Test: Operating Systems


10 Questions MCQ Test Embedded Systems (Web) | Test: Operating Systems


Description
Attempt Test: Operating Systems | 10 questions in 25 minutes | Mock test for Computer Science Engineering (CSE) preparation | Free important questions MCQ to study Embedded Systems (Web) for Computer Science Engineering (CSE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following provides a buffer between the user and the low-level interfaces to the hardware?

Solution:

Explanation: The operating system is software which provides a buffer between the low-level interfaces to the hardware within the system and the user.

QUESTION: 2

Which of the following enables the user to utilise the system efficiently?

Solution:

Explanation: The operating system is software that enables the users to utilise the system effectively.

QUESTION: 3

Which of the following can make the application program hardware independent?

Solution:

Explanation: The operating system allows the software to be moved from one system to another and therefore, it can make the application program hardware independent.

QUESTION: 4

 Which of the following speed up the testing process?

Solution:

Explanation: The program debugging tools can speed up the testing process which can make the processor faster.

QUESTION: 5

 Which of the following includes its own I/O routine?

Solution:

Explanation: An operating system is a software which includes its own I/o routine in order to drive the serial ports and the parallel ports.

QUESTION: 6

 Which forms the heart of the operating system?

Solution:

Explanation: The kernel is the heart of the operating system. This can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory etc.

QUESTION: 7

Which of the following locates a parameter block by using an address pointer?

Solution:

Explanation: The kernel is the heart of the operating system which can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory etc. It can also locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register.

QUESTION: 8

Which of the following are not dependent on the actual hardware performing the physical task?

Solution:

Explanation: The kernel can locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register. These parameter blocks are standard throughout the operating system, that is, they are not dependent on the actual hardware performing the physical task.

QUESTION: 9

Which of the following bus can easily upgrade the system hardware?

Solution:

Explanation: The software can be easily moved from one system to another which is more important for designing an embedded systems, especially for those which use an industry standard bus such as VMEbus, in which the system hardware can be expanded or upgraded.

QUESTION: 10

 Which of the following is the first widely used operating system?

Solution:

Explanation: The first widely used operating system is the CP/M which is developed for Intel 8080 and the 8”floppy disk system.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code