (d t/d y) y = 0.

QUESTION: 10

For a given value of Nusselt number, the convective surface coefficient h is directly proportional to

Solution:

It is directly proportional to k and inversely proportional to significant length.

Similar Content

Related tests