Test: Periodic Table - 2


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Periodic Table - 2


Description
This mock test of Test: Periodic Table - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Periodic Table - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Periodic Table - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Periodic Table - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Periodic Table - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to IUPAC recommondations, the number of groups in the long form of the periodic table is :-

Solution:

The correct option is D.
In chemistry, a group (also known as a family) is a column of elements in the periodic table of the chemical elements. There are 18 numbered groups in the periodic table; the f-block columns (between groups 3 and 4) are not numbered.

QUESTION: 2

How many elements did Mendeleev classify?

Solution:

The correct answer is A as Mendeleev classify 63 elements in his periodic table.

QUESTION: 3

How many elements are placed in lanthanide and actinide series?

Solution:

The lanthanides series include elements 58 to 71 which fill their 4f sublevel progressively. The actinides are elements 89 to 103 and fill their 5f sublevel progressively.The lanthanides are f-block elements which contain seven f-orbitals . The maximum electrons can be filled in f-orbitals are 14. Hence, lanthanides have a total 14 elements.The actinide series always includes the 14 elements with atomic numbers 90 through 103. The other members are (in order of increasing atomic number) thorium, protactinium, uranium, neptunium, plutonium, americium, curium, berkelium , californium, einsteinium , fermium, mendelevium, nobelium, and lawrencium.

QUESTION: 4

Which of the following elements of noble gases participate in chemical reaction?

Solution:

At high temperature and high pressure Krypton and Xenon forms some compounds like Xenon, Tetrafluride, xenon Oxyfluride. 

QUESTION: 5

In the modern periodic table which are the metals among the first 10 elements?

Solution:
QUESTION: 6

Nitrogen and phosphorus belong to the group 15 of the periodic table. Which of these will be more electronegative?

Solution:

Nitrogen is more electronegative than phosphorus. On moving down a group, the number of shell increases. Therefore, the valence electrons move away from the nucleus and the effective nuclear charge decreases. 

QUESTION: 7

Modern Periodic law is based upon-

Solution:
QUESTION: 8

The second ionization energy is greater than the first because

Solution:

The correct option is B.
In first ionisation energy, we remove electron from a neutral atom but for second ionisation we have to remove electron from a positive atom, where electron are more tightly bounded due to increased attraction force so second ionisation energy is high relative to first IP.

QUESTION: 9

The atomic number of an element is 16 predict the nature of the element

Solution:

The correct answer is A as t's configuration is 2,8,6 therefore it's valency is 2 as it needs two electrons to complete its octet.
It is a non metal because as we go from left to right in a periodic table the metallic character decreases while non-metallic character increases.

QUESTION: 10

When metals react with non-metals, electrons are transferred from the metal atoms to the non-metal atoms, forming ions. The resulting compound is called_____

Solution:
QUESTION: 11

Give the symbol for the most reactive non-metal of group 17

Solution:

Fluorine is a halogen, which is group 17 on the periodic table, and the halogen are the most reactive.

QUESTION: 12

Which one has the bigger size?

Solution:

The potassium atom has an extra electron shell compared to the sodium atom, which means it's valence electrons are further from the nucleus, giving potassium a larger atomic  radius. 

QUESTION: 13

Which set of elements is listed in order of increasing ionization energy?

Solution:

As atomic number increases along a period, ionization energy increases and in a group it decreases. For S and P, theoretically ionization energy of S should be greater than P but due to the stability of half filled electronic configuration, ionization energy of P is greater than S.

QUESTION: 14

Which of the following element forms dipositive ion very easily?

Solution:

The correct option is D.

"Mg" will form dipostive ion becoz.... electronic configuration of Mg is 2,8,2..so to complete its octet it will lose 2 electrons...and form a dipositive ion.

QUESTION: 15

Which of the following is not the limitation of Mendeleev’s periodic table?

Solution:
QUESTION: 16

What is the atomic number of the first element of the lanthanide series?

Solution:
QUESTION: 17

Statement A : Electron affinity of fluorine is more than that of chlorine.
Statement B : Carbon monoxide is an acidic oxide.

Solution:

Electron affinity of chlorine is more than fluorine. Carbon monoxide do not show basic and acidic properties when they react with water. Therefore, it is neutral oxide.

QUESTION: 18

Statement A : energy is always released when a neutral atoms gain an electron
Statement B Tellurium and polonium are semi metals

Solution:

Energy is always released when a neutral atom gains an electron. This process is called electron affinity. It is reverse of ionization energy. Semimetals are also known as metalloids. Tellurium and polonium are one of the semi metals.

QUESTION: 19

What is the number of valance electrons in the last element of 3rd period?

Solution:
QUESTION: 20

Arrange the following elements in the decreasing order of their atomic radii

Solution:

The correct option is B.
It is fairly easy to arrange the atoms according to atomic size. We know that atomic size increases from right to left and from top to bottom in the Periodic Table. The smallest atoms are at the top right and the largest atoms are at the lower left of the Periodic Table.Decreasing order of atomic size:
Li > Be > B > C > N > O > F
 

QUESTION: 21

Metallic character ____________ down a group

Solution:
QUESTION: 22

Elements having same valence electrons are placed in same group but there is an exception with-

Solution:

The correct option is D.
.. Even though it only has two electrons, it is grouped with elements that have eight valence electrons. Helium is still happy because its outermost shell is completely full making it extremely stable. The noble gases are happy with their completely filled valence shells.

QUESTION: 23

P, Q, R are elements of Dobereiner’s triads. If the atomic mass of P is 7 and that of Q is 23, What will be the atomic mass of R?

Solution:

In a Dobereiner's traid, the atomic mass of the middle element is roughly the average of the atomic mass of the other  2 elements. Thus,  
Atomic mass of Q = (at. mass of P+ at. mass of R) /2
⇒ 23 = 7+ m(R) /2 
⇒ 23*2 = 7+ m(R) 
⇒  46 -7 = m(R) 
⇒ atomic mass of R = 39 

QUESTION: 24

Which element was discovered after Mendeleev gave the periodic table?

Solution:

The element gallium was discovered four year's after the publication of Mendeleev's table, and it's properties matched up remarkably well with ek aluminum, fitting into the table exactly where he had predicted. 

QUESTION: 25

An element with atomic no 3 combines with another elements with atomic number 17, What would be the formulae of the compound?

Solution:

B is the correct option.The element with atomic number 3 has a EC of 2,1. Thus,it has a valency of  1. The element with atomic number 17 has the EC as 2,8,7. It will gain 1 electron to complete the octet. Thus, it has a valency of 1. The elements with atomic numbers 3 and 17 are li and cl respectively. The formula of the compound formed will be LiCl.

Similar Content

Related tests