Test: Power Screws & Self Locking Screws


10 Questions MCQ Test Design of Machine Elements | Test: Power Screws & Self Locking Screws


Description
This mock test of Test: Power Screws & Self Locking Screws for Mechanical Engineering helps you for every Mechanical Engineering entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Mechanical Engineering Test: Power Screws & Self Locking Screws (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Power Screws & Self Locking Screws quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Mechanical Engineering students definitely take this Test: Power Screws & Self Locking Screws exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Power Screws & Self Locking Screws extra questions, long questions & short questions for Mechanical Engineering on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A power screw is only used to convert rotary motion into linear motion and not for transmitting power.

Solution:

Explanation: Power screw converts the motion from rotary to linear and is used for power transmission.

QUESTION: 2

Depending upon the holding arrangement, power screws operate in how many different arrangements.

Solution:

Explanation: There are two types of arrangements. In one screw rotates while nut remains stationary and vice versa.

QUESTION: 3

V threads are highly recommended for fastening as well as power transmission purpose.

Solution:

Explanation: In fastening, high frictional force is required and hence V threads are used whereas in power transmission, reduction in frictional forces is required.

QUESTION: 4

A power screw has no problem of wear as there is very less amount of friction associated.

Solution:

Explanation: Wear is a serious problem in power screws as there is high friction in threads.

QUESTION: 5

Trapezoidal threads are better than square threads as there is radial pressure or side thrust on the nut. 

Solution:

Explanation: Trapezoidal and not square threads suffer from the problem of bursting.

QUESTION: 6

 Trapezoidal threads screws have less load carrying capacity as compared to square thread screws.

Solution:

Explanation: Square threads have less thickness at the core diameter and hence lower load carrying capacity.

QUESTION: 7

Which of the following are true for buttress threads?

Solution:

Explanation: As force is applied only in one direction in a vice so buttress threads are used.

QUESTION: 8

Tr 40 x 14(P 7), here 14 indicates

Solution:

Explanation: Tr=Trapezoidal threads,14=Lead(mm),7=Pitch(mm).

QUESTION: 9

If nominal diameter of screw thread=50mm and pitch=10mm then the mean diameter of the screw thread will be?

Solution:

Explanation: Diameter(mean)=Diameter(nominal) – 0.5P .

QUESTION: 10

If the load itself begin to the screw and descend down, unless a restraining torque is applied then the condition is termed as

Solution:

Explanation: Overhaulting is the condition when load itsel begin to turn the screw.

Similar Content

Related tests