Test: Parallel Impedance Circuits


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Parallel Impedance Circuits


Description
This mock test of Test: Parallel Impedance Circuits for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Parallel Impedance Circuits (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Parallel Impedance Circuits quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Parallel Impedance Circuits exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Parallel Impedance Circuits extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In an impedance parallel network, the reactive component will ____________ the voltage by 90 degrees.

Solution:

In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by 90 degrees.

QUESTION: 2

In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by _________ degrees.

Solution:

In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by 90 degrees.

QUESTION: 3

In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the ________ by 90 degrees.

Solution:

In an impedance parallel network the reactive component will either lead or lag the voltage by 90 degrees.

QUESTION: 4

The reactive component in an impedance parallel circuit leads the voltage when the current _________ the voltage.

Solution:

The reactive component in an impedance parallel circuit leads the voltage when the current leads the voltage.

QUESTION: 5

 The phase difference between the active component of an impedance parallel circuit and the voltage in the network is __________

Solution:

The active component in an impedance parallel network will always be in phase with the voltage in the circuit. Hence the phase difference is 0.

QUESTION: 6

The quadrature component is also known as?

Solution:

The quadrature component is also known as the reactive component because the reactive component forms a quadrature with the voltage.

QUESTION: 7

The quadrature component is also known as?

Solution:

The quadrature component is also known as the reactive component because the reactive component forms a quadrature with the voltage.

QUESTION: 8

 What is the phase relation between IL and V from the following circuit?

Solution:

IL is the current across the inductor and we know that the current across the inductor always lags the voltage across it. Hence IL lags V.

QUESTION: 9

 What is the expression for the current in the inductor from the following circuit?

Solution:

In the given circuit, the voltage across the inductor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the inductor is IL hence IL=V/XL.

QUESTION: 10

Find the total current if IL=2A and Ir=8A.​

Solution:

We know that I=IR+IL.
Substituting the values from the question, we get I=10A.