Test: Physical World- 2


30 Questions MCQ Test Physics Class 11 | Test: Physical World- 2


Description
This mock test of Test: Physical World- 2 for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Physical World- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Physical World- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Physical World- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Physical World- 2 extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Physics is a

Solution:

The natural sciences seek to understand how the world and universe around us works. There are five major branches (top left to bottom right): Chemistry, astronomy, earth science, physics, and biology.

QUESTION: 2

The microscopic domain of physics deals with

Solution:

Microscopic domain includes atomic,molecular and nuclear phenomena. It can be said as the study of matter.It includes the study of structure and configuration of atom,nucleus and the constitute particles of atom-electron,proton,neutron and interaction with elementary particles like electron,photon etc.

QUESTION: 3

Technology started with

Solution:

The history of technology is the history of the invention of tools and techniques and is similar to other sides of the history of humanity. Technology can refer to methods ranging from as simple as language and stone tools to the complex genetic engineering and information technology that has emerged since the 1980s.

QUESTION: 4

The sun releases energy coming from

Solution:

In addition to intense heat, there is an incredible amount of pressure at the Sun's core. In fact, the vast amounts of hydrogen atoms in the Sun's core are compressed and heated so much that they fuse together.This reaction, known as nuclear fusion, converts hydrogen atoms into helium. The by-product of nuclear fusion in the Sun's core is a massive volume of energy that gets released and radiates outward toward the surface of the Sun and then into the solar system beyond it.

QUESTION: 5

“Politics is the art of the possible. Similarly, Science is the art of the soluble”. Which of the following statements is a case of this aphorism?

Solution:

Science is a systematized study of observation. Scientist and researchers study these observations and then work out certain laws from them. There are multitude of natural phenomena taking place in this universe and all of them can be explained in terms of some basic laws.

QUESTION: 6

The word Science originates from the Latin verb Scientia meaning

Solution:

The phrase "scientia potentia est" (or "scientia est potentia" or also "scientia potestas est") is a Latin aphorism meaning "knowledge is power"

QUESTION: 7

Proper framework for explaining microscopic phenomena is

Solution:

Quantum mechanics (QM -- also known as quantum physics, or quantum theory) is a branch of physics which deals with physical phenomena at nanoscopic scales where the action is on the order of the Planck constant. It departs from classical mechanics primarily at the quantum realm of atomic and subatomic length scales.

QUESTION: 8

What is the correct sequence of events technology gives rise to new science or new science gives rise to technology?

Solution:

Technology is often a consequence of science and engineering, although technology as a human activity precedes the two fields. For example, science might study the flow of electrons in electrical conductors by using already-existing tools and knowledge. This new-found knowledge may then be used by engineers to create new tools and machines such as semiconductors, computers, and other forms of advanced technology.

QUESTION: 9

Weak Nuclear Force

Solution:

The weak nuclear force stops a neutron from decaying into a proton and an electron. When this happens, an electron leaves the atom. This is known as beta decay.

QUESTION: 10

No physicist has ever “seen” an electron. Yet, all physicists believe in the existence of electrons. An intelligent but superstitious man advances this analogy to argue that ‘ghosts’ exist even though no one has seen one. How will you refute his argument ?

Solution:

It is simply a superstition that ghost exist. There is not even single authentic evidence that ghosts exists. On the other hand it is a fact that atoms exists. There are many examples to prove this fact. Atomic power plant, atomic bombs, atomic clocks etc., exist of the correlation between two parts of the statement.

QUESTION: 11

The scientific method is

Solution:

The scientific method is a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge, or correcting and integrating previous knowledge. To be termed scientific, a method of inquiry is commonly based on empirical or measurable evidence subject to specific principles of reasoning.

QUESTION: 12

What is central to the growth of physics?

Solution:

Quantitative measurement is central to the growth of physics because Laws of nature happen to be expressible in more precise mathematical equations.

QUESTION: 13

Technology strives

Solution:

Science and technology will continue to generate all sorts of new enhancers, and the quest for enhancement is not necessarily unfair or unethical. We humans are inveterate enhancers, striving to increase our intelligence and to improve our memory and powers of perception.

QUESTION: 14

The difference between nuclear forces and electromagnetic forces is that

Solution:

The nuclear force does not depend upon the charge of nucleons.Nuclear forces usually depend upon the velocity of the nucleons.

QUESTION: 15

Which of these were not major technological advances during industrial revolution in England and Europe?

Solution:

In 1957, the world was surprised to see the Soviets launch the first satellite into orbit, with most expecting the USA to be the first to do so .Setallite technology got wings after this year which is so far after industrial revolution in England and Europe.

