Test: Our Universe- 1


10 Questions MCQ Test Social Science for Class 3 | Test: Our Universe- 1


Description
This mock test of Test: Our Universe- 1 for Class 3 helps you for every Class 3 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 3 Test: Our Universe- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Our Universe- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 3 students definitely take this Test: Our Universe- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Our Universe- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 3 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What constitutes the solar system?

Solution:

  • The Solar System is made up of the Sun, planets, moons, comets, asteroids, minor planets, and dust and gas.
  • There are eight planets in our solar system.
  • Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.
QUESTION: 2

The sun attracts all the other objects in the Solar System because:

Solution:
  • The Sun is so large, and has powerful gravity which attracts all other objects in the solar system.
  • It is at the center of the universe but its size and gravity is responsible for attracting other objects, rather than its location.
  • Sun does not have any magnetic pull and neither do planets exert magnetic pull on sun.
QUESTION: 3

Which planet is no longer considered part of our solar system?

Solution:
  • Pluto is no longer the part of our solar system.
  • Earlier, nine planets were considered part of the solar system but after recent scientific discoveries, Pluto has been excluded from this group.
  • Jupiter, Uranus and Neptune are still considered as planets.

Therefore, option c is the correct answer.

QUESTION: 4

The nearest planet to the sun is ________

Solution:
  • Mercury is the nearest planet to the sun.
  • Jupiter is the fifth planet from the sun and Earth is the third planet from the sun.
QUESTION: 5

The heaviest planet of solar system is _______.

Solution:

  • Jupiter is the heaviest planet of the solar system.
  • The mass of Jupiter is 1.8981×1027kg.
QUESTION: 6

Look at the following pictures and find out the correct order of planets nearest to farthest from the Sun.
(i) Saturn

(ii) Uranus

(iii) Neptune

(iv) Venus

Solution:

The right order of planets from the sun is Venus, Saturn, Uranus, and Neptune.

QUESTION: 7

Even though sun casts its hot rays on earth, we do not feel very hot because

Solution:
  • Atmosphere on earth reflects back sun's light.
  • Thus, earth does not absorb harmful sun rays or UV rays emitted by sun.
  • Therefore, temperature on earth remains bearable, unlike other planets.
QUESTION: 8

Who was the first person to walk on the moon?

Solution:

  • Neil Armstrong was the first person to walk on the moon.
  • Kalpana Chawla was an Indian astronaut but she was not the first person to walk on the surface of the moon.
  • APJ Abdul Kalam was the President of India and was responsible for the launch of many missiles and spaceships but he was not the first person to go to moon.
  • Galileo made discoveries related to solar system.
QUESTION: 9

Circle the odd one out.

Solution:
  • Gases is the odd one out.
  • While all other three-asteroids, planets and comets are bodies in the solar system, gases are not.
QUESTION: 10

Circle the odd one out.

Solution:

  • Moon is the odd one out. While Venus, Mars and Saturn are planets.
  • Moon is not a planet. It is a satellite.

Similar Content

Related tests