Test: Power Sharing (Medium)


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Power Sharing (Medium)


Description
Attempt Test: Power Sharing (Medium) | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Social Studies (SST) Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

How many times has Belgium amended its constitution?

Solution: Belgium constitution was amended four times between 1970 to 1993.

QUESTION: 2

Which is correct regarding power-sharing?

Solution: Power-sharing is the very essence of democracy.

Power-sharing helps to reduce the conflict between different groups.

Reasons for power-sharing are coalition government, decentralization of powers and for protection of minorities in the country.

QUESTION: 3

Sri Lanka emerged as an independent nation in

Solution: Sri Lanka emerged as an independent country in 1948. The leaders of the Sinhala community sought to secure dominance over the government by virtue of their majority. As a result, the democratically elected government adopted a series of MAJORITARIAN measures to establish Sinhala supremacy.

QUESTION: 4

Who elects the Community government in Belgium?

Solution:

The Belgium citizens elect the community government in Belgium. his ‘community government’ is elected by people belonging to one language community – Dutch, French and German-speaking – no matter where they live. This government has the power regarding cultural, educational and language-related issues. Power may also be shared among different social groups such as the religious and linguistic groups. This method is used to give minority communities a fair share in power.

 

 

QUESTION: 5

In Sri Lanka, after independence, the leaders of the Sinhala community in order to establish Sinhala supremacy adopted series of

Solution: The leaders of the Sinhala community sought to secure dominance over the government by virtue of their majority. As a result, the democratically elected government adopted a series of majoritarian measures to establish Sinhala supremacy.

QUESTION: 6

What is the percentage of Dutch-speaking people in Belgium?

Solution: Of the country's total population, 59 per cent lives in the Flemish region and speaks the Dutch language. Another 40 per cent of people live in the Wallonia region and speak French. Remaining 1 per cent of the Belgians speak German.

QUESTION: 7

What is the percentage of German-speaking people in Belgium?

Solution: Of the country's total population, 59 per cent lives in the Flemish region and speaks the Dutch language. Another 40 per cent of people live in the Wallonia region and speak French. Remaining 1 per cent of the Belgians speak German.

QUESTION: 8

Sharing of power among different levels of government is known as the

Solution: Under Vertical power-sharing, power-sharing takes place among different levels of the government in the hierarchy. The lower organ works under the direction and supervision of the higher organ.

QUESTION: 9

The two major social groups in Sri Lanka are

Solution: The major social groups found are the Sinhala speakers and Tamil speakers. Sri Lankan Tamils are further classified into two groups -Sri Lankan Tamil and Indian Tamils.

QUESTION: 10

Which form of government is prevalent in Sri Lanka?

Solution: Sri Lanka has Unitary Form of Government in which states are in subjugation to the center. It has semi-presidential government system where two executives are present i.e. President alongside the Prime Minister and the Cabinet.

QUESTION: 11

The two major social groups in Sri Lanka are

Solution: The major social groups found are the Sinhala speakers and Tamil speakers. Sri Lankan Tamils are further classified into two groups -Sri Lankan Tamil and Indian Tamils.

QUESTION: 12

Which one of the following is a moral reason behind power-sharing?

Solution: Power sharing is the very spirit of democracy. A democratic rule involves sharing power with those affected by its exercise, and who have to live with its effects. People have a right to be consulted on how they are to be governed. A legitimate government is one where citizens, through participation, acquire a stake in the system.

QUESTION: 13

In a coalition government, power-sharing takes place among different.

Solution: Coalition is the association of political parties having same ideologies or same interest for the purpose of political strength and maximum representation. In coalition government power-sharing is among and between different political parties that are part of the coalition and decision is taken by each and every political party part of the representation.

QUESTION: 14

When was Belgium declared independent?

Solution: At the Congress of Vienna in 1815, Belgium (southern Netherlands) and Holland (northern Netherlands) were united to form one state to be ruled by King William I. There were protests and a series of incidents led to a revolution in Brussels around 1830. Belgium separated from the northern Netherlands, and a provisional government declared independence on 4th October 1830.

QUESTION: 15

The religion which is practised by 7 per cent of the Sri Lankan population is

Solution: The Christian population in Sri Lanka has declined from 10% in 1891 to 7.6% at the latest census. Christianity is a minority religion in Sri Lanka. Thus, the religion which is practised.

QUESTION: 16

The horizontal distribution of power-sharing takes place between the

Solution: Under Horizontal power-sharing power is shared among different organs of the government, namely Legislature, Executive and Judiciary. by approximately 7% of the Sri Lankan population is Christianity.

QUESTION: 17

Sri Lanka emerged as an independent nation in

Solution:

Sri Lanka emerged as an independent country in 1948. The leaders of the Sinhala community sought to secure dominance over a government by virtue of their majority.

QUESTION: 18

Vertical power-sharing helps in

Solution: Decentralization of power m)eans when power is distributed from the authoritative level (higher level) to the local level. IT allows delegation of power and smoothening of functions at different levels. It improves efficiency and accountability.

QUESTION: 19

What is the proportion of Tamilians in the total population of Sri Lanka?

Solution: The proportion of Tamilian in Sri Lanka's total population is about 18%.

QUESTION: 20

Which was the only official language of Sri Lanka?

Solution: Sinhala was the only official language of Sri Lanka.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Similar Content

Related tests