Test: Physical World- 1


10 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Physical World- 1


Description
This mock test of Test: Physical World- 1 for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Physical World- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physical World- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Physical World- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physical World- 1 extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which scientist does not belong to Germany?

Solution:

Heinrich Rudolf Hertz was a German physicist who first conclusively proved the existence of the electromagnetic waves predicted by James Clerk Maxwell's equations of electromagnetism.

Werner Karl Heisenberg was a German theoretical physicist and one of the key pioneers of quantum mechanics.

Wilhelm Conrad Röntgen was a German mechanical engineer and physicist

Niels Henrik David Bohr was a Danish physicist who made foundational contributions to understanding atomic structure and quantum theory, for which he received the Nobel Prize in Physics in 1922.

QUESTION: 2

Who discovered radioactivity?

Solution:

Marie Curie became the first woman to be awarded the nobel prize and the first person to obtain two nobel prizes when she won the prize for the discovery of Polonium and Radium in 1911. Though it was Henri Becquerel that discovered radioactivity, it was Marie Curie who coined the term. The radioactivity of uranium was discovered in 1896 by Henri Becquerel.

QUESTION: 3

Which is the strongest fundamental force of nature?

Solution:

The strong nuclear force, also called the strong nuclear interaction, is the strongest of the four fundamental forces of nature.

QUESTION: 4

Which force operates among the heavier elementary particles?

Solution:

Strong nuclear force operates among the heavier elementary particles and the nucleons.

QUESTION: 5

Electromagnetic force is stronger than gravitational force by a factor of:

Solution:

Electromagnetic force is stronger than gravitational force by a factor of. Electromagnetic force is 1036 times stronger than gravitational force.

QUESTION: 6

Who discovered ultra-short  radio waves?

Solution:
QUESTION: 7

The wave nature of electrons is used in which of the following devices?

Solution:

Electron microscope uses the wave nature of electrons for its functioning.

QUESTION: 8

According to Einstein’s theory, mass and energy are related as

Solution:

Einstein's equation E = mc2 shows that energy and mass are interchangeable. The theory of special relativity explains how space and time are linked for objects that are moving at a consistent speed in a straight line. One of its most famous aspects concerns objects moving at the speed of light.

QUESTION: 9

On which laws is the principle of rocket propulsion based?

Solution:

Propulsion is the act of moving or pushing an object forward. A propulsion system is an engine that produces thrust to push an object, such as an airplane or rocket, forward.
The propulsion of all rockets is explained by the same physical principle: Newton’s third law of motion.
It states that all forces exist in pairs: if one object A exerts a force FA on a second object B, then B simultaneously exerts a force FB on A, and the two forces are equal and opposite: FA = −FB
 
A rocket’s acceleration depends on three major factors: the exhaust velocity, the rate the exhaust is ejected, and the mass of the rocket.
To achieve the high speeds needed to hop continents, obtain orbit, or escape Earth’s gravity altogether, the mass of the rocket other than fuel must be as small as possible.

QUESTION: 10

The phenomenon of Photoelectric effect is used in

Solution:

A photocell is a practical application of the phenomenon of photoelectric effect. When light of frequency greater than the threshold frequency of the cathode material falls on the cathode, photoelectrons are emitted. These electrons are collected by the anode and an electric current starts flowing in the external circuit. The current increases with the increase in the intensity of light. The current would stop, if the light does not fall on the cathode.

Similar Content

Related tests