Test: Perimeter And Area - 1


16 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 7 | Test: Perimeter And Area - 1


Description
This mock test of Test: Perimeter And Area - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 16 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Perimeter And Area - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Perimeter And Area - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Perimeter And Area - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Perimeter And Area - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The area of a rectangular sheet is 500 cm2. If the length of the sheet is 25 cm, what is its width?

Solution:

Area = Length × Width

Width = Area / Length
= 500 cm² / (25 cm)
= 20 cm

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 2

If the area of rectangle increases from 2 cm2 to 4 cm2 the perimeter will

Solution:

If the area of rectangle increases from 2 cm2 to 4 cm2 the perimeter will also increase.

QUESTION: 3

The area of a square whose perimeter is 4 m

Solution:

Since it is given that perimeter of a square is 4m

We know that Perimeter of a square = 4a

 So, 4a = 4 

it implies that a = 1 

Area of a square =  a2

As a = 1 (as calculated above)

So area of a square = 1 m2

So option B is the correct answer. 

 

QUESTION: 4

 Which figure encloses more area: a square of side 2 cm ; a rectangle of side 3 cm and 2 cm ;An equilateral triangle of side 4 cm?

Solution:

Area of a square = a2 = (2 x 2) cm2
=  4 cm2

Area of rectangle =  L X B
= (3 x 2 ) cm2
= 6 cm2

Area of an equilateral triangle = root 3/4 .a2
= root 3/4 × (4)2
= 1.732 / 4 × 16
= 0.433 × 16
= 6.928 cm2

Since the area of  an equilateral triangle is more than area of a square and rectangle. So equilateral triangle encloses more area

So option A is the correct answer. 

 

 

QUESTION: 5

The area of rectangle whose length is 15 cm and breadth is 6 m

Solution:

Area of a rectangle is Length x Breadth

Here Length is 15 cm and Breadth is 6 m

We know that 1 m = 100 cm

So 6 m = 600 cm2

So area of a rectangle =(15 x 600 ) cm2

                                            = 9000 cm2

                         

 

QUESTION: 6

By converting 0.96km² into m²(meter square), answer will be

Solution:

1 Square kilometer is equal to 1000000 square meters

therefore,
0.96km² =  960000m2 

QUESTION: 7

The area of parallelogram is

Solution:

The area of parallelogram is base × height

So option B is the correct answer. 

QUESTION: 8

The base in the area of parallelogram is

Solution:

Since area of parallelogram is base × height

So Base = Area of parallelogram / Height

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 9

The height in the area of parallelogram is

Solution:

Since Area of parallelogram is base × height

So Height = Area of parallelogram / Base 

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 10

Which of the following has the formula : Base × Height

Solution:

Area of parallelogram = Base × Height

QUESTION: 11

Find the area of a triangle with a base of 20 cm and a height of 30 cm

Solution:

We Know, Area of a triangle is bxh/2

where b is base and h is height

Given that base is 20cm  and height is 30cm

So Area of a triangle 20 cm x 30cm / 2

 

= 600 cm2/2     

= 300 cm2

So option A is the correct answer. 

 

QUESTION: 12

What is the area of the circle of radius 5 cm 

Solution:

The formula to calculate the area of a circle is

A=πr2

This means that if r=5cm, the area is

A=52π cm2=25π cm2≈78.539816 cm2

QUESTION: 13

Find the perimeter of a square with one side equals to 7cm

Solution:

We know Perimeter of a square is 4a 

= 4 x 7cm 

= 28 cm 

QUESTION: 14

Find the perimeter of a triangle with sides 4 cm, 6 cm and 10 cm

Solution:

 

Perimeter = Sum of all the sides 

Perimeter of a triangle = a+b+c

Here a = 4cm , b = 6cm , c =10cm

(6+4+10)cm=20cm

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 15

 Find the perimeter of the quadrilateral with sides 5 cm, 7 cm, 9 cm and 11 cm.

Solution:

The sum of the length of all the four sides of the quadrilateral is called the perimeter of the quadrilateral.

Here the lengths of all the four sides are 5 cm, 7 cm, 9 cm and 11 cm.

Therefore, perimeter of quadrilateral = 5 cm + 7 cm + 9 cm + 11 cm = 32 cm

So option A is the correct answer. 

                                         

QUESTION: 16

Find the area and perimeter of a rectangle whose breadth is 4 cm and the height 3 cm.

Solution:

Area = b×h = 4×3 = 12 cm2.
Perimeter = 2(b) + 2(h) = 2(4) + 2(3) = 8 + 6 = 14 cm 

Related tests