Test: Our Country India- 1


10 Questions MCQ Test Social Studies for Class 4 | Test: Our Country India- 1


Description
Attempt Test: Our Country India- 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 4 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies for Class 4 for Class 4 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which festival is also popularly known as the “Festival of Colours” in India? This festival marks the onset of the spring season in the country.

Solution:

Holi is a popular ancient Indian festival, also known as the "Festival of Love", the "Festival of Colours", and the "Festival of Spring". The festival celebrates the eternal and divine love of Radha Krishna.

QUESTION: 2

Republic Day celebrated on

Solution:

Republic Day is celebrated every year on January 26 in India, since 1950 to commemorate the Indian Constitution replacing the governing document of India.

QUESTION: 3

The famous Sikh pilgrimage shown below is located in

Solution:

The Golden temple is located in the holy city of the Sikhs, Amritsar. The Golden temple is famous for its full golden dome, it is one of the most sacred pilgrim spots for Sikhs.

QUESTION: 4

In what body of water, itself a part of the Indian Ocean, are the Andaman and Nicobar Island located?

Solution:
  • Bay of Bengal is the body of water which is itself a part of Indian Ocean.
  • Andaman and Nicobar Islands is a union territory of India consisting of 572 islands, of which 38 are inhabited, at the junction of the Bay of Bengal and the Andaman Sea.
QUESTION: 5

The Lakshadweep Islands are situated in _______________.

Solution:

The Lakshadweep Islands are situated in Arabian Sea. Lakshadweep is India's smallest union territory.

QUESTION: 6

The State of Jammu and Kashmir is situated in

Solution:

Jammu and Kashmir, union territory of India, is located in the northern part of the Indian subcontinent centred on the plains around Jammu to the south and the Vale of Kashmir to the north.

QUESTION: 7

What is a sari?

Solution:

Sari is Indian woman's traditional dress garment that consists of several yards of lightweight cloth draped so that one end forms a skirt and the other a head or shoulder covering.

Image of a woman wearing Sari: 

QUESTION: 8

With which country does India share its longest land border?

Solution:
  • India share its longest land border with Bangladesh.
  • Border Line share between India and Bangladesh is 4096.7 Km.
  • It is the fifth-longest land border in the world. 
QUESTION: 9

Sri Lanka is India’s neighbour in the:

Solution:
  • India's neighbors across the sea, in the south, are Sri Lanka and Maldives.
  • Sri Lanka is located to South of India
QUESTION: 10

Which is the most populous country in the world?

Solution:

China is the most populous country with nearly 1.4 billion residents.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code