Test: Other Thyristor Members


20 Questions MCQ Test Power Electronics | Test: Other Thyristor Members


Description
Attempt Test: Other Thyristor Members | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Electrical Engineering (EE) preparation | Free important questions MCQ to study Power Electronics for Electrical Engineering (EE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

_________ device from the thyristor family has its gate terminal connected to the n-type material near the anode.

Solution:

PUT is Programmable Unijunction Transistor which is a p-n-p-n device just like the SCR with its gate connected to the n-type material.

QUESTION: 2

The Programmable Unijunction Transistor (PUT) turns on & starts conducting when the

Solution:

 The device only starts to conduct when the forward anode to cathode voltage exceeds the applied gate to cathode voltage.

QUESTION: 3

 The equivalent circuit of SUS (Silicon Unilateral Switch) consists of

Solution:

It is a diode connected in anti-parallel with a PUT.

QUESTION: 4

 From the following list of devices, choose the device that only turns-on for a fixed-value of anode-cathode voltage

Solution:

Unlike the other devices the SUS only turns-on for a fixed value of anode to cathode voltage.

QUESTION: 5

 The SCS (Silicon Controlled Switch) is a

Solution:

The SCS is a four terminal device A,K,KG & AG.

QUESTION: 6

The SCS is a four layer, four terminal thyristor. Can be turned on by

Solution:

The SCS has two gates, anode-gate and cathode-gate. Either of the gates could be used to turn on the device.

QUESTION: 7

The SCS (Silicon Controlled Switch) can be turned on by two methods, by applying __________ and __________

Solution:

 Either of the gates could be used to turn on the device.

QUESTION: 8

 Which of the following devices provide complete isolation between triggering circuit and power circuit?

Solution:

Complete Isolation between triggering circuit & power circuit is the major advantage of using LASCR as they are light activated or light trigged.

QUESTION: 9

The DIAC can be represented by

Solution:

The DIAC is nothing but a bi-directional diode.

QUESTION: 10

The TRIAC can be represented by

Solution:

The TRIAC is a bidirectional SCR.

QUESTION: 11

The SITH (Static Induction Thyristor) is a

Solution:

 It is just like a GTO but it is p-n-n device.

QUESTION: 12

The SITH has

Solution:

The SITH has 3 terminals viz. gate, anode and cathode.

QUESTION: 13

The SITH is a

Solution:

The Static Induction Thyristor is a p+ n+ diode with p+ electrodes.

QUESTION: 14

The SITH is a

Solution:

The SITH unlike other devices is a normally on-device which can be switched off as and when required

QUESTION: 15

The SITH will act as a diode when the

Solution:

Load current flows from anode to cathode as the p+ junction is forward biased.

QUESTION: 16

In SITH, the magnitude of the anode current can be controlled by

Solution:

Controlling the negative gate bias controls the main anode current.

QUESTION: 17

 The SITH

Solution:

 It has no reverse blocking capabilities due to emitter-shorting

QUESTION: 18

 The TRIAC’s terminals are

Solution:

 TRAIC has MT1, MT2 and a gate.

QUESTION: 19

The RCT (Reverse Conducting Thyristor) has

Solution:

A diode in anti-parallel with the SCR is called as a RCT.

QUESTION: 20

The TRIAC is most sensitive in the _________ quadrants

Solution:

It is the most sensitive when all the voltage,current and gate signal have the same polarities.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code