Test: Population Composition


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Population Composition


Description
This mock test of Test: Population Composition for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Population Composition (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Population Composition quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Population Composition exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Population Composition extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

About 78% of India's population is living in

Solution:

India is an agrarian country and about one third of the population live in rural areas engaged in primary activities.

QUESTION: 2

The ageing population is a characteristic of

Solution:

A greater proportion of population above 60 years represents an ageing population, which requires more expenditure on health care facilities. In most of the developed countries of the world, population in higher age groups has increased due to increased life expectancy. With a reduction in birth rates, the proportion of children in the population has declined.

QUESTION: 3

Agriculture, fishing, forestry, mining, etc. are classified as:

Solution:

Primary occupations are those occupations, which involve using raw materials from the environment.

QUESTION: 4

Progressive populations represented by:

Solution:
QUESTION: 5

Sex Ratio in India in 2001 was :

Solution:

Sex Ratio in India is continuously decreasing.

QUESTION: 6

Most urbanised continent of the world is

Solution:

North America is most urbanised. Most people now live in urban areas. Three quarters of the population of the United States is urban, and one quarter is rural.

QUESTION: 7

Population composition is also known as

Solution:

Population composition includes males, females, rural-urban working, and non working population.

QUESTION: 8

Which of the following countries rank high on human development?

Solution:

Human development is a well-being concept within a field of international development. It involves studies of the human condition with its core being the capability approach. The inequality adjusted Human Development Index is used as a way of measuring actual progress in human development by the United Nations.

QUESTION: 9

Literacy rate denotes the percentage of population above the age of

Solution:

In India, literacy rate denotes the percentage of population above 7 years of age, who is able to read, write and have the ability to do arithmetic calculations with understanding.

QUESTION: 10

Demographic structure explains only those characteristics of population, which are

Solution:

Demographic structure explains only those characteristics of population, which are quantitative like sex ratio, literacy rate, age structure, etc.

Similar Content

Related tests