Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 9 | Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions


Description
This mock test of Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: People as Resource- Assertion-Reason & Case Based Questions extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : The positive aspect of a large population is huge human resources.

Reason (R) : The negative aspect of a large population is limited food and resources.

Solution:

Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 2

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): People who are an asset for the economy turn into a liability.

Reason (R): Unemployment has a detrimental impact on the overall growth of an economy.

Solution:

Unemployment leads to wastage of manpower resources. People who are an asset for the economy turn into a liability. There is a feeling of hopelessness and despair among the youth. People do not have enough money to support their family. Inability of educated people who are willing to work to find gainful employment implies a great social waste.

QUESTION: 3

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : Educated society has direct and indirect advantages.

Reason (R) : Educated and healthier people gain higher incomes.

Solution:

The more educated and healthier people earn higher income for themselves and their families. This is one aspect. The other aspect is that society also gains in other indirect ways because the advantages of a more educated or a healthier population spreads to those also who themselves were not directly educated or given health care.

In fact, human capital is in one way superior to other resources like land and physical capital. Human resources can make use of land and capital. Land and capital cannot become useful on its own.

QUESTION: 4

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): Education helps individuals to make better use of the economic opportunities available before them.

Reason (R): Education and skill are the major determinants of the earning of any individual in the market.

Solution:

Education enhances the quantity and quality of individual productivity, which in turn adds to the growth of the economy. Aware of the benefits of education, educated persons help in its perpetuation. The advantages of an educated population spread to even those who themselves are not educated.

QUESTION: 5

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : Investment in human resources leads to a low rate of return.

Reason (R) : Human resource is a never-ending resource.

Solution:

Investment in human capital yields a higher return because of higher productivity of the more educated or the better trained persons, as well as the higher productivity of healthier people.

QUESTION: 6

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A) : Small plots of lands are cultivated by medium and large farmers . On the other hand, more than half the area of the village is covered by plots that are quite large in size, cultivated by the small farmers

Reason (R) : Small farmers along with their families cultivate their own fields. Thus, they provide the labour required for farming themselves

Solution:

Small farmers along with their families cultivate their own fields. But medium and large farmers hire farm labourers to work in their fields. They provide labour for farming activities. Farm labourers come either from landless families or families cultivating small plots of land.

QUESTION: 7

Directions: In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option.

Assertion (A): Education adds to the quality of labour

Reason (R): Education enhances the total productivity and total productivity adds to the growth of the economy.

Solution:

Educated people find jobs in private firms while the uneducated people continue with the same work as their parents. They earn a meagre income like their parents, which is just enough to support a family. Several years of education adds to the quality of labour. This enhances their total productivity. Total productivity adds to the growth of the economy. This in turn pays an individual through salary or in some other form of his choice. It is a known fact that with investments made on education and health; one can yield a high return in the future in the form of higher earnings and greater contribution to society.

QUESTION: 8

Read the text given below and answer the following questions:

There were two friends Ram and Raj living in the village. Raj’s mother looked after domestic chores. His father worked in an agricultural field. He helped his mother with domestic chores. He also looked after his younger brother and sister. His uncle had passed the matriculation examination, but was sitting idle in the house as he had no job. Raj’s mother and father were eager to teach Raj. They forced him to join the village school which he soon joined. He started studying and completed his higher secondary examination. His father persuaded him to continue his studies. He raised a loan for him to study a vocational course in computers. Raj was interested in studies from the beginning. With great enthusiasm he completed his course. After some time, he got a job in a private firm. He even designed a new kind of software. This software helped him increase the sale of the firm. His boss acknowledged his services and rewarded him with a promotion.

Ram was residing in the same village as Raj. Ram’s father was a fisherman. His father was no more and his mother sold fish to earn money to feed the family. She bought fish from the landowner’s pond and sold it in the nearby mandi. She could earn only ` 150 a day by selling fish. Ram became a patient of cancer. His mother could not afford to take him to the doctor. He could not go to school either. He was not interested in studies. He helped his mother in cooking and also looked after his younger brother. After some time, his mother fell sick and there was no one to look after her. There was no one in the family to support them.

