Test: Power Sharing - 4


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Test: Power Sharing - 4


Description
This mock test of Test: Power Sharing - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Power Sharing - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Power Sharing - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Power Sharing - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Power Sharing - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In which part of Sri Lanka are the Sri Lankan Tamils concentrated?

Solution:

The Indian Tamils  are descendants of bonded labourers sent from Tamil Nadu to Sri Lanka in the 19th century to work on tea plantations. Most Sri Lankan Tamils live in the Northern and Eastern provinces and in the capital Colombo, and most Indian Tamils live in the central highlands.

QUESTION: 2

Most of the Sinhala-speaking people are

Solution:

Most of the Sinhalese follow the Theravada school of Buddhism. In 1988 almost 93% of the Sinhalese speaking population in Sri Lanka were Buddhist. Buddhists include various religious elements from Hinduism in their religious practices and ancient traditions of godlings and demons, which are native to the island. Sinhalese Buddhists worship Hindu gods such as Vishnu, who has a special place in their religious practices, since he is entrusted with both protecting Buddhism in the island and the island itself. He is also recognised as bodhisattva, or "awakening being" to Sinhalese Buddhists.

QUESTION: 3

Which is the capital city of Belgium?

Solution:

The capital of Belgium is the City of Brussels, which is the largest of the 19 municipalities within the Brussels-Capital Region. This city also serves as the administrative center of the European Union. It covers a total area of 12.59 square miles and has a population size of 178,552. The metropolitan area, which includes the Brussels-Capital Region, has a population of 1.8 million.

QUESTION: 4

Which language is spoken by the majority of Belgium?

Solution:

Belgium has three official languages. Dutch is spoken by 59% of the population, French 40%, and German 1%. Even though English isn’t an official language of Belgium, it is still spoken by 55% of its people.

QUESTION: 5

Which language is spoken by 80 per cent people of Brussels?

Solution:

Around 80 per cent of the 1 million population of Brussels have French as their first language, while around 59 per cent claim to be bilingual in French and Flemish (Dutch). Belgian French is distinct from standard French as it contains many Germanic and Romance dialect words and syntax.

QUESTION: 6

Which of the following is not a major social group in Sri Lanka?

Solution:

The two main social groups in Sri Lanka are:
• Sinhala-speakers - 74%
• Tamil-speakers - 18 %. Among Tamils there are two subgroups;
• Tamil natives or the ‘Sri Lankan Tamils’ - 13 %.
• ‘Indian Tamils’- 87 % of the Tamil-speakers. Their forefathers came from India as plantation workers during colonial period.

QUESTION: 7

Which language was declared as the only official language of Sri Lanka by an Act passed in 1956?

Solution:

The Sinhala Only Act, formally the Official Language Act No. 33 of 1956, was an act passed in the Parliament of Ceylon in 1956. The act replaced English as the official language of Ceylon with Sinhalese. The act failed to give official recognition to Tamil, which had not received official recognition before.
 

QUESTION: 8

Which is the state religion of Sri Lanka?

Solution:

Buddhism became the official religion of Sri Lanka. The Sacred Tooth Relic was brought to Sri Lanka in 4th century by Prince Danta and Princess Hemamala. Sri Lanka has the longest continuous history of Buddhism of any Buddhist nation.

QUESTION: 9

In which year Sri Lanka emerged as an independent country?

Solution:

Sri Lanka emerged as an independent country in 1948. The leaders of the Sinhala community sought to secure dominance over government by virtue of their majority.

QUESTION: 10

Which of the following statements about power-sharing arrangements in Belgium are correct?
(i) Constitution prescribes that the number of Dutch and French-speaking ministers shall be equal in the central government
(ii) The state governments are not subordinate to the central government
(iii) Brussels has a separate government in which both the communities have equal representation
(iv) The ‘community government’ is elected by people belonging to one linguistic community.

Solution:

a) Constitution prescribes that the number of Dutch and French speaking ministers shall be equal in the central government. Some special laws require the support of majority of members from each linguistic group. Thus, no single community can make decisions unilaterally.
(b) Many powers of the Central government have been given to State governments of the two regions of the country. The State governments are not subordinate to the Central government.
(c) Brussels had a separate government in which both the communities have equal representation. The French speaking people accepted equal representation in Brussels because the Dutch-speaking community has accepted equal representation in the Central government.

QUESTION: 11

Which of the statements about power-sharing arrangements in Belgium and Sri Lanka are correct?

A. In Belgium, the Dutch-speaking majority people tried to impose their domination on the minority French-speaking people
B. In Sri Lanka, the policies of the government sought to ensure the dominance of the Sinhala-speaking majority
C. The Tamils in Sri Lanka demanded a federal arrangement of power-sharing to protect their culture, language and equality of opportunity in education and jobs
D. The transformation of Belgium from a unitary government to a federal one prevented the division of country on linguistic lines.

Solution:

D- In the above given statements the options B, C and D are correct because in both the countries the government works as the community government for its citizens. And we know that community government is that form of government which is for a particular language or culture and has the power regarding cultural, educational and other language related issues. Hence, option (d) is correct

QUESTION: 12

Which minority community was rich and powerful in Belgium?

Solution:

The minority community which was relatively rich and powerful in Belgium were the French.

QUESTION: 13

Which of the following was not one of the initial demand of Sri Lankan Tamils?

Solution:

By 1980s several political organisations were formed demanding an independent Tamil Eelam (state) in northern and eastern parts of Sri Lanka.

QUESTION: 14

Non-sharing of power leads to

Solution:

Non-sharing of power led to tyranny of the majority and oppression of minority and negation of the very spirit of democracy.

QUESTION: 15

Which is a prudential reason for power-sharing?

Solution:

Prudentially power sharing helps to reduce the possibility of conflict between social groups. Since social conflict often leads to violence and political instability, power sharing is a good way to ensure the stability of political order. Imposing the will of majority community over others may look like an attractive option in the short run, but in the long run it undermines the unity of the nation. Tyranny of the majority is not just oppressive for the minority; it often brings ruin to the majority as well.

QUESTION: 16

Which of the following is not one of the aspects of federal division of powers?

Solution:

When the power in a country is divided into the Central and the State government, it is called a federal division of power. In a federal set up, while the Central government looks after the administration of the entire country, the state governments look into the administration of their respective states.

QUESTION: 17

Which of the following countries have federal division of powers?

Solution:

There is division of powers among various organs of the government and that is called federal system.This system is in India and Belgium

QUESTION: 18

Which of the following is not one of the three organs of government powers are shared?

Solution:

Power is shared among different organs of government, such as the legislature, executive and judiciary. This type of distribution can be called the horizontal distribution of power. This type of power sharing allows different organs of government placed at the same level to exercise different powers.

QUESTION: 19

Which one of the following systems of power sharing is called checks and balances?

Solution:

Horizontal distribution of power contains the role of Legislature, Executive and Judiciary. These always keeps a check on each other to prevent then from being over powerful. Hence the separation is referred as 'checks and balances'

QUESTION: 20

How many times the Constitution of Belgium was amended between 1970 and 1993?

Solution:

Between 1970 to 1993 the constitution of Belgium constitution was amended for four times.

Similar Content

Related tests