Test: Quadratic Equations


10 Questions MCQ Test Mathematics For JEE | Test: Quadratic Equations


Description
This mock test of Test: Quadratic Equations for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Quadratic Equations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Quadratic Equations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Quadratic Equations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Quadratic Equations extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Solve the quadratic equation x2 – ix + 6 = 0

Solution:

x2 - ix + 6 = 0
x2 - 3ix + 2ix - 6i2 = 0    { i2 = -1}
x(x-3i) + 2i(x-3i) = 0
(x+2i) (x-3i) = 0
x = -2i, 3i 

QUESTION: 2

 so the least integral value of n is

Solution:

{(1 + i)/(1 - i)}n = 1
multiply (1 + i) numerator as well as denominator .
{(1 + i)(1 + i)/(1 - i)(1 + i)}n = 1
{(1 + i)²/(1² - (i)²)}n = 1
{(1 + i² +2i)/2 }n = 1
{(2i)/2}n = 1
{i}n = 1
we know, i4n = 1 where , n is an integer.
so, n = 4n where n is an integers
e.g n = 4 { because least positive integer 1 }
hence, n = 4

QUESTION: 3

Solve the quadratic equation ix2 – 3x – 2i = 0

Solution:

x2−3x−2i=0,

or  x2 + 3ix − 2=0      (divided by i)
 x= −3i ± [−9 + 4.1.2]1/2/2.1
= −3i ±  (−1)1/2/2
​= (−3i ± i)/2
=> x=−i or x=−2i

QUESTION: 4

Find the roots of the quadratic equation: x2 + 2x - 15 = 0?

Solution:

x2 + 5x - 3x - 15 = 0
x(x + 5) - 3(x + 5) = 0
(x - 3)(x + 5) = 0
⇒ x = 3 or x = -5.

QUESTION: 5

Solve the quadratic equation x2 +1 = 0

Solution:

QUESTION: 6

The solution of the quadratic equation: 2x2 + 3ix + 2 = 0

Solution:

2x2 + 3ix + 2 = 0
Using quadratic equation;
we know, x = (-b ± √b2 - 4ac)/2a
x =  [-3i ± √(3i)2 - 4x2x2]/2x2
= -3i ± √-25/4
= i(-3±5)/4
x = i/2, -2i

QUESTION: 7

The solution of the quadratic equation : 2x2 – 4x + 3 = 0

Solution:

2x2 - 4x + 3 = 0
x = [-(-4) +- (√16-24)]/2(2)
x = (4 +- i√8)/4
x = (4 +- 2i√2)/(2 * √2 * √2)
x = 2(2 +- i√2)/(2 * √2 * √2)
x = 1 +- i/√2

QUESTION: 8

If one of the root of a quadratic equation with rational coefficients is rational, then other root must be

Solution:

Also, αβ = r/p, which is also rational. α + β = (a+√b) + (a-√b) = 2a, a rational number and, αβ = (a+√b)(a-√b) = a² - b, a rational number. So, the other root of a quadratic equation having the one root as (a+√b) is (a-√b), where a and b are rational numbers.

QUESTION: 9

If the sum of three consecutive terms of an increasing A.P. is 51 and the product of the first and third of these terms is 273, then the third term is

Solution:

Let these three terms are, a−d,aanda+d.
Then,
a−d+a+a+d=51⇒3a=51⇒a=17
Now, (a−d)(a+d)=273
⇒(17−d)(17+d)=273
⇒289−d2=273⇒d2=16
⇒d=4 (As d can not be negative.)
So, third term will be, 17+4=21.

QUESTION: 10

Solve the quadratic equation 9x2 + 16 = 0

Solution:

9x2 + 16 = 0
9x2 = -16
x2 = -16/9
x = ± 4/3 i

Similar Content

Related tests