Test: Patterns - 2


10 Questions MCQ Test Mathematics for Class 5 | Test: Patterns - 2


Description
This mock test of Test: Patterns - 2 for Class 5 helps you for every Class 5 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 5 Test: Patterns - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Patterns - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 5 students definitely take this Test: Patterns - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Patterns - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 5 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the missing number in the series given below? 

Solution:

 The pattern is as follows: B = A × 2 + 1 Hence, number in lower part of third pattern is: 9 × 2 + 1 = 19

QUESTION: 2

If the pattern continues, what letter is in the 99th position? C B A A B C C B A A B C 1st....................10th

Solution:

The pattern repeats after 6 letters So, now position of C B A 97th 98th  99th

QUESTION: 3

How many shaded squares will be there in pattern 20?

Solution:

Number of shaded squares in pattern 1=2 Number of shaded squares in pattern 2=4 Number of shaded squares in pattern 3=6 So, Pattern followed is (1×2),(2×2),(3×2),....i.e., 2,4,6,... Hence, Number of shaded squares in pattern 20 =    20×2=40.

QUESTION: 4

Which figure will replace the question mark in the figure pattern below?

Solution:

Each figure repeats itself after 2 figure.

QUESTION: 5

Which number will replace (?) in the number series below?

Solution:

The pattern is as follows:

QUESTION: 6

Which is the missing number in number matrix?

Solution:

Rule followed column wise = Sum of the numbers in each column is = 12.

QUESTION: 7

What is the sum of the numbers in pattern 4?

Solution:

Numbers in pattern 4=14, 16, 18, 20 So, the total sum =14+16+18+20=68

QUESTION: 8

Write the number that continues each sequence in the most sensible way.

Solution:

QUESTION: 9

What is the missing number in the given number pattern?

Solution:

The pattern is as follows:
(i) (ii) 

QUESTION: 10

Find the missing term in the given pattern.

Solution:

The pattern is as follows:

Similar Content

Related tests