QUESTION: 16

Which of the following is a possible first step in applying the scientific method

Solution:

The scientific method starts when you ask a question about something that you observe: How, What, When, Who, Which, Why, or Where? For a science fair project some teachers require that the question be something you can measure, preferably with a number. 

QUESTION: 17

The basic laws of physics are universal means

Solution:

Laws of nature as expressed in physics as laws and theories are often said to be universal. This means that, so far as we have been able to test them, they apply everywhere and at every time, past, present and future.

QUESTION: 18

One example where technology predates science is

Solution:

Thomas Newcomen's atmospheric engine was the first commercial true steam engine using a piston, and was used in 1712 for pumping in a mine. 

QUESTION: 19

The fundamental force with the shortest range is

Solution:

There are four fundamental forces in nature which are Gravitational force, Strong force, Weak force and Electromagnetic force.

Gravitational Force: This force is the weakest but has an infinite range.

Strong Nuclear force: This force holds the nucleus of an atom together. It is the strongest of the forces. It acts over a range of about 10-15m.

Weak Nuclear Force: This force is weak compared to the strong force as the name implies and has the shortestrange of 10-18m

Electromagnetic Force: This is the second strongest force after the strong force and it acts on electrically charged particles. It has strength of 1/137 relative to the strong force but has an infinite range.

QUESTION: 20

Which of these was a major scientific major advance during industrial revolution in England and Europe?

Solution:

By the 1780s, the British Industrial Revolution, which had been developing for several decades, began to further accelerate. Manufacturing, business, and the number of wage laborers skyrocketed, starting a trend that would continue into the first half of the 19th century. This was the time when Louie Pasteur discover the link between microbes and illness.

QUESTION: 21

A scientific theory is accepted if

Solution:

A scientific theory is an explanation of some aspect of the natural world that can, in accordance with the scientific method, be repeatedly tested, using a predefined protocol of observations and experiments.Established scientific theories have withstood rigorous scrutiny and are a comprehensive form of scientific knowledge.

QUESTION: 22

Scientists strategy in general is to

Solution:

It is not practical to take into account all the complexities of a phenomenon in one go.A good and scientific strategy is to focus first on the essential features, discover the basic principles and then introduce corrections to build a more refined theory of the phenomenon by removing its less significant aspects.

QUESTION: 23

One example where science predates technology is

Solution:

The idea of wireless communication predates the discovery of "radio" with experiments in "wireless telegraphy" via inductive and capacitive induction and transmission through the ground, water, and even train tracks from the 1830s on. 

QUESTION: 24

In every conservation principle

Solution:

In physics, a conservation law states that a particular measurable property of an isolated physical system does not change as the system evolves over time. Exact conservation laws include conservation of energy, conservation of linear momentum, conservation of angular momentum, and conservation of electric charge.

QUESTION: 25

Which of these was a major technological achievement in ancient India?

Solution:

The Suśruta-saṃhitā is one of the most important surviving ancient treatises on medicine and is considered a foundational text of Ayurveda. The treatise addresses all aspects of general medicine, but the translator G. D. Singhal dubbed Suśruta "the father of surgery" on account of the extraordinarily accurate and detailed accounts of surgery to be found in the work. He has also been called "the first plastic surgeon".

QUESTION: 26

A scientific theory

Solution:

A scientific theory is not the end result of the scientific method; theories can be proven or rejected, just like hypotheses. Theories can be improved or modified as more information is gathered so that the accuracy of the prediction becomes greater over time.

QUESTION: 27

To get the law of free fall under gravity, it is better

Solution:

In physics, we can neglect some small forces, quantities and calculation.

QUESTION: 28

The major contribution of C.V. Raman was

Solution:

The Indian physicist C.V. Raman helped the growth of science in his country. He received the Nobel Prize for Physics in 1930 for the discovery that when light passes through a transparent material, some of the light changes in wavelength. This phenomenon is now called Raman scattering.

QUESTION: 29

For motion under an external conservative force

Solution:

Mechanical energy is the sum of the potential and kinetic energies in a system. The principle of the conservation of mechanical energy states that the total mechanical energy in a system (i.e., the sum of the potential and kinetic energies) remains constant as long as the only forces acting are conservative forces.

QUESTION: 30

What is the relation between morality and science?

Solution:

Science can help us learn about terminal illnesses and the history of human and animal rights — and that knowledge can inform our opinions and decisions. But ultimately, individual people must make moral judgments. Science helps us describe how the world is, but it cannot make any judgments about whether that state of affairs is right, wrong, good, or bad.

Similar Content

Related tests