Test: Pollution Of Air And Water - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Pollution Of Air And Water - 3


Description
This mock test of Test: Pollution Of Air And Water - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Pollution Of Air And Water - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pollution Of Air And Water - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Pollution Of Air And Water - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pollution Of Air And Water - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following air pollutants is wrongly matched with the effect it causes?

Solution:

Which of the following air pollutants is wrongly matched with the effect it causes?

A) Dust - reduces photosynthesis in green plants.

B) Carbon monoxide - reduces oxygen in the blood.

C) Chlorofluorocarbons - damages nerves and tissues.

D) Nicotine - hardens and narrows blood vessels

QUESTION: 2

Which of the following does NOT cause air pollution?

Solution:

Air pollution is not caused by increasing forest reserves.

QUESTION: 3

Which of the following is NOT a general pollutant of atmosphere?

Solution:

Carbon dioxide is normally not an atmospheric pollutant. It is required by green plants to carry on photosynthesis. Green plants, use carbon dioxide to synthesize carbohydrates. However, excessive release of carbon dioxide by automobiles, industries and other anthropogenic activities leads to atmospheric pollution. This is because carbon dioxide is a green house gas and is a major gas contributing in global warming.

QUESTION: 4

Identify the gas associated with greenhouse effect.

Solution:

Carbon dioxide causes global warming, which is the same as greenhouse effect. Hence, the gas is called greenhouse gas

QUESTION: 5

What is the outcome of the release of carbon particles and smoke from factories?

Solution:

The release of carbon particles and smoke from factories decreases the rate of photosynthesis in plants.

QUESTION: 6

A Which of the following gases can result in the formation of acid rain?

Solution:

Oxides of sulphur i.e., sulphur dioxide and sulphur trioxide gases present in air combine with moisture and form acids, which come down along with rain water. This is called acid rain. 

QUESTION: 7

Heat is reflected from the earth's surface and trapped in the atmosphere. Which phenomena is being referred to?

Solution:

Heat reflected from the earth's surface is trapped in the atmosphere. This is referred to as the greenhouse effect. 

QUESTION: 8

Which of the water pollutants is INCORRECTLY paired with the source?

Solution:

Sewage comes from the houses not from factories. Poisonous chemicals come from factories. 

QUESTION: 9

Which of the following gases is regarded as an atmospheric pollutant?

Solution:

SO2 is regarded as an air pollutant.

QUESTION: 10

What is the effect of sulphur dioxide present in air on human beings?

Solution:

Sulphur dioxide in air affects the skin and the lungs of human beings

QUESTION: 11

How are lead particles released into the air?

Solution:

Burning of leaded petrol in automobiles releases lead particles into the air and causes pollution.

QUESTION: 12

From which of the following bad effects does the ozone layer in our atmosphere protect us?

Solution:

Ozone layer present in the atmosphere protects us from UV rays by preventing them from reaching the earth.

QUESTION: 13

How are monuments of marble destroyed?

Solution:

Monuments of marble can be destroyed by acid rain because acid corrodes calcium carbonate (marble). The pollutants in air that cause acid rain are oxides of sulphur and nitrogen.

QUESTION: 14

Which of the major sources of air pollution contributes pollutants like chlorofluorohydrocarbons?

Solution:

Aerosols are the sources of major pollutants like CFC?s. 

QUESTION: 15

Which of these is the major air pollutant in cities like Delhi and Kolkata?

Solution:

A major air pollutant in cities like Delhi and Kolkata is suspended particulate matter.

QUESTION: 16

Which of the following applications use catalytic converters?

Solution:

Automobiles use catalytic converters like platinum. These acts as catalysts to convert CO to CO2.

QUESTION: 17

What is smog?

Solution:

A combination of smoke and fog is smog.

QUESTION: 18

If there is no CO2 in the atmosphere, what would happen to the earth's temperature?

Solution:

CO2 traps heat and does not allow it to escape into space. Hence, if there is no CO2 in the atmosphere, the earth's Temperature would be less than the present.   

QUESTION: 19

Which of the following is NOT a feature of potable water?

Solution:

Potable water should be free from sodium, calcium and magnesium. Potable water should be clean, colourless and odourless, free from bacteria and must contain dissolved oxygen and carbon dioxide.

QUESTION: 20

Which of the following pollutants is NOT present in the vehicular exhaust emissions?

Solution:

Ammonia is not present in vehicular exhaust emissions. 

Related tests