Test: Organism And Its Environment


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Organism And Its Environment


Description
This mock test of Test: Organism And Its Environment for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Organism And Its Environment (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Organism And Its Environment quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Organism And Its Environment exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Organism And Its Environment extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Animals undergo an inactive stage during the winter known as

Solution:

The inactive stage during winter or the dormancy during winter is called hibernation. It is known as winter sleep. Aestivation in animals is the dormancy during summer or thy weather while in plants, it is the arrangement of parts in flower bud. Adaptation is the sum total of environmental conditions achieved by the organisms in a particular habitat. Acclimatization is the gradual physiological adaptation in response to environmental changes.

QUESTION: 2

Which of the following is the basic unit of study of ecology

Solution:

The basic unit of “study of ecology” is (a) ecosystem.  

An ecosystem is the smallest functional and structural unit that can be put into consideration for any kind of study or observation. An ecosystem is composed of organisms making up a population and multiple populations making up a community and their interactions.  

Along with this, various abiotic conditions like temperature, rainfall, sunlight, soil, etc. that determine the interactions and behaviours of these biotic factors are also an integral part.

QUESTION: 3

 Xerophytes are mostly

Solution:

xerophyte is a species of plant that has adaptations to survive in an environment with little liquid water, such as a desert or an ice- or snow-covered region in the Alps or the Arctic.

Succulent plants store water in their stems or leaves.

QUESTION: 4

 A large regional unit characterised by a major vegetation type and associated fauna found in a specific climate zone constitutes

Solution:

This is a large regional unit characterised by a major vegetation type and associated fauna found in a specific climate zone. The biome includes all associated developing and modified communities occurring within the same climatic region, e.g., forest biomes, grassland and savanna biomes, desert biome, etc.

On a global scale, all the earth’s terrestrial biomes and aquatic systems constitute the biosphere.

QUESTION: 5

The plants of this group are adapted to live partly in water and partly above substratum and free from water

Solution:

A helophyte is a plant that grows in marsh, partly submerged in water, so that it regrows from buds below the water surface.Fringing stands of tall vegetation by water basins and rivers may include helophytes. Examples include stands of Equisetum fluviatile, Glyceria maxima, Hippuris vulgaris, Sagittaria, Carex, Schoenoplectus, Sparganium, Acorus, yellow flag, etc.

QUESTION: 6

Broad-leaved oak forests are found in

Solution:

A broad-leaved tree is any tree that has wide leaves, rather than slim, needle-like leaves as found in conifers. Most broad-leaved trees are deciduous, such as birch, elm, oak and maple.
Therefore, the correct answer is option D.

QUESTION: 7

Organisms capable of maintaining constant body temperature are

Solution:

Homeotherms: Animals who maintain a constant internal body temperature across a wide range of environmental conditions. Most mammals and birds are homeotherms.

QUESTION: 8

Excessive aerenchyma is a characteristic feature of

Solution:

Aerenchyma present in hydrophytic plants which provides buoyancy to floating in water. 

QUESTION: 9

Cold-blooded animals fall under the category of

Solution:

Ectotherm, Any so-called cold-blooded animal that is, any animal whose regulation of body temperature depends on external sources, such as sunlight or a heated rock surface. The ectotherms include the fishes, amphibians, reptiles, and invertebrates. The body temperatures of aquatic ectotherms are usually very close to those of the water. Ectotherms do not require as much food as warm-blooded animals (endotherms) of the same size, but most cannot deal as well with cold surroundings.

QUESTION: 10

Biological organisation starts with

Solution:

Biological organisms starts with sub-microscopic molecular level like viruses, bacteria etc. These organisms are unable to be seen by naked eyes without the help of microscope or even electron microscope.