Test: Our Environment - 1


10 Questions MCQ Test Science for Class 3 | Test: Our Environment - 1


Description
Attempt Test: Our Environment - 1 | 10 questions in 15 minutes | Mock test for Class 3 preparation | Free important questions MCQ to study Science for Class 3 for Class 3 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following is not true for the care of teeth?

Solution:

Chewing or mastication is the process by which food is crushed and ground by teeth. It is the first step of digestion, and it increases the surface area of foods to allow a more efficient break down by enzymes.

QUESTION: 2

Which of the following is used to see disease-causing germs?

Solution:

Germs are microorganisms. This means that they can be seen only through a microscope. They can be found everywhere - in the air, soil, and water.

QUESTION: 3

Mosquitoes spread:

Solution:

Malaria is a life-threatening disease caused by parasites that are transmitted to people through the bites of infected female Anopheles mosquitoes. It is preventable and curable. In 2019, there were an estimated 229 million cases of malaria worldwide. 

QUESTION: 4

Stagnant water breeds:

Solution:

Malaria and dengue are among the main dangers of stagnant water, which can become a breeding ground for the mosquitoes that transmit these diseases. Stagnant water can be dangerous for drinking because it provides a better incubator than running water for many kinds of bacteria and parasites. 

QUESTION: 5

What should be sprayed on stagnated water to prevent mosquitoes breeding?

Solution:

The destruction of pupae and larvae of mosquitoes can be achieved chemically and biologically. The spraying of some oils such as kerosene oil, petroleum, paraffin oil, crude oil, etc. on the surface does not allow larvae to breathe and consequently, they die due to suffocation.
Cultivation of larvivorous fishes like Gambusia is another important control measure for mosquitoes. These fishes eat their larvae and pupae.
Application of mustard oil or citronella oil or some repellent cream on uncovered body parts of the body keeps mosquitoes away.

QUESTION: 6

Which of the following is the correct way to dispose garbage?

Solution:

This method is useful for the disposal of biodegradable waste. The part of the garbage which can rot in nature to form harmless substances is called biodegradable (plants and animal waste). Different biodegradable waste can be dumped in a pit. Here, it can be allowed to decompose after which the garbage will convert into useful manure. This is known as composting.

QUESTION: 7

The solid waste produced in our house is called

Solution:

It is unwanted materials and objects that people have thrown away. It is often also called trash, garbage, rubbish, or junk. Garbage is the waste we produce daily in our homes, including old or unwanted food, chemical substances, paper, broken furniture, used containers, and other things.

QUESTION: 8

Flies spread:

Solution:

The diseases that flies can transmit include enteric infections (such as dysen- tery, diarrhoea, typhoid, cholera and certain helminth infections), eye infections (such as trachoma and epidemic conjunctivitis)

QUESTION: 9

Which of the following should NOT be done to keep our surroundings clean?

Solution:

Spitting in public is an offence under municipal laws in various cities, but it is hardly taken seriously by the people in the country. Spitting in public places could enhance the spread of the virus.

QUESTION: 10

Which of the Following is the best way to dispose waste water?

Solution:

Your passion for gardening may also be the reason for excess water usage in your home. You must have noticed how some water flows down drainage holes at the bottom of pots. Instead of letting the excess water go to waste, you can collect it and reuse it to water your plants. Do this especially while watering larger plants so that the smaller ones can be watered using the wastewater collected from drainage holes.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests