Test: Primary Activities- Source Based Type Questions


12 Questions MCQ Test Geography Class 12 | Test: Primary Activities- Source Based Type Questions


Description
Attempt Test: Primary Activities- Source Based Type Questions | 12 questions in 24 minutes | Mock test for Humanities/Arts preparation | Free important questions MCQ to study Geography Class 12 for Humanities/Arts Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Each nomadic community occupies a well identified territory as a matter of tradition. Pastoral nomadism is associated with three important regions. The core region extends from the Atlantic shores of North Africa east wards across the Arabian Peninsula into Mongolia and Central China. The second region extends over the tundra region of Eurasia. In the southern hemisphere, there are small areas in South-west Africa and on the island of Madagascar.

Movement in search of pastures is undertaken either over vast horizontal distances or vertically from one elevation to another in the mountainous regions. The process of migration from plain areas to pastures on mountains during summers and again from mountain pastures to plain are as during winters is known as transhumance. In mountain regions, such as Himalayas, Gujjars, Bakarwals, Gaddis and Bhotiyas migrate from plains to the mountains in summers and to the plains from the high altitude pastures in winters. Similarly, in the tundra regions, the nomadic herders move from south to north in summers and from north to south in winters.

In which region the nomadic herders move from south to north in summers and from north to south in winters?

Solution: In the Tundra region the nomadic herders move from south to north in summers and from north to south in winters.
QUESTION: 2

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Each nomadic community occupies a well identified territory as a matter of tradition. Pastoral nomadism is associated with three important regions. The core region extends from the Atlantic shores of North Africa east wards across the Arabian Peninsula into Mongolia and Central China. The second region extends over the tundra region of Eurasia. In the southern hemisphere, there are small areas in South-west Africa and on the island of Madagascar.

Movement in search of pastures is undertaken either over vast horizontal distances or vertically from one elevation to another in the mountainous regions. The process of migration from plain areas to pastures on mountains during summers and again from mountain pastures to plain are as during winters is known as transhumance. In mountain regions, such as Himalayas, Gujjars, Bakarwals, Gaddis and Bhotiyas migrate from plains to the mountains in summers and to the plains from the high altitude pastures in winters. Similarly, in the tundra regions, the nomadic herders move from south to north in summers and from north to south in winters.

Why do nomadic communities move from one to another?

Solution: Due to change in season nomadic communities move from one to another.
QUESTION: 3

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Each nomadic community occupies a well identified territory as a matter of tradition. Pastoral nomadism is associated with three important regions. The core region extends from the Atlantic shores of North Africa east wards across the Arabian Peninsula into Mongolia and Central China. The second region extends over the tundra region of Eurasia. In the southern hemisphere, there are small areas in South-west Africa and on the island of Madagascar.

Movement in search of pastures is undertaken either over vast horizontal distances or vertically from one elevation to another in the mountainous regions. The process of migration from plain areas to pastures on mountains during summers and again from mountain pastures to plain are as during winters is known as transhumance. In mountain regions, such as Himalayas, Gujjars, Bakarwals, Gaddis and Bhotiyas migrate from plains to the mountains in summers and to the plains from the high altitude pastures in winters. Similarly, in the tundra regions, the nomadic herders move from south to north in summers and from north to south in winters.

Why each nomadic community occupies a well identified territory?

Solution: As a matter of tradition nomadic community occupies a well identified territory.
QUESTION: 4

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Each nomadic community occupies a well identified territory as a matter of tradition. Pastoral nomadism is associated with three important regions. The core region extends from the Atlantic shores of North Africa east wards across the Arabian Peninsula into Mongolia and Central China. The second region extends over the tundra region of Eurasia. In the southern hemisphere, there are small areas in South-west Africa and on the island of Madagascar.

