Test: Optical Fibre


10 Questions MCQ Test Engineering Physics - Notes, Videos, MCQs & PPTs | Test: Optical Fibre


Description
This mock test of Test: Optical Fibre for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Optical Fibre (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Optical Fibre quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Optical Fibre exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Optical Fibre extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the principle of fibre optical communication?

Solution:

In optical fibres, the light entering the fibre does not encounter any new surfaces, but repeatedly they hit the same surface. The reason for confining the light beam inside the fibres is the total internal reflection.

QUESTION: 2

 What is the other name for maximum external incident angle?

Solution:

Only this rays which pass within the acceptance angle will be totally reflected. Therefore, light incident on the core within the maximum external incident angle can be coupled into the fibre to propagate. This angle is called as wave guide acceptance angle.

QUESTION: 3

A single mode fibre has low intermodal dispersion than multimode. True or false?

Solution:

In both single and multimode fibres the refractive indices will be in step by step. Since a single mode has less dispersion than multimode, the single mode step index fibre also has low intermodal dispersion compared to multimode step index fibre.

QUESTION: 4

 How does the refractive index vary in Graded Index fibre?

Solution:

The refractive index of the core is maximum along the fibre axis and it gradually decreases. Here the refractive index varies radially from the axis of the fibre. Hence it is called graded index fibre.

QUESTION: 5

Which of the following has more distortion?

Solution:

When rays travel through longer distances there will be some difference in reflected angles. Hence high angle rays arrive later than low angle rays. Therefore the signal pulses are broadened thereby results in a distorted output.

QUESTION: 6

 In which of the following there is no distortion?

Solution:

The light travels with different speeds in different paths because of the variation in their refractive indices. At the outer edge it travels faster than near the centre But almost all the rays reach the exit end at same time due to helical path. Thus, there is no dispersion in the pulses and hence the output is not a distorted output.

QUESTION: 7

 Which of the following loss occurs inside the fibre?

Solution:

Scattering is a wavelength dependent loss. Since the glass used in fabrication of fibres, the disordered structure of glass will make some vibrations in the refractive index inside the fibre. This causes Rayleigh scattering.

QUESTION: 8

What causes microscopic bend?

Solution:

Micro-bends losses are caused due to non-uniformities inside the fibre. This micro-bends in fibre appears due to non-uniform pressures created during the cabling of fibre.

QUESTION: 9

When more than one mode is propagating, how is it dispersed?

Solution:

When more than one mode is propagating through a fibre, then inter modal dispersion will occur. Since many modes are propagating, they will have different wavelengths and will take different time to propagate through the fibre.

QUESTION: 10

Which of the following is known as fibre optic back bone?

Solution:

Each computer on the network is connected to the rest of the computers by the optical wiring scheme called bus topology, which is an application known as fibre optic back bone.

Related tests