Test: Properties Of Hydrocarbons


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Properties Of Hydrocarbons


Description
This mock test of Test: Properties Of Hydrocarbons for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Properties Of Hydrocarbons (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Properties Of Hydrocarbons quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Properties Of Hydrocarbons exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Properties Of Hydrocarbons extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is undergoing the substitution reaction?

Solution:

This reaction is considered as substitution reaction because hydrogen of methane is substituted by chlorine.

QUESTION: 2

The IUPAC name of Acetone is:

Solution:

Acetone or propanone is an organic compound with the formula ( CH3) 2 CO. 
Acetone  also called 2- propanone, organic solvent of industrial and chemical significance, the simplest and most important of the aliphatic ketones.

QUESTION: 3

Unsaturated carbon compounds on combustion give:

Solution:

Unsaturated hydrocarbons like ethyne also known as acetylene burn to produce a yellow sooty flame due to incomplete combustion in air.

The flame is sooty because the percentage of carbon is comparatively higher than that of alkanes and so does not get completely oxidized in air.

QUESTION: 4

The products obtained after the combustion of methane are:

Solution:

CH4(g)+2O2(g)→CO2(g)+2H2O(g)+ Heat + Light

QUESTION: 5

The fuel used for welding metals is a mixture of:

Solution:

The mixture of oxygen and acetylene (ethyne) is used as it is the only gas combination with enough heat to weld steel.

QUESTION: 6

Which of the following hydrocarbon does not undergo addition reaction?​

Solution:

Because it is a saturated hydrocarbon and saturated ones doesn't go addition. But it will undergo substitution reaction.

QUESTION: 7

The oxidising agent used to convert alcohols into carboxylic acid is:

Solution:

Alkaline potassium permanganate is a good oxidising agent.

QUESTION: 8

In the hydrogenation of vegetable oils, the unsaturated hydrocarbons generally add hydrogen in the presence of:

Solution:

Addition of hydrogen across C-C double bonds is called hydrogenation. Unsaturated hydrocarbons add hydrogen in the presence of catalysts such as nickel/palladium to give saturated hydrocarbons. Vegetable oils used for cooking are long unsaturated hydrocarbons which are healthy.

QUESTION: 9

While cooking, if the bottom of the vessel is getting blackened on the outside, it means that:

Solution:

Incomplete combustion of fuel gives out sooty flame which contains unburnt carbon particles which deposits on the bottom of cooking utensils.

QUESTION: 10

The reaction in which oxidising agents supply nascent oxygen for oxidation of alcohols to their respective acids is known as:

Solution:

Oxidation is gain of oxygen. In this reaction oxygen is added to the reactant to form product. 

QUESTION: 11

The cooking gas used in our homes is mainly an:

Solution:

Saturated hydrocarbons contain C-C single bond and on complete combustion they produce large amounts of heat. The cooking gas used in house is Butane (C4H10) known as LPG or Methane (CH4) known as CNG.

QUESTION: 12

The molecular formula of benzene is:​

Solution:

The chemical formula of benzene is C6H6, so it has six carbon atoms and six hydrogen atoms.

QUESTION: 13

CH2=CH2 + H2 → CH3-CH3 is an example of:

Solution:

The reaction in which an element or molecule is added to unsaturated hydrocarbons is called addition reaction.

QUESTION: 14

The conversion of butene to butane in presence of nickel is an example of:

Solution:

The reaction in which an element or molecule is added to unsaturated hydrocarbons is called addition reaction. In the above reaction unsaturated hydrocarbon is converted into saturated hydrocarbon.

QUESTION: 15

The common name of halo alkane is:

Solution:

Haloalkanes are alkanes that contain one or more members of the halogen (Cl,F,Br,I) family. The halogens found in organic molecules are chlorine, bromine, fluorine, and iodine. Some texts refer to this class of compounds as halogenoalkanes or alkyl halides. This text will frequently use both haloalkane and alkyl halide, so it's important to remember that they are the same thing.