Q. Ram’s mother was engaged in which of the following activity:

Solution: Primary
QUESTION: 9

Read the text given below and answer the following questions:

There were two friends Ram and Raj living in the village. Raj’s mother looked after domestic chores. His father worked in an agricultural field. He helped his mother with domestic chores. He also looked after his younger brother and sister. His uncle had passed the matriculation examination, but was sitting idle in the house as he had no job. Raj’s mother and father were eager to teach Raj. They forced him to join the village school which he soon joined. He started studying and completed his higher secondary examination. His father persuaded him to continue his studies. He raised a loan for him to study a vocational course in computers. Raj was interested in studies from the beginning. With great enthusiasm he completed his course. After some time, he got a job in a private firm. He even designed a new kind of software. This software helped him increase the sale of the firm. His boss acknowledged his services and rewarded him with a promotion.

Ram was residing in the same village as Raj. Ram’s father was a fisherman. His father was no more and his mother sold fish to earn money to feed the family. She bought fish from the landowner’s pond and sold it in the nearby mandi. She could earn only ` 150 a day by selling fish. Ram became a patient of cancer. His mother could not afford to take him to the doctor. He could not go to school either. He was not interested in studies. He helped his mother in cooking and also looked after his younger brother. After some time, his mother fell sick and there was no one to look after her. There was no one in the family to support them.

Q. Raj’s mother looked after domestic chores. She was involved in which of the following activities ?

Solution: Non-economic activity
QUESTION: 10

Read the text given below and answer the following questions:

There were two friends Ram and Raj living in the village. Raj’s mother looked after domestic chores. His father worked in an agricultural field. He helped his mother with domestic chores. He also looked after his younger brother and sister. His uncle had passed the matriculation examination, but was sitting idle in the house as he had no job. Raj’s mother and father were eager to teach Raj. They forced him to join the village school which he soon joined. He started studying and completed his higher secondary examination. His father persuaded him to continue his studies. He raised a loan for him to study a vocational course in computers. Raj was interested in studies from the beginning. With great enthusiasm he completed his course. After some time, he got a job in a private firm. He even designed a new kind of software. This software helped him increase the sale of the firm. His boss acknowledged his services and rewarded him with a promotion.

Ram was residing in the same village as Raj. Ram’s father was a fisherman. His father was no more and his mother sold fish to earn money to feed the family. She bought fish from the landowner’s pond and sold it in the nearby mandi. She could earn only ` 150 a day by selling fish. Ram became a patient of cancer. His mother could not afford to take him to the doctor. He could not go to school either. He was not interested in studies. He helped his mother in cooking and also looked after his younger brother. After some time, his mother fell sick and there was no one to look after her. There was no one in the family to support them.

Q. Investment in human resource can give:

Solution: Investment in human resource via education and medical care can give higher rates of return in the future.
QUESTION: 11

Read the text given below and answer the following questions:

There were two friends Ram and Raj living in the village. Raj’s mother looked after domestic chores. His father worked in an agricultural field. He helped his mother with domestic chores. He also looked after his younger brother and sister. His uncle had passed the matriculation examination, but was sitting idle in the house as he had no job. Raj’s mother and father were eager to teach Raj. They forced him to join the village school which he soon joined. He started studying and completed his higher secondary examination. His father persuaded him to continue his studies. He raised a loan for him to study a vocational course in computers. Raj was interested in studies from the beginning. With great enthusiasm he completed his course. After some time, he got a job in a private firm. He even designed a new kind of software. This software helped him increase the sale of the firm. His boss acknowledged his services and rewarded him with a promotion.

