Test: Organic Compounds Containing Nitrogen


20 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Organic Compounds Containing Nitrogen


Description
Attempt Test: Organic Compounds Containing Nitrogen | 20 questions in 30 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The following reaction takes place in the presence of 

Solution:

−NO2 group is reduced to –NH2 using H2/Pd.

QUESTION: 2

The molecular formula of ethyl acetate is

Solution:

 

Its molecular formula is C4H8O2

QUESTION: 3

Which of the following is a tertiary amine?

Solution:

Diphenhydramine​ is an antihistamine mainly used to treat allergies. It can also be used for insomnia, symptoms of the common cold, tremor in parkinsonism, and nausea. It is used by mouth, injection into a vein, injection into a muscle, or applied to the skin.

QUESTION: 4

Nitro compounds are reduced by iron scrap and hydrochloric acid to yield one of the following compounds.

Solution:

RNO+Fe/HCl ->RNH2

QUESTION: 5

Which one of the following is used to increase blood pressure

Solution:

Ephedrine is used to increase blood pressure

QUESTION: 6

Which of the following is a tertiary amine?

Solution:

C6H5N(CH,)2 this is tertiary amine.

QUESTION: 7

When methylamine reacts with HCl the product is

Solution:

MeNH2 reacts with HCl to form salt.

QUESTION: 8

For producing amines, the reaction of nitro compounds with iron scrap is preferred because

Solution:

This reaction is preferred because on reduction of nitro compouns to amine , Fe will get oxidize to Fe(II) a which on hydrolysis will produce HCl which is required in the reaction

QUESTION: 9

Diazonium salts are used in the preparation of

Solution:

Diazonium reacts with phenols and napthols to form dyes.

QUESTION: 10

When pyridine is treated with a mixture of nitric and sulfuric acids, the major product is:

Solution:

In pyridine EAS take splace at 3 position.

QUESTION: 11

Direct nitration of aniline yields significant amount of meta derivative. To obtain more p – nitro derivative, one or more of the below can be done

Solution:

Meta isomer form because of converstion of aniline to anilium ion which is META director. This can be prevented by acetylation of anilie by reaction with acetyl chloride or acetylanhydride.

QUESTION: 12

Quaternary ammonium salt is formed

Solution:

QUESTION: 13

Which of the following amines is most soluble in water?

Solution:

Because to maximum hydrogen bonding.

QUESTION: 14

Sec – Butylamine is the common name of what compound?

Solution:

IUPAC is 2-butanamine.

QUESTION: 15

Aniline does not undergo Friedel – Crafts reaction

Solution:

NH2 has lp of electron which reacts with AlCl3 or other catalyst that we add to form anilium ion.

QUESTION: 16

The main product formed by treating an alkyl or benzyl halide with excess ammonia

Solution:

The major product is primary amine.

QUESTION: 17

The Hofmann elimination proceeds via a(n) __________ pathway.

Solution:

Hoffmann elimination follows E2 mechanism.

QUESTION: 18

Arrange the following in order of increasing basicity: aniline, p – nitroaniline, p – toluidine,and p – methoxyaniline

Solution:

-OMe group at p position will increase the basicity more tha normal –CH3 group at p position. While presence of –NO2 at position will decrease the basicity.

QUESTION: 19

Aniline does not undergo Friedel – Crafts reaction

Solution:

NH2 has lp of electron which reacts with AlCl3 or other catalyst that we add to form anilium ion.

QUESTION: 20

Hinsberg’s reagent reacts with primary and secondary amines to form sulphonamides. This reagent is also known as

Solution:

C6H5SO2Cl this is benzenesulphonyl chloride or hinsberg reagent.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code