Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant


Description
This mock test of Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Permeability of Free Space or Magnetic Constant extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Permeability of free space is also known as _________

Solution:

The permeability of free space is also known as magnetic constant. The permittivity of free space is the electrostatic constant.

QUESTION: 2

 A substance whose permeability is less than the permeability of free space is?

Solution:

A diamagnetic material creates a magnetic field opposing that of the external magnetic field and it repels the external magnetic field. Hence its permeability is less than that of free space.

QUESTION: 3

Which, among the following, have negative susceptibility?

Solution:

Magnetic susceptibility is the degree of magnetisation of a material in response to the external magnetic field. Diamagnetic substances repel the magnetic field and hence have negative susceptibility.

QUESTION: 4

Which, among the following, have positive susceptibility?

Solution:

Magnetic susceptibility is the degree of magnetisation of a material in response to the external magnetic field. Paramagnetic substances weakly attract to the magnetic field and hence have positive susceptibility.

QUESTION: 5

A substance whose permeability is more than the permeability of free space is?

Solution:

A paramagnetic material creates a magnetic field which is weakly attracted to that of the external magnetic field. Hence its permeability is more than that of free space.

QUESTION: 6

The unit for permeability of free space is?

Solution:

Magnetic permeability is the constant of proportionality between the magnetic flux density and magnetic field strength of a given medium. Hence it has units henry/m.

QUESTION: 7

Which, among the following, is a correct expression for ∫0.

Solution:

Magnetic permeability is the constant of proportionality between the magnetic flux density and magnetic field strength of a given medium. Hence ∫0=B/H.

QUESTION: 8

Calculate the magnetic flux density if the magnetic field strength is 2A/m.

Solution:

We know that:
∫0=B/H
Substituting the value of H from the question, we get B= 8*pi/10-7T.

QUESTION: 9

Calculate the magnetic field strength if the magnetic flux density is 4*piT.

Solution:

 We know that:
∫0=B/H
Substituting the value of B from the question, we get H = 107A/m.

QUESTION: 10

 Calculate the magnetic flux density if the magnetic field strength is 3A/m.

Solution:

We know that:
∫0=B/H
Substituting the value of H from the question, we get B= 12*pi/10-7T.

Related tests