Ram was residing in the same village as Raj. Ram’s father was a fisherman. His father was no more and his mother sold fish to earn money to feed the family. She bought fish from the landowner’s pond and sold it in the nearby mandi. She could earn only ` 150 a day by selling fish. Ram became a patient of cancer. His mother could not afford to take him to the doctor. He could not go to school either. He was not interested in studies. He helped his mother in cooking and also looked after his younger brother. After some time, his mother fell sick and there was no one to look after her. There was no one in the family to support them.

Answer the following MCQs by choosing the most appropriate option:

Q. Raj’s education in the initial years of his life bore him the fruits in the later years in terms of a good job and salary. ______________ was an important input for the growth of Raj.

Solution: Education is an important input as it provides new aspirations, opens new horizons and develops values of life. Education in initial years of life bears fruits in later years in terms of a good job and salary.
QUESTION: 12

Read the text given below and answer the following questions:

In the case of India, we have unemployment in rural and urban areas. However, the nature of unemployment differs in rural and urban areas. In the case of rural areas, there is seasonal and disguised unemployment. Urban areas have mostly educated unemployment. Many youths with matriculation, graduation and post-graduation degrees are not able to find jobs. A study showed that unemployment of graduates and post-graduate has increased faster than among matriculates. Unemployment has a detrimental impact on the overall growth of an economy. Increase in unemployment is an indicator of a depressed economy. In the case of India, statistically, the unemployment rate is low.

Q. Increase in unemployment is an indicator of a ___________economy.

Solution: Increase in unemployment is an indicator of a depressed economy as unemployment basically leads to the fall in the number of people working. This ultimately results in less profit for the company. If it was an international trading company then it would have to undergo several losses due to ill management.
QUESTION: 13

Read the text given below and answer the following questions:

In the case of India, we have unemployment in rural and urban areas. However, the nature of unemployment differs in rural and urban areas. In the case of rural areas, there is seasonal and disguised unemployment. Urban areas have mostly educated unemployment. Many youths with matriculation, graduation and post-graduation degrees are not able to find jobs. A study showed that unemployment of graduates and post-graduate has increased faster than among matriculates. Unemployment has a detrimental impact on the overall growth of an economy. Increase in unemployment is an indicator of a depressed economy. In the case of India, statistically, the unemployment rate is low.

Q. Which is the most labour absorbing sector of the economy?

Solution: Agriculture is the most labour absorbing sector in India because the secondary and tertiary sectors still failed to provide more employment opportunities to a majority of the Indian people, so the people are forced to engage themselves in agriculture.
QUESTION: 14

Read the text given below and answer the following questions:

In the case of India, we have unemployment in rural and urban areas. However, the nature of unemployment differs in rural and urban areas. In the case of rural areas, there is seasonal and disguised unemployment. Urban areas have mostly educated unemployment. Many youths with matriculation, graduation and post-graduation degrees are not able to find jobs. A study showed that unemployment of graduates and post-graduate has increased faster than among matriculates. Unemployment has a detrimental impact on the overall growth of an economy. Increase in unemployment is an indicator of a depressed economy. In the case of India, statistically, the unemployment rate is low.

Q. Urban areas have mostly which type of unemployment?

Solution: The educated unemployment or graduate unemployment is the unemployment among individuals with their academic degree. This kind of unemployment is common in the urban regions.
QUESTION: 15

Read the text given below and answer the following questions:

In the case of India, we have unemployment in rural and urban areas. However, the nature of unemployment differs in rural and urban areas. In the case of rural areas, there is seasonal and disguised unemployment. Urban areas have mostly educated unemployment. Many youths with matriculation, graduation and post-graduation degrees are not able to find jobs. A study showed that unemployment of graduates and post-graduate has increased faster than among matriculates. Unemployment has a detrimental impact on the overall growth of an economy. Increase in unemployment is an indicator of a depressed economy. In the case of India, statistically, the unemployment rate is low.

Q. In the case of India, statistically, the unemployment rate is ___________.

Solution: The statistics and the unemployment rate is low in India. Because Indians have a unanimous population and many migraters also settle down there hence the vacancy of the employment is less the statistical analysis is also low due to this reason only.

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!