Test: Quality Factor


10 Questions MCQ Test Basic Electrical Technology | Test: Quality Factor


Description
This mock test of Test: Quality Factor for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Quality Factor (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Quality Factor quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Quality Factor exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Quality Factor extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Quality factor is also known as _________

Solution:

Quality factor is also known as voltage magnification because the voltage across the capacitor or inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.

QUESTION: 2

At resonance condition, voltage across the capacitor and inductor is _________ the source voltage.

Solution:

In resonance condition the voltage across the capacitor and inductor is greater than the source voltage because the voltage across the capacitor or inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.

QUESTION: 3

What is the voltage across the capacitor when the source voltage is 100V and the Q factor is 10.

Solution:

We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage =10*100=1000V.

QUESTION: 4

 Find the Q factor when the voltage across the capacitor is 1000V and the source voltage is 100V.

Solution:

We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. Vc=QV. Substituting the values from the given question, we get Q=10.

QUESTION: 5

Find the source voltage when the voltage across the capacitor is 1000V and the Q factor is 10.

Solution:

We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. Vc=QV. Substituting the values from the given question, we get V=100V.

QUESTION: 6

What is the voltage across the inductor when the source voltage is 200V and the Q factor is 10.

Solution:

We know that voltage across the inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage =10*200=2000V.

QUESTION: 7

 Find the Q factor when the voltage across the indictor is 2000V and the source voltage is 100V.

Solution:

We know that voltage across the inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. VL=QV. Substituting the values from the given question, we get Q=20.

QUESTION: 8

Find the source voltage when the voltage across the inductor is 2000V and the Q factor is 20.

Solution:

We know that voltage across the inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. VL=QV. Substituting the values from the given question, we get V=100V.

QUESTION: 9

 What happens to the voltage across the capacitor when the Q factor increases?

Solution:

 We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. Hence as the Q factor increases, the voltage across the capacitor also increases.

QUESTION: 10

What happens to the voltage across the inductor when the Q factor decreases?

Solution:

We know that voltage across the inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. Hence as the Q factor decreases, the voltage across the inductor also decreases.

Related tests