Test: Particle Size Classification


10 Questions MCQ Test Soil Mechanics | Test: Particle Size Classification


Description
This mock test of Test: Particle Size Classification for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Particle Size Classification (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Particle Size Classification quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Particle Size Classification exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Particle Size Classification extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For engineering purpose, soil can be classified in terms of___________

Solution:

For general engineering purposes, soil can be classified in terms of
particle size, textural and unified soil.

QUESTION: 2

Systems which are used for classification of soil based on particle size are__________

Solution:

Based on particle size, soil can be classified as
1) U.S. Bureau of soil and public road administration system
2) The M.I.T. classification system
3) Indian standard classification system
4) International soil classification system.

QUESTION: 3

In particle size classification system ,the soils are classified according to__________

Solution:

In the particle soil classification system, soils are arranged to the grain size.

QUESTION: 4

Which of the following terms are used to indicate grain sizes?

Solution:

Terms such as gravel, sand, silt, and clay are used to indicate grain sizes .these terms are used only as designation of particle size.

QUESTION: 5

The term ‘silt’ in particle size classification system ,can be replaced by___________

Solution:

As the system is classified based on size, it is preferable to use the word ‘silt size’ and ‘clay size’ in place of simply ‘silt’ or ‘clay’.

QUESTION: 6

Indian standard classification of soil is based on_________

Solution:

Indian standard classification (IS: 1948-1970) is based on the M.I.T. system.

QUESTION: 7

Soil occurring in nature, is composed of__________

Solution:

 Soil occurring in nature is composed of different percentage of sand, silt, and clay size particles.

QUESTION: 8

The purpose of soil classification is to___________

Solution:

 The purpose of soil classification is to arrange various types of soils in to groups according to their engineering or agricultural properties.

QUESTION: 9

Particle size classification is best suited for_________

Solution:

Since properties of clay soils is less dependent on particle size distrubution(textural classification) and more dependent on size it is best suited for clay soil.

QUESTION: 10

Particle size classification system does not signify__________

Solution:

Particle size classification used only as designation of particle sizes, and do not signify the naturally occurring types which are mixtures of particle of different sizes.