Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013)


10 Questions MCQ Test UPSC Topic Wise Previous Year Questions | Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013)


Description
This mock test of Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Panchayati Raj & Public Policy (2019-2013) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements :
1. As per law, the Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority exists at both National and State levels.
2. People's participation is mandatory in the compensatory afforestation programmes carried out under the Compensatory Afforestation Fund Act, 2016.
Which of the statements given above is/are correct?

[2019]

Solution:

This act establishes the National and State Compensatory Afforestation Fund Management and Planning  Authorities to manage the National and State Funds. But, in the bare act there is no mention of mandatory People's participation so, #2 is wrong.

QUESTION: 2

As per the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018:
1. If rules for fixed-term employment are implemented, it becomes easier for the firms/companies to lay off workers
2. No notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman
Which of the following statements given above is/are correct

[2019]

Solution:

2018-March: Indian Express: As per the the Industrial Employment (Standing Orders) Central (Amendment) Rules, 2018:
• No workman employed on fixed term employment basis shall be entitled to any notice or pay, if his services are terminated by non-renewal of contract.
So, #1 is right.
• No notice of termination of employment shall be necessary in the case of temporary workman. So, #2 is right. 

QUESTION: 3

Consider the following statements:
1. The United Nations Convention against Corruption (UNCAC) has a "protocol against the smuggling of Migrants by Land, Sea and Air".
2. The UNCAC is the ever-first legally binding global anti-corruption instrument.
3. A highlight of the United Nations Convention against Transnational organized Crime (UNTOC) is the inclusion of a specific chapter aimed at returning assets to their rightful owners from whom they had been taken illicitly.
4. The United Nations office on Drugs and Crime (UNODC) is mandated by its member states to assist in the implementation of both UNCAC and UNTOC.
Which of the following statements given above are correct?

[2019]

Solution:

United Nations Convention against Corruption is the only legally binding universal anti-corruption instrument.
So, #2 is right, this eliminates A. Upon checking the official webpages of UNTOC and UNCAC, it's evident that #3 is not related with UNTOC but UNCAC. So, #3 is wrong. So, by elimination, we are left with answer c.

QUESTION: 4

Consider the following statements about particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) in India:
1. PVTGs reside in 18 states and one union Territory.
2. A stagnant or declining population is one of the criteria for determining PVTG status.
3. There are 92 PVTGs officially notified in the country so far.
4. Irular and Konda Reddi tribes are included in the list of PVTGs.
Which of the statements given above are correct?

[2019]

Solution:

75 tribal groups have been categorized categorized by Ministry of Home Affairs as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG)s. PVTGs reside in 18 States and UT of A&N Islands. Says Tribal Ministry website. So, #1 is right but #3 is wrong. This eliminates all options except c.

QUESTION: 5

Rashtriya Garima Abhiyaan’ is a national campaign to 

[2016]

Solution:

(i) It is a campaign for eradication of inhuman practice of manual scavenging and comprehensive rehabilitation of manual scavengers in India.
Ashif Shaikh is well known for his role in the campaign (Rashatriya Garima Abhiyan) through various campaigns of Jan Sahas.
(ii) Rashtriya Garima Abhiyaan is an NGO-led movement for manual scavengers.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.
2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.
Which of the statements given above is/are correct?

[2016]

Solution:

• The minimum age to contest Panchayat elections is 21 years.
• 2nd statement is correct.

QUESTION: 7

The fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the following?
(1) People's participation in development
(2) Political accountability
(3) Democratic decentralization
(4) Financial mobilization
Select the correct answer using the code given below.

[2015]

Solution:

Financial mobilization is not the fundamental objective of PRls. Even though Panchayats have the powers to collect revenue.
Political accountability refers to the responsibility or obligation of government officials (both politicians and civil servants) to act in the best interests of society or face consequences.

QUESTION: 8

Consider the following statements:
The parliamentary Committee on public accounts
1. consists of not more than 25 Members of the Lok Sabha
2. scrutinizes appropriation and finance accounts of the Government
3. examines the report of the Comptroller and Auditor General of India.
Which of the statements given above is/are correct?

[2013]

Solution:

At present the Public Accounts committee consists of 22 members 15 from the Lok Sabha and 7 from the Rajya Sabha. The function of the committee is
1. To examine the annual audit reports of the comptroller and auditor general of India (CAG), which are laid before the Parliament by the President.
2. To examine the appropriation accounts and the finance accounts of the Union government and any other accounts laid before the Lok-Sabha.

QUESTION: 9

The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?

[2013]

Solution:

The salient feature of the Panchayats (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996 (PESA) and the modalities worked out to grant rights to tribals in the country are:
(i) Legislation on Panchayats shall be in conformity with the customary law, social and religious practices and traditional management practices of community resources;
(ii) Habitation or a group of habitations or a hamlet or a group of hamlets comprising a community and managing its affairs in accordance with tradiations and customs; and shall have a separate Gram Sabha.
(iii) Every Gram Sabha to safeguard and preserve the traditions and customs of people, their cultural identity, community resources and the customary mode of dispute resolution.

QUESTION: 10

Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006 who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?

[2013]

Solution:

Section C of the Forest Dwellers Act provides a transparent three step procedure for deciding on who gets rights.
Firstly, the Gram Sabha makes a recommendation- i.e, who has been cultivating land for how long, which minor forest produce is collected; etc. The Gram Sabha plays this role because it is a public body where all people participate and hence is fully democratic and transparent. The Gram Sabha’s recommendation goes through two stages of screening committees- the Taluka and the District levels.

Similar Content

Related tests