Test: Pre-Fertilisation Events


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Pre-Fertilisation Events


Description
This mock test of Test: Pre-Fertilisation Events for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Pre-Fertilisation Events (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pre-Fertilisation Events quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Pre-Fertilisation Events exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pre-Fertilisation Events extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which structure in the plant carries the male organ?

Solution:
  • The pollen grains carry the male organ. Mostly the male organs are the motile gamete while the female organ is stationary.
  • It is necessary for the male organs to be small and light for easy propagation by the environmental agents.
QUESTION: 2

What are the cells in diploid organisms that undergo meiosis called?

Solution:

Meiocytes are cells in diploid organisms that undergo meiosis. Meiosis is the process of producing 4 haploid cells from a single cell that has been divided twice. The haploid cell then becomes diploid after its fusion with the other sex gamete.

QUESTION: 3

Gametes in all ____ species are of 2 types.

Solution:

All heterogametic species can produce 2 types of gametes, male and female, their sex chromosomes are unidentical. Homogametic species the sex chromosomes are identical.

QUESTION: 4

Which of the following is an example of a unisexual organism?

Solution:
  • Cockroach is an example of a unisexual organism, which means it can produce only one type of gamete, either male or female.
  • Leech, tapeworm and earthworm are bisexual organisms, organisms that can produce both gametes.
QUESTION: 5

Cucurbits and coconuts are examples of:

Solution:

A plant having both reproductive organs in the same plant is known as monoecious plants. It may also be known as homothallic conditions.
Dioecious plants are those which have only one reproductive organ, also known as unisexual plants. Another word for dioecious plants is heterothallic.

QUESTION: 6

What are the male organs in a flowering plant called?

Solution:

Stamens are the male organs of a flower. Flowers maybe unisexual (either staminate or pistillate). In staminate plants only the male part, that is the stamen, is present and in the pistillate plants only the female part is present (ovaries). In bisexual plants, both are present.

Flower: Parts of a Flower, Importance, Example, Solved Questions

QUESTION: 7

The male gamete is called as ___________.

Solution:

Male gamete is called antherozoid or sperm. They are called so in heterogametes. The two gametes produced are morphologically distinct types. The female gamete is called egg or ovum.

QUESTION: 8

What are the 2 main pre fertilization events?

Solution:

Gametogenesis refers to the formation of the gametes. In sexual reproduction formation of gametes is very important since an offspring is formed only after the fusion of the gametes. Gamete transfer refers to bringing the 2 gametes together.

QUESTION: 9

What is the most important event in sexual reproduction?

Solution:

Fertilization is the most important event in sexual reproduction. It is the process of fusion of 2 haploid gametes of different sex, forming one single diploid zygote. Also known as syngamy.

QUESTION: 10

What is syngamy?

Solution:

Syngamy is the process of fusion of a haploid male(n) and a haploid female(n) gamete. On fusion, the zygote or the egg formed is diploid(2n). Often this process is also known as fertilization.

Similar Content

Related tests

  • Test