Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1


Description
This mock test of Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1 for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Principles Of Inheritance And Variation- 1 extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The innate tendency of offspring to resemble their parents is called?

Solution:

The innate tendency of offspring to resemble their parents is called heredity. The offspring resembles to parent due to same genetic combination inherited from parents.

QUESTION: 2

Monohybrid ratio is_____.

Solution:

Monohybrid ratio is the ratio of different phenotypic traits obtained on hybridizing single pair of trait. It is 3:1. When tall pea plant is crossed with dwarf, the offspring obtained are in 3/4 tall and 1/4 dwarf.

QUESTION: 3

Who is regarded as the father of genetics?

Solution:

Mendel is regarded as the father of genetics due to his initial law of inheritance given by him on the basis of hybridisation conducted by him on garden pea.

QUESTION: 4

Material used for conducting experiments on genetic traits by Mendel was ______.

Solution:

Mendel studied the common garden pea plant, Pisum sativum because it was easy to cultivate and had a relatively short life cycle of 3 months. The plant exhibited discontinuous characteristics such as flower color and pea texture. Owing to its anatomy, it was easy to control the self-pollination of the plant and cross-fertilization between desired parents could be accomplished artificially. The presence of pure breeding varieties and easily visible contrasting characters and presence of F1 fertile hybrids were the additional advantageous characters for which Mendel chose garden pea as experimental material. 

QUESTION: 5

The physical expression or appearance of a character is called as?  

Solution:

The physical appearance of a character is called as phenotype. The genetic make of individual is called genotype. Tallness, round, wrinkled, yellow etc. are physical appearance.

QUESTION: 6

F2 generation is obtained by______.

Solution:

In monohybrid and dihybrid cross F2 generation is obtained by selfing of F1 hybrids as male and female.

QUESTION: 7

Dihybrid cross proves the law of________.

Solution:

In dihybrid cross, two new kinds of plants with new trait are formed. This is possible only when all traits assort independently and recombine to form new combination.

QUESTION: 8

In pea plants, yellow seeds are dominant to green, If a heterozygous yellow seeded plant is crossed with a green seeded plants, what ratio of yellow and green seeded plants would you expect in F1 generation?

Solution:

Since the yellow seeds are dominant to green, the allele for yellow seeds should be represented with upper case letter while the one for green seeds should be written in lower case letter.

Let's suppose that the allele for yellow seed is Y and that for green seeds is y. Hence the genotype of the heterozygous yellow seeded plant will be "Yy" and that for green seeded plant will be "yy" (as the recessive allele is expressed only in homozygous conditions).

The cross between heterozygous yellow seeded plant and green seeded plant will produce 50% yellow seeded plants and 50% green seeded plants.

QUESTION: 9

In a cross between a pure tall plant with green pod and a pure short plant with yellow pod. How many short plants are produced in F2 generation out of 16?  

Solution:

Genotype of pure tall plant with green pod= TTGG
Genotype of pure dwarf plant with yellow pod= ttgg
P generation:  TTGG    X  ttgg
F1 generation:TtGg(tall plant, green pod)
Selfing: TtGg X  TtGg

As can be seen from the table total 4 short plants with genotypes ttGG, ttGg, ttGg and ttgg are produced.

QUESTION: 10

The test cross is used to determine the________.

Solution:

In a test cross:
1. The organism with the dominant trait is always crossed with an organism with the recessive trait. 
2. If any offspring show the recessive trait, the unknown genotype is heterozygous. 
3. If all the offspring have the dominant trait, the unknown genotype is homozygous dominant.

QUESTION: 11

The genotypes of a husband and wife are IIB and IAi. Among the blood types of their children how many different genotypes and phenotypes are possible?

Solution:

A cross between two individuals, one with AB blood group and other A blood group will produce four genotypes and three phenotypes.

Offsprings Genotypes : 4 (IA IA, IIB, IA i, Ia i)

Phenotypes : 3 (A, B, AB)
OR
Genotype of husband = IAIB (Given)

Genotype of wife =  IAi (Given)

Thus, according to the law of independent assortment -
The gametes have gene R and r, and they have also alleles Y and y.
The segregation of 50% of R and 50% of r is always independent from segregation of 50% Y and 50% of y  
► wherein  the combination will be -
Thus, there are four genotypes of gametes, RY, Ry , rY and ry each with frequency of 25% of the total gametes hence produced.
Therefore, 4 genotypes and 3 phenotypes are possible.

QUESTION: 12

Inheritance of skin colour in human being is an example of_______.

Solution:

Mendenlian Inheritance – Transfer of traits from one generation into another into next generation in the form of a particulate structures is called Mendelian Inheritance.
Example: Cross based on height or colour and shape of seeds.

Monogenic inheritance – It is also called Monohybrid cross. Cross between a homozygous dominant parent and a homozygous recessive parent on the basis of single character.
Example: Cross based on height of the pea plants.

Complementary genes - Two independent pairs of genes, which interact to produce a trait together, but each dominant gene alone does not show its effect, are called complementary genes.
Example: Cross based on colour of flowers in Sweet potato.

