Test: On the Trail of the Earliest People- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Hindi Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: On the Trail of the Earliest People- 1


Description
This mock test of Test: On the Trail of the Earliest People- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: On the Trail of the Earliest People- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: On the Trail of the Earliest People- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: On the Trail of the Earliest People- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: On the Trail of the Earliest People- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tools of early man were made of ______.

Solution:
  • The Early Stone Age began with the most basic stone implements made by early humans.
  • These tools include hammerstones, stone cores, and sharp stone flakes.
QUESTION: 2

The early man lived in ______ by sides of ______.

Solution:
  • River valleys are the most fertile region and the first human settlement were all done to do agriculture.
  • The fertile soil in these regions was best suited for agriculture. Hence people built huts for shelter and settled near the river valleys.
QUESTION: 3

How did ancient people travel?

Solution:

As there were no such advancements at that time, the ancient people have to walk from one place to another in order to travel.

QUESTION: 4

Food gatherers mean:

Solution:
  • A food gatherer is someone like a hunter who brings food home for his family. 
  • A hunter-gatherer is a human living in a society in which most or all food is obtained by foraging (collecting wild plants and pursuing wild animals), in contrast to agricultural societies, which rely mainly on domesticated species.
QUESTION: 5

The system of exchange of articles for other goods is called

Solution:

Barter is a system of exchange by which goods or services are directly exchanged for other goods or services without using a medium of exchange, such as money.

QUESTION: 6

A ______ is a place where archaeological evidence is found.

Solution:

An archaeological site is a place in which evidence of past activity is preserved, and which has been, or maybe, investigated using the discipline of archaeology and represents a part of the archaeological record.

QUESTION: 7

Living beings that can sow and grow food giving plant for his food were called

Solution:

Humans are strictly consumers. This is due to the fact that humans are not able to synthesize their own foods like plants. 

QUESTION: 8

Habitation is the site where:

Solution:
  • Habitation sites are places where people lived, whether permanently or temporarily. They may be constructed dwellings, or possibly a cave or rock-shelter.
  • Habitation sites need not be defended or otherwise enclosed, although many are. Many will be directly associated with other kinds of sites, for example, burial grounds and field systems.
QUESTION: 9

A number of things of same kind growing closely (very neatly) are called 

Solution:

Cluster is a group of similar things or people positioned or occurring closely together.

QUESTION: 10

Where is France located?

Solution:

France is a country located on the western edge of Europe.