Test: Post-Fertlisation Events


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Test: Post-Fertlisation Events


Description
Attempt Test: Post-Fertlisation Events | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

What is the thick wall developed on a fruit called?

Solution:

varies develop into fruits which further develop a thick wall covering called the pericarp. The major function of the pericarp is protection. After fertilization all flower parts wither and fall off.

QUESTION: 2

What does the zygote develop into?

Solution:

Zygote develops into an embryo. It happens through a series of cell division and cell differentiation. In case of flowering plants, the zygote develops into an embryo and the ovule develops into a seed.

QUESTION: 3

In flowering plants, where is the zygote formed?

Solution:

In flowering plants, the zygote is formed in the ovule. The pollen tube is a mode of transportation for the pollens that lay on the stigma, to the ovaries. Anther consists of pollen grains (male gamete).

QUESTION: 4

Chances of survival are more for ______ animals.

Solution:

Since zygote development takes place inside the female body, they are in a protected environment. Unlike the oviparous animals, which are vulnerable. The chances of oviparous animals to survive is low.

QUESTION: 5

What are animals in which zygote formation takes place in the body called?

Solution:

Animals are categorized into 2 types of–oviparous and viviparous. Viviparous animals are those animals in which zygote development takes place within the body itself. Mammals are a very good example for viviparous reproduction.

QUESTION: 6

What are animals in which zygote development happens outside the body called?

Solution:

Animals are categorized into 2 types of–oviparous and viviparous. Oviparous animals are those animals in which zygote development takes place outside the body. Reptiles and birds are examples of oviparous animals.

QUESTION: 7

What is development of embryo called?

Solution:

Embryogenesis is the process of embryo formation from a zygote. It undergoes mitosis and cell differentiation in this process. Cell differentiation helps in categorizing cells into specialized tissues.

QUESTION: 8

Zygote divides by ______ to form haploid spores.

Solution:

Organisms having haplontic lifecycles, zygote divides by meiosis to form haploid spores that grow into haploid individuals. Formation of zygote forms the vital link, ensuring continuity of the species.

QUESTION: 9

What is the event after zygote formation called?

Solution:

Sexual reproduction is divided into 3 events. Pre-fertilization, fertilization and post-fertilization events. Pre fertilization is the events occurring before fusion of gametes (gametogenesis), fertilization is the fusion of gametes to form zygote and post-fertilization are the events occurring after zygote formation.

QUESTION: 10

What is the disadvantage of parthenogenesis?

Solution:

Since there is no fertilization of gametes taking place, there is no crossing over of genes taking place. This hence causes no variations in the generations. This makes it difficult for the offspring to adapt to the changing environmental conditions.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code