Movement in search of pastures is undertaken either over vast horizontal distances or vertically from one elevation to another in the mountainous regions. The process of migration from plain areas to pastures on mountains during summers and again from mountain pastures to plain are as during winters is known as transhumance. In mountain regions, such as Himalayas, Gujjars, Bakarwals, Gaddis and Bhotiyas migrate from plains to the mountains in summers and to the plains from the high altitude pastures in winters. Similarly, in the tundra regions, the nomadic herders move from south to north in summers and from north to south in winters.

Where are Gaddi tribe found?

Solution: Gaddis, a Scheduled Tribe of Himachal Pradesh, are found principally focused in Bharmauri of Chamba district, an area popularly called 'Gaderan' which means 'the home of the Gaddis'. Bharmour is additionally known as the abode of Gaddis.
QUESTION: 5

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Depending on the mode of occurrence and the nature of the ore, mining is of two types: surface and underground mining. The surface mining also known as open-cast mining is the easiest and the cheapest way of mining minerals that occur close to the surface. Overhead costs such as safety precautions and equipment are relatively low in this method. The output is both large and rapid. When the ore lies deep below the surface, underground mining method (shaft method) has to be used. In this method, vertical shafts have to be sunk, from where underground galleries radiate to reach the minerals. Minerals are extracted and transported to the surface through these passages. It requires specially designed lifts, drills, haulage vehicles, ventilation system for safety and efficient movement of people and material. This method is risky. Poisonous gases, fires, floods and caving in lead to fatal accidents. The developed economies are retreating from mining, processing and refining stages of production due to high labour costs, while the developing countries with large labour force and striving for higher standard of living are becoming more important. Several countries of Africa and few of south America and Asia have over fifty per cent of the earnings from minerals alone.

Which type of mining is cheaper, can recover more of the resource, is safer and can use larger-scale mining equipment offering higher production rates.

Solution: Surface mining is cheaper, can recover more of the resource, is safer and can use larger-scale mining equipment offering higher production rates.
QUESTION: 6

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Depending on the mode of occurrence and the nature of the ore, mining is of two types: surface and underground mining. The surface mining also known as open-cast mining is the easiest and the cheapest way of mining minerals that occur close to the surface. Overhead costs such as safety precautions and equipment are relatively low in this method. The output is both large and rapid. When the ore lies deep below the surface, underground mining method (shaft method) has to be used. In this method, vertical shafts have to be sunk, from where underground galleries radiate to reach the minerals. Minerals are extracted and transported to the surface through these passages. It requires specially designed lifts, drills, haulage vehicles, ventilation system for safety and efficient movement of people and material. This method is risky. Poisonous gases, fires, floods and caving in lead to fatal accidents. The developed economies are retreating from mining, processing and refining stages of production due to high labour costs, while the developing countries with large labour force and striving for higher standard of living are becoming more important. Several countries of Africa and few of south America and Asia have over fifty per cent of the earnings from minerals alone.

Which type of mining uses the method of excavating a vertical or near-vertical tunnel from the top down, where there is initially no access to the bottom?

Solution: Shaft mining uses the method of excavating a vertical or near-vertical tunnel from the top down, where there is initially no access to the bottom.
QUESTION: 7

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Depending on the mode of occurrence and the nature of the ore, mining is of two types: surface and underground mining. The surface mining also known as open-cast mining is the easiest and the cheapest way of mining minerals that occur close to the surface. Overhead costs such as safety precautions and equipment are relatively low in this method. The output is both large and rapid. When the ore lies deep below the surface, underground mining method (shaft method) has to be used. In this method, vertical shafts have to be sunk, from where underground galleries radiate to reach the minerals. Minerals are extracted and transported to the surface through these passages. It requires specially designed lifts, drills, haulage vehicles, ventilation system for safety and efficient movement of people and material. This method is risky. Poisonous gases, fires, floods and caving in lead to fatal accidents. The developed economies are retreating from mining, processing and refining stages of production due to high labour costs, while the developing countries with large labour force and striving for higher standard of living are becoming more important. Several countries of Africa and few of south America and Asia have over fifty per cent of the earnings from minerals alone.

