Test: Nutrition in Animals- 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Nutrition in Animals- 1


Description
This mock test of Test: Nutrition in Animals- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Nutrition in Animals- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition in Animals- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Nutrition in Animals- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition in Animals- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mode of nutrition in animals is:

Solution:

Heterotrophic nutrition is a type of nutrition in which organisms depend upon other organisms for food to survive. Heterotrophic organisms have to take in all the organic substances they need to survive. All animals, fungi, and non-photosynthesizing plants are heterotrophic.

QUESTION: 2

Nutrition in which organism take food inside the body and digest using enzyme is called______.

Solution:
  • Holozoic nutrition can be defined as a method of nutrition which involves the ingestion of some complex organic substances that may be in the solid or the liquid state.
  • Here, certain parts of some plants or some animals or the organism as a whole are ingested. In this type of nutrition, the complex food is transferred into a specialized digestive system where it is broken down into small pieces in order to be absorbed.
  • The 5 crucial stages that holozoic nutrition can be broken down into include: ingestion, digestion, absorption, assimilation, and egestion.
QUESTION: 3

Ingestion is the process in which organism______.

Solution:

The process of intake of food inside the body is known as ingestion. Ingestion is the first step in process of holozoic nutrition.

QUESTION: 4

Breaking down of food into simpler form using enzyme is called______.

Solution:

Breaking down of complex food into simpler form using enzyme is called as digestion. Enzymes are released from glands.

QUESTION: 5

Which of the following pair of teeth differ in structure but are similar in function?

Solution:
  • The molars are the largest teeth of all. The premolars present next to molars. Molars are 12 in number, whereas premolars are 8 in number.
  • The function of these types of teeth is similar, i.e., crushing and grinding of food. 
QUESTION: 6

The acid present in the stomach:

Solution:

'Hydrochloric acid' is an acid that is secreted in the stomach. It helps to kill the harmful bacteria that may enter the food.

QUESTION: 7

Which one is a ruminant animal?

Solution:

Those animals whose stomach is divided into four chambers to store different kinds of food are called ruminant animal. Ruminants include cattle, sheep, goats, buffalo, deer, elk, giraffes and camels.

Ruminant digestion

QUESTION: 8

Which one of the following is NOT secreted in the stomach?

Solution:

The main exocrine product of the stomach is gastric juice - a mixture of mucus, hydrochloric acid, and digestive enzymes. So the correct option is 'trypsin'.

QUESTION: 9

Insects suck the food in liquid form with the help of______.

Solution:

Proboscis refers to the tubular feeding and sucking organ of certain invertebrates such as insects (e.g., moths, butterflies, and mosquitoes, worms (including Acanthocephala, proboscis worms) and gastropod molluscs.

QUESTION: 10

Amoeba obtain the food using finger-like projection called______.

Solution:

The finger-like projections are called “pseudopodia“. They not only help in engulfing food molecules but also help the organism in movement.

write down the steps involved in nutrition in amoeba - Biology -  TopperLearning.com | bwxctjee

Similar Content

Related tests