Test: Plant Diversity - 2


45 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Plant Diversity - 2


Description
This mock test of Test: Plant Diversity - 2 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 45 Multiple Choice Questions for NEET Test: Plant Diversity - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant Diversity - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Plant Diversity - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant Diversity - 2 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Most advanced Gymnosperm belongs to -

Solution:

The Gnetophyta are a small group of vascular seed plants belonging to the phylum Gnetophyta.
The Gnetophyta include only three genera, EphedraGnetum, and Welwitschia, each of which belongs to a separate family, in a single order, called as the Gnetales. 

The gnetophytes have a number of features in common with the flowering plants (phylum Anthophyta, the angiosperms), which shows that Gnetales are more advanced in gymnosperms.

QUESTION: 2

Which of the following is called father of forest-

Solution:
QUESTION: 3

Zoodiogamy takes place in -

Solution:
QUESTION: 4

All Gymnosperms are -

Solution:
QUESTION: 5

Gymnosperm plants lack -

Solution:
QUESTION: 6

Gymnosperm plants do not produce fruits because they do not have -

Solution:
QUESTION: 7

Perisperm is

Solution:
QUESTION: 8

Cones in Gymnosperm plants are -

Solution:
QUESTION: 9

Double fertilization and triple fusion are characterstic of -

Solution:
QUESTION: 10

In which of the following feature angiosperm resemble gymnosperm

Solution:

Angiosperms are flowering plants. Gymnosperms are non-flowering plants. They are seedless plants. The main feature which is common to both of them is the presence of tracheids. Tracheids are vessel elements in plants. They help in the movement of water and minerals across the plants. 

So, option C " Presence of tracheids" is the correct option.

QUESTION: 11

Ovules are naked in gymnosperm because-

Solution:
QUESTION: 12

Which character most differentiates angiosperms from gymnosperms-

Solution:

In angiosperms, the ovules are enclosed in an ovary, which develops into the fruit after fertilization.
Gymnosperms (gymno-naked, sperm-seed) does not have seeds enclosed in an ovary.

QUESTION: 13

Gametophyte embedded in sporophyte in -

Solution:

The spermatophyta comprises of all those land plants that produce flowers and seed. In angiosperms, and other seed plants, gametophytes are not independent seed plants, instead they are small structures found embedded within the sporophyte.
Therefore, the correct answer is option D.

QUESTION: 14

Eggs do not occur in archegonia in -

Solution:

Archegonia are multicellular organs found during the gametophytic phase of the plants and contains ovum. With a  long neck canal or venter and a swollen base these are either found on the surface of the plant or are embedded. However, in case of Angiosperms, there is no archegonia and the megagametophyte is reduced to just a few cells, one of which differentiates into the egg cell are contained in the ovule and enclosed in the megasporophyll or carpel.

QUESTION: 15

Antheridia and archegonia are absent in -

Solution:
QUESTION: 16

Ovules absent in -

Solution:
QUESTION: 17

Ephedrine is obtained by -

Solution:
QUESTION: 18

In gymnosperms, the pollination is -

Solution:

The male and female gametophyte structures are present on separate male and female cones in gymnosperms, whereas in angiosperms, they are a part of the flower. Finally, wind plays an important role in pollination in gymnosperms because pollen is blown by the wind to land on the female cones.

QUESTION: 19

Resin turpentine is obtained from -

Solution:
QUESTION: 20

Which group is largest in gymnosperms-

Solution:
QUESTION: 21

Spore bearing tracheophytes-

Solution:

They include both the seed plants—angiosperms and gymnosperms, the dominant plants on Earth today—and plants that reproduce by spores—the ferns and other so-called lower vascular plants. The pteridophytes represent the oldest of land plants.

QUESTION: 22

Which of the following Gymnosperm orders resembles with angiosperms-

Solution:

Gnetales has vessels in the xylem.
The possession of vessels is characteristic of the flowering plants (angiosperm).
The leaves of Gnetales resemble those of the angiosperms (the flowering plants) in form, structure, and venation.
A series of studies of fertilization in Gnetales , considered to be close relatives to the angiosperms, has shown that a primitive form of double fertilization occurs in this 
clade.

