Test: Nutrition In Animals - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition In Animals - 1


Description
This mock test of Test: Nutrition In Animals - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Nutrition In Animals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition In Animals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Nutrition In Animals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition In Animals - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mode of nutrition in animal is

Solution:

Heterotrophic nutrition is a type of nutrition in which organisms depend upon other organisms for food to survive. Heterotrophic organisms have to take in all the organic substances they need to survive. All animals, fungi, and non-photosynthesizing plants are heterotrophic.

QUESTION: 2

Nutrition in which organism take food inside the body and digest using enzyme is called

Solution:
  • Holozoic nutrition can be defined as a method of nutrition which involves the ingestion of some complex organic substances that may be in the solid or the liquid state.
  • Here, certain parts of some plants or some animals or the organism as a whole are ingested. In this type of nutrition, the complex food is transferred into a specialized digestive system where it is broken down into small pieces in order to be absorbed.
  • The 5 crucial stages that holozoic nutrition can be broken down into include: ingestion, digestion, absorption, assimilation, and egestion.
QUESTION: 3

Ingestion is the process in which organism

Solution:

The process of intake of food inside the body is known as ingestion. Ingestion is the first step in process of holozoic nutrition.

QUESTION: 4

Breaking down of food into simpler form using enzyme is called

Solution:

Breaking down of complex food into simpler form using enzyme is called as digestion. Enzymes are released from glands.

QUESTION: 5

Mode of nutrition in amoeba is

Solution:

Mode of nutrition in amoeba is holozoic. Thus, solid food particles are ingested which are then acted upon by enzymes and digested. It is an omnivore, feeding on both plants and animals. Its diet includes bacteria, microscopic plants like the diatoms, minute algae, microscopic animals like other protozoa, nematodes and even dead organic matter.

QUESTION: 6

Peristalsis is the

Solution:

Peristalsis is the contraction and expansion of muscles of oesophagus for passage of food towards stomach. As the food passes through oesophagus the wall of it expand to allow passage of food.

QUESTION: 7

Which one is a ruminant animal?

Solution:

Those animals whose stomach is divided into four chambers to store different kinds of food are called ruminant animal. Ruminants include cattle, sheep, goats, buffalo, deer, elk, giraffes and camels.

QUESTION: 8

Which one is a unicellular organism?

Solution:

One of the simplest living things, an amoeba, is made of only one cell. An amoeba's single cell appears to be not much more than cytoplasm held together by a flexible cell membrane. Floating in this cytoplasm, several kinds of cell bodies can be found.

QUESTION: 9

Insects suck the food in liquid form with the help of

Solution:

Proboscis refers to the tubular feeding and sucking organ of certain invertebrates such as insects (e.g., moths, butterflies, and mosquitoes, worms (including Acanthocephala, proboscis worms) and gastropod molluscs.

QUESTION: 10

Amoeba obtain the food using finger-like projection called

Solution:

The finger-like projections are called “pseudopodia“. They not only help in engulfing food molecules but also help the organism in movement.

Similar Content

Related tests