What is the other name of surface mining?

Solution: Open-cast mining is the other name of surface mining.
QUESTION: 8

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Depending on the mode of occurrence and the nature of the ore, mining is of two types: surface and underground mining. The surface mining also known as open-cast mining is the easiest and the cheapest way of mining minerals that occur close to the surface. Overhead costs such as safety precautions and equipment are relatively low in this method. The output is both large and rapid. When the ore lies deep below the surface, underground mining method (shaft method) has to be used. In this method, vertical shafts have to be sunk, from where underground galleries radiate to reach the minerals. Minerals are extracted and transported to the surface through these passages. It requires specially designed lifts, drills, haulage vehicles, ventilation system for safety and efficient movement of people and material. This method is risky. Poisonous gases, fires, floods and caving in lead to fatal accidents. The developed economies are retreating from mining, processing and refining stages of production due to high labour costs, while the developing countries with large labour force and striving for higher standard of living are becoming more important. Several countries of Africa and few of south America and Asia have over fifty per cent of the earnings from minerals alone.

Why developed economies are retreating from mining, processing and refining stages of production?

Solution: Developed economies are retreating from mining, processing and refining stages of production because of high labour cost.
QUESTION: 9

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Subsistence agriculture dominated by wet paddy cultivation: This type of agriculture is characterised by dominance of the rice crop. Land holdings are very small due to the high density of population. Farmers work with the help of family labour leading to intensive use of land. Use of machinery is limited and most of the agricultural operations are done by manual labour. Farm yard manure is used to maintain the fertility of the soil. In this type of agriculture, the yield per unit area is high but per labour productivity is low.

___________ is a decomposed mixture of Cattle dung and urine with straw and litter.

Solution: Farm yard manure is a decomposed mixture of Cattle dung and urine with straw and litter.
QUESTION: 10

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Subsistence agriculture dominated by wet paddy cultivation: This type of agriculture is characterised by dominance of the rice crop. Land holdings are very small due to the high density of population. Farmers work with the help of family labour leading to intensive use of land. Use of machinery is limited and most of the agricultural operations are done by manual labour. Farm yard manure is used to maintain the fertility of the soil. In this type of agriculture, the yield per unit area is high but per labour productivity is low.

Why is wet paddy farming subsistence?

Solution: Historically communities grew rice for themselves due to which wet paddy farming is subsistent.
QUESTION: 11

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Subsistence agriculture dominated by wet paddy cultivation: This type of agriculture is characterised by dominance of the rice crop. Land holdings are very small due to the high density of population. Farmers work with the help of family labour leading to intensive use of land. Use of machinery is limited and most of the agricultural operations are done by manual labour. Farm yard manure is used to maintain the fertility of the soil. In this type of agriculture, the yield per unit area is high but per labour productivity is low.

Intensive subsistence agriculture dominated by wet paddy is practiced in which area?

Solution: Intensive subsistence agriculture dominated by wet paddy is practiced in Southeast Asia.
QUESTION: 12

Direction: Read the case study given below and answer the questions that follow:

Subsistence agriculture dominated by wet paddy cultivation: This type of agriculture is characterised by dominance of the rice crop. Land holdings are very small due to the high density of population. Farmers work with the help of family labour leading to intensive use of land. Use of machinery is limited and most of the agricultural operations are done by manual labour. Farm yard manure is used to maintain the fertility of the soil. In this type of agriculture, the yield per unit area is high but per labour productivity is low.

State one advantage of wet paddy farming.

Solution: Rice needs water for evapotranspiration, seepage and percolation, as well as for management practices such as land preparation and drainage. Submerged rice cultivation practices help to promote water percolation and groundwater recharge, control flooding during heavy rains, and prevent weed growth in rice fields.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Similar Content

Related tests