Test: Physical Properties Of Metals


15 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Physical Properties Of Metals


Description
This mock test of Test: Physical Properties Of Metals for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Physical Properties Of Metals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physical Properties Of Metals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Physical Properties Of Metals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physical Properties Of Metals extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following metal has a low density?

Solution:

The lightest or least dense metal that is a pure element is lithium, which has a density of 0.534 g/cm3. This makes lithium nearly half as dense as water, so if lithium was not so reactive, a chunk of the metal would float on water.

QUESTION: 2

The best conductor of electricity among the following is:

Solution:

Silver also has the highest thermal conductivity of any element and the highest light reflectance. Although it is the best conductor, copper and gold are used more often in electrical applications because copper is less expensive and gold has a much higher corrosion resistance.

QUESTION: 3

Identify the amphoteric oxide from the following:​

Solution:

Amphoteric metal oxides react with both acids as well as bases to produce salt and water.

Aluminium oxide is an amphoteric oxide because it reacts with acids as well as bases and form salts and water.

Al2O3     +     6HCl     →     2AlCl3    +    3H2O                      (Basic nature)

Aluminium   Hydrochloric   Aluminium      Water

   oxide            acid          chloride

 

Al2O3        +       2NaOH    →      2NaAlO2     +     H2O           (Acidic nature)

Aluminium           Sodium              Sodium          Water

   oxide             Hydroxide          aluminate        

QUESTION: 4

Which one of the following is a poor conductor of heat?

Solution:

Silver is best conductor of heat while among metals lead is poorest conductor of heat. Cooper and aluminum are good conductor while mercury is a poor conductor. Although metals are supposed to be good conductors of electricity and heat,metals like mercury, lead, alloys of iron and chromium, titanium and stainless steel are poor conductors.

QUESTION: 5

All metals exist as solid at room temperature except the metal ‘X’. Name the metal “X’.

Solution:

It is the only metal that is liquid at room temperature. It has the lowest melting point and boiling point of any other metal. It has low thermal conductivity, and a quite low electrical conductivity. It is the only metal that doesn’t form diatomic molecules in the gaseous phase.

QUESTION: 6

The metal that can be easily cut by knife is:

Solution:

Sodium is so soft metal that can be cut with a knife.

QUESTION: 7

Which allotrope of carbon conducts electricity?

Solution:

Graphite is an interesting material, an allotrope of carbon (as is diamond). It displays properties of both metals, and nonmetals. However, like a metal, graphite is a very good conductor of electricity due to the mobility of the electrons in its outer valence shells.

So option A is the correct answer. 

QUESTION: 8

Metal which is a poor conductor of heat is:

Solution:

Lead is a metal but it is a poor conductor of heat because it contain some particles which does not allows heat to pass through it .

QUESTION: 9

Which of the following property is generally not shown by metals?

Solution:

The properties that should have for a metal are sonority, lustrous, maellability ductility, heat and electrical conductivity as dullness is not one of them it is the correct option

 

QUESTION: 10

A lustrous non-metal is:

Solution:

Iodine is the lustrous non metal.

QUESTION: 11

Which is the most abundant non-metal on the earth?

Solution:

In our atmosphere , presence of 78 % nitrogen after then presence of oxygen 21 % others 1 %. so the abundant non metal is oxygen

QUESTION: 12

What happens when non-metals react with water? 

Solution:

Non Metal doesn't react with water because when a substance reacts with acid it provides electrons to the Positive ions (H+ ions) produced by the acid. This is because when a substance reacts with acids, it provides electrons to the H+ ions produced by the acids.

QUESTION: 13

The non-metal that is liquid at room temperature is:

Solution:

Metals that are liquids at room temperature are mercury (Hg) and gallium (Ga). Non-metals liquid at room temperature - bromine (Br). However, other elements such as caesium (Cs), rubidium (Rb) and francium (Fr) also become liquids at a few degrees above room temperature.

QUESTION: 14

The lustre of a metal is due to:

Solution:

The lustre of a metal is due to presence of free electrons.

It has to do with the way light and electrons on the surface of metals interact. The outer electrons in a metal are almost not bound to any individual atom, thus are relatively free, and are concentrated on the surface. These electrons (electron density) tend to oscillate at a collective frequency. 

QUESTION: 15

The most ductile metal is:

Solution:

The most ductile metal is Platinum.

The word ductile refers to metals which can be stretched into a thin wire without making it weak or brittle in the process.

Ductility is an indication of the ability of a metal to resist tensile stress. Tensile stress refers to the force that pulls the two ends of an object away from each other.

While both gold and platinum are high ductile metals, the most malleable metal is gold and the most ductile metal is platinum.

Related tests