QUESTION: 23

Living fossils-

Solution:
QUESTION: 24

‘’Heterosprous-Archegoniatae’’ is a name for-

Solution:
QUESTION: 25

Double fertilization takes place in -

Solution:
QUESTION: 26

Sequoia belongs to-

Solution:
QUESTION: 27

Which of the following are absent in group gymnosperm -

Solution:

The gymnosperms are a group of seed-producing plants that do not produce flowers. These include conifers, cycads, Ginkgo, and gnetales. Though they are seed bearing their seeds are not enclosed in ovary they make up for about 700 species of woody plants with most of them being trees and some shrubs. A few gymnosperms however may lianas or climbers. However, there are no herbs in the group.

QUESTION: 28

Which plant group is exclusively perennial-

Solution:

A perennial plant or simply perennial is a plant that lives for more than two years. One of the main characteristics of gymnosperms is that the group consists of plants that are perennial and woody.

QUESTION: 29

In Ginkgoales the male gametes are -

Solution:

One of the ginkgo's more interesting characteristics is that its sperm are motile (have flagellae), a trait found only in ginkgo and cycads among living seed plants. The pollen grains, which contain the sperm, are found in clusters attached to short shoots coming off the branches of the tree.

QUESTION: 30

Male gamete of Cycas, largest in plant kingdom, is -

Solution:

Cycas is an evergreen palm like plant. It belongs to order cycadales of gymnosperms. The plant body is sporophytic differentiated into root, stem and leaves; sexual reproduction is of oogamous type takes place by the fusion of distinct male and female gametes. The male and female gametes are formed by the germination of microspores and megaspores which are borne on microsporophylls and megasporophylls. Male gametes of Cycas are multiciliated, topshaped, equal and the largest in plant kingdom. It is spirally coiled in the anterior half with thousands of small cilia. Hence option C is correct.

QUESTION: 31

The mode of pollination in gymnosperm is -

Solution:

As the Gymnosperms are spore bearing vascular plants, hence their mode of reproduction involves the microspores or the male gametes & the megasporophylls. The mode of pollination in Gymnosperms is Anemophilos type, as the fertilization involves the movement & dispersal of male gametes through wind.

QUESTION: 32

Which of the following order of gymnosperm is totally extinct-

Solution:
QUESTION: 33

Which of the following remained unchanged for last many million years-

Solution:
QUESTION: 34

Ovule in gymnosperm is generally -

Solution:
QUESTION: 35

Life cycle of gymnosperm is -

Solution:
QUESTION: 36

Which of the following is commonly known as ‘’Chilgoza pine’’-

Solution:
QUESTION: 37

If the haploid no. of chromosomes in gymnosperm is 12, what will be the no. of chromosomes in its root and endosperm-

Solution:

Root of gymnosperm is a diploid cell which thus has 2n  equals 24 chromosomes.
Whereas, endosperm in gymnosperm is haploid in nature with 12 chromosomes.
Haploid chromosome is the characteristic feature of haploid. Triploid endosperms are seen in angiosperms, formed as a result of double fertilisation.
Reproductive organs form cones or strobilus except female organs of Cycas.
Ovule is generally orthotropous, unitegmic with three layers.
Endosperm is formed efore fertilization and is always haploid. Double fertilization is absent.

QUESTION: 38

Megasporophyll is the term used in gymnosperm to denote​

Solution:

Megasporophyll bears megasporangia. In seed plants, the female gametophyte is produced inside the megasporangium. Fertilization and embryo formation occur there. In angiosperm, the megasporophyll is rolled to produce a carpel.
So, the correct answer is "carpel".

QUESTION: 39

In cycas the microsporangia are born on which side of microsporophyll -

Solution:
QUESTION: 40

[Vessels + companian cells] are found in-

Solution:
QUESTION: 41

Fruits are not formed in gymnosperm because-

Solution:
QUESTION: 42

Which one have maximum power of adaptation-

Solution:

Because it is the latest evolution in plant and hence it can only have maximum power of adaptation.

QUESTION: 43

Gymnosperms differ from pteridophytes in having -

Solution:

Pteridophytes are seed less spore bearing plants.Gymnosperms have seed without fruit .
The term "gymnosperm" means plants with "naked seeds" after the unenclosed condition of their seeds called as ovules in their unfertilised state.

QUESTION: 44

Most gymnosperms have -

Solution:

Gymnosperms have archegonia but no antheridia. The plants of this division are heterosporous. While the microspores or pollen grains produce the male gametophyte, the single megaspore within megasporangium (nucellus) develops into a female gametophyte, that bears two or more archegonia or female sex-organs. Also, there is no antheridium in which the sperm are produced.

QUESTION: 45

The ‘’endosperm’’ of a gymnosperm represent -

Solution:

Related tests