Test: Pollution


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Pollution


Description
This mock test of Test: Pollution for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Pollution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pollution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Pollution exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pollution extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Atmosphere traps the sun’s heat near the earth’s surface. This is called:

Solution:

The greenhouse effect is a natural process that warms the Earth's surface. When the Sun's energy reaches the Earth's atmosphere, some of it is reflected back to space and the rest is absorbed and re-radiated by greenhouse gases. The absorbed energy warms the atmosphere and the surface of the Earth.

QUESTION: 2

Lead emitted by vehicles interferes with development of:

Solution:

Because lead interference with binding capacity of hemoglobin with oxygen and thus it effect RBC.

QUESTION: 3

Presence of particulate matter in polluted air catalyses the oxidation of sulphur dioxide to:

Solution:

The presence of particulate matter in polluted air catalyses the oxidation of sulphur dioxide to sulphur trioxide. Oxides of Nitrogen: Di-nitrogen and di-oxygen are the main constituents of air. These gases do not react with each other at a normal temperature.

QUESTION: 4

Major contributors to acid rain are:

Solution:

The main chemicals in air pollution that create acid rain are sulfur dioxide (SO2) and nitrogen (NO2). Acid rain usually forms high in the clouds where sulfur dioxide and nitrogen oxides react with water, oxygen, and oxidants. this mixture forms a mild solution of sulfuric acid and nitric acid.

QUESTION: 5

The lowest region of atmosphere in which the human being along with other organisms live is known as:

Solution:

The atmosphere surrounding the Earth is made up of many gases, the most prevalent of which are nitrogen and oxygen. It also contains water vapor, dust and ozone. In the lowest layer of the atmosphere the troposphere the higher up you go, the lower the temperature.

QUESTION: 6

Acid rain is harmful for:

Solution:

Air pollution like sulfur dioxide and nitrogen oxides can cause respiratory diseases, or can make these diseases worse. Respiratory diseases like asthma or chronic bronchitis make it hard for people to breathe. The pollution that causes acid rain can also create tiny particles.

QUESTION: 7

Photochemical smog occurs in:

Solution:

Photochemical smog occurs in warm, dry and sunny climate. It is formed by the action of sunlight on unsaturated hydrocarbons and nitrogen oxides. Chemically, it is an oxidising mixture. It does not involve any smoke or fog.

QUESTION: 8

Vehicles emit a major air pollution consisting of:

Solution:

Historic major sources of lead air emissions were motor vehicles and industrial sources. Motor-vehicle emissions have been reduced by the phasing out of leaded gasoline, but lead is still used in general-aviation gasoline for piston-engine aircraft. 

QUESTION: 9

Presence of undesirable solid or gaseous particles in the air promotes:

Solution:

Tropospheric pollution occurs due to the presence of undesirable solid or gaseous particles in the air.

QUESTION: 10

Stratospheric Pollution is caused due to:

Solution:

Global Warming Causes Stratospheric Cooling. The main reason for the recent stratospheric cooling is due to the destruction of ozone by human-emitted CFC gases. Ozone absorbs solar UV radiation, which heats the surrounding air in the stratosphere.

Similar Content

Related tests