Polygenic/Quantitative inheritance - Controlling of a character by two or more genes is called Multifactor inheritance.
Example: Inheritance of skin colour of human beings.

So, the correct option is 'B'  ‘ Polygentc/Quantitative inheritance.

QUESTION: 13

Which of the following is an example of co-dominance?

Solution:

Co-dominance is the phenomenon that deviates from Mendel’s law of inheritance. Both the alleles appear in offspring instead of one as in Mendel’s experiment. ABO blood grouping in human being is example of co-dominance in which both IA and IB appear simultaneously to form AB blood type.


For ABO system of blood groups, allele Iproduces N-acetylgalactosamine transferase enzyme which recognises H- antigen present in RBC membrane and adds N-acetylgalactosamine to sugar parts of H antigens to form A antigen.

The allele IB produces galactosyl transferase enzyme which recognized H antigen to form B antigens. Allele i does not produce any sugar or antigen.

I and Iare completely dominant over i, in other words antigens A and B are produced. This is because of co-dominance. These antigens determine the type of blood group. Blood group A has antigens B have antigen, AB has both antigens while blood group. Blood group A have antigen A, group B have antigen B, AB has both antigens while blood group O do not carry any antigens.

Thus, six genotypes and four phenotypes are possible.

QUESTION: 14

A human male produces sperms with the genotypes AB, Ab, aB, ab pertaining to two diallelic characters in equal proportions. What is the corresponding genotype of this person?

Solution:

The genotype AaBb of a male produce gametes AB,Ab, aB and ab in equal proportion as the law of segregation.

QUESTION: 15

In Mirabilis jalapa, when two F1 pink flowered plants were crossed with each other, the F2 generation produced 40 red, 80 pink and 40 white flowering plants. This a case of:

Solution:

F1 pink flowered plants are heterozygous. When selfing is done the genotype and phenotype develops as 1:2:1 as 40 red, 80 pink and 40 white flowering plants.

QUESTION: 16

Assertion: The cross between red and white flower bearing snapdragon plants results into pink coloured flower.
Reason: Incomplete dominance of red and white flower results into pink coloured flower.

Solution:

In Snapdragon flower, cross between true breeding white and red coloured flower produce pink coloured flower in F1 generation. This happens due to incomplete dominance of alleles over the other.

QUESTION: 17

Crossing over brings:

Solution:

Crossing over brings recombination or new combination of genes and hence variations. It occurs during cell division in prophase stage of meiosis-I.

QUESTION: 18

Plotting of specific genes on the chromosome is known as_______.

Solution:

Plotting of specific genes on the chromosome is known as chromosome map or linkage map or genetic map. It shows the position of genes on chromosome in respect to others.

QUESTION: 19

When two genes are situated very close to one another on a chromosome________.

Solution:

When two genes are situated very close to one another on chromosome, hardly any cross-over are produced. Such genes are called linkage and do not separate from each other during gamete formation.

QUESTION: 20

XY chromosome that determine the sex in human beings are:

Solution:

Sex chromosomes of human beings are heteromorphic as they are of different size. Y chromosome is smaller than X chromosome in size.

QUESTION: 21

Statement I: The bridge between one generation and the next are sperm and ovum.
Statement II: Both sperm and ovum contribute equally in heredity.
Statement III: Somatic diploid cells possess two chromosomes as well as two mendelian factors of each type.

Solution:

Bridge between one generation and the next is through sperm and ovum. The sperm provides only the nuclear part to the zygote. As such hereditary characters must be carried by nuclear materials. There is fusion of the sperm and egg nuclei during fertilization.

Both the sperm and egg contribute equally in the heredity of the offspring. The sperm provides only the nuclear part to the zygote. As such hereditary characters must be carried by nuclear materials. Therefore, chromosomes must carry the hereditary traits.

QUESTION: 22

Sex determination in human beings is______.

Solution:

Sex determination depend on male gamate because it's contain XY Chromosome while XX chromosome of female gamete i.e. after coitus if male gamete produce X and female produce X then female child birth , while XY Produce male child. XXY chromosome is due to additional copy of X chromosome results trisomy of sex chromosome, represent (2n+1) means (46+1=47) in this, individual have masculine,but feminine development occur's ( breast i.e. gynaecomastia), in this male are sterile, chromosomal disorder study easily by karyotypes ( study about - shape ,size,and number). But, YY chromosome doesn't occur. So, correct options will be A.

QUESTION: 23

XO type of sex determination is found in________.

Solution:

In grasshopper, sex determination is of XO type, in which the males have only one X-chromosome besides the autosomes whereas females have a pair of X-chromosome.

QUESTION: 24

In human beings, if ovum fertilizes with a sperm carrying X-chromosome, the zygote develops into______.

Solution:

Male produce two kinds of sperms, half carrying X and half carrying Y sex chromosome besides 22 autosomes. If ovum is fertilized by sperm carrying X chromosome the sex of child developed is female.

QUESTION: 25

Henking X-body present in 50% of sperms are now known as:

Solution:

Henking trace a specific structure in 50% of sperms. He gave the name x-body to this structure but he was not able to explain the significance of this structure. Further, investigation revealed that x-body was a chromosome, called X-chromosome.