Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions


15 Questions MCQ Test Biology Class 11 | Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for NEET Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Plant Kingdom 1 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which one of the following shows isogamy with non-flagellated gametes?               [2014]

Solution:

In Spirogyra, sexual reproduction occurs through conjugation. Gametes are nonflagellated morphologically similar. But physiologically different (isogamy with physiological anisogamy). 

QUESTION: 2

Which one of the following is wrong about Chara?                     [2014]

Solution:

Chara is a green alga found attached to bottoms of shallow water of ponds, pools and lakes. Male sex organ is called antheridium. Female sex organ is called oogonium. Oogonium is borne at the top of four celled filament. 

QUESTION: 3

 Which of the following is responsible for peat formation?    

Solution:

Sphagnum, a moss, provides peat that have long been used as fuel. It has the capacity to retain water for long periods and as such used to cover the plant roots during transportation. 

QUESTION: 4

 An alga which can be employed as food for human being is:                   [2014]

Solution:

Chlorella is an attractive potential food source now-a-days because it is high in protein and other essential nutrients. When dried, it contains about 45% protein, 20% fat, 20% carbohydrate, 5% fibre and 10% minerals along with vitamines. It is mainly used as a food supplement for astronauts.

QUESTION: 5

 In which of the following gametophyte is not independent free living ?                            [2015]

Solution:

Pinus belongs to gymnosperms in which male and female gametophytes do not have an independent free living existence. They remain within the sporangia which are of two types — microsporangia and megasporangia. 

QUESTION: 6

Read the following five statements (A to E) and select the option with all correct statements :                [2015]

(A) Mosses and Lichens are the first organisms to colonise a bare rock.
(B) Selaginella is a homosporous pteridophyte
(C) Coralloid roots in Cycas have VAM
(D) Main plant body in bryophytes is gametophytic, whereas in pteridophytes it is sporophytic
(E) In gymnosperms, male and female gametophytes are present within sporangia located on sporophyte 

Solution:

Selaginella is a heterosporous pteridophyte containing micro & megaspores. In Cycas, coralloid root has cyanobacteria Anabaena.

QUESTION: 7

Male gametes are flagellated in :                    [2015 RS]

Solution:

Male gametes are flagellated in Ectocarpus (phaeophyceae). They possess heterokont and lateral flagella.

QUESTION: 8

Which one of the following statements is wrong?             [2015 RS]

Solution:

Mannitol or laminarin is the stored food in phaeophyceae (brown algae). 

QUESTION: 9

Male gametophyte in angiosperms produces:              [2015 RS]

Solution:

Two sperms and a vegetative cell are produced by male gametophyte in angiosperms. 

QUESTION: 10

In angiosperms, microsporogenesis and megasporogenesis :           [2015 RS]

Solution:

► Microsporogenesis - The formation of microspores inside the microsporangia of seed plants. A diploid cell in the microsporangium, called a micro sporophyte or a pollen mother cell, undergoes meiosis and gives rise to four haploid microspores. Each microspore then develops into a pollen grain.
► Megasporogenesis - The formation of megaspores inside the ovules of seed plants. A diploid cell in the ovule, called a mega sporophyte or a megaspore mother cell, undergoes meiosis and gives rise to four haploid megaspores. In most plants, only one of the megaspores then goes on to develop into a megagametophyte within the ovule, while the other three disintegrate.
► In the ovules of angiosperms, megasporogenesis takes place within a structure called a nucellus, and it is the megaspore farthest from the micropyle of the ovary that survives.

QUESTION: 11

 Select the correct statement :-                [2016]

Solution:

The tallest trees in the world are redwoods (Sequoia sempervirens), which tower above the ground in California. These trees can easily reach heights of 300 feet (91 meters).

QUESTION: 12

In bryophytes and pteridophytes, transport of male gametes requires           [2016]

Solution:

Bryophytes have neither pollen nor flowers and rely on water to carry the male gametes (the sperm) to the female gametes (the eggs). The antherozoids (male gametes of pteridophytes) are armed with hair-like or whip-like cilia or flagellae and are able to swim through water; they do not travel great distances and are only released when free water is available. 

QUESTION: 13

Which one of the following statements is wrong:                                                                                      [2016]

Solution:

Algin is obtained from Laminaria & Fucus – Brown algae while Carrageenan from Chondrus crispus – Red algae.

QUESTION: 14

Conifers are adapted to tolerate extreme environment conditions because of                                          [2016]

Solution:

Presence of thick cuticle, presence of sunken stomata and needle like leaves are xerophytic adaptations of conifers for tolerating extreme environmental conditions.

QUESTION: 15

In the prothallus of a vascular cryptogam, the antherozoids and eggs make at different times. as a result:        [2007]

Solution:

In the prothallus of a vascular cryptogamic plant, maturation of antherozoids and eggs takes place at different times and is called as an outbreeding device. As a result of which self-fertilisation is prevented and cross fertilization occurs.