Test: Quantitative Techniques- 10


20 Questions MCQ Test IBPS PO Prelims- Study Material, Online Tests, Previous Year | Test: Quantitative Techniques- 10


Description
Attempt Test: Quantitative Techniques- 10 | 20 questions in 30 minutes | Mock test for Banking Exams preparation | Free important questions MCQ to study IBPS PO Prelims- Study Material, Online Tests, Previous Year for Banking Exams Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Study the graph carefully and answer the questions
PRODUCTION OF SUGAR (IN TONES) OF THREE DIFFERENT STATES

Q. What is the approximate percentage increase in production of sugar in state Q from 2006 to 2007?

Solution:

Required increase

QUESTION: 2

Study the graph carefully and answer the questions
PRODUCTION OF SUGAR (IN TONES) OF THREE DIFFERENT STATES

Q. What is the average production of sugar of all 3 states in the year 2003 to that 2004?

Solution:

Required average

= 4.1 tonnes

QUESTION: 3

Study the graph carefully and answer the questions
PRODUCTION OF SUGAR (IN TONES) OF THREE DIFFERENT STATES

Q. What is the ratio of total production of sugar of all three states in the year 2006 to that of 2007?

Solution:

Required Ratio
= (5.8 + 5.1 + 6.6) : (6.7 + 6.0 + 7.3)
= 17.5 : 20
= 7:8

QUESTION: 4

Study the graph carefully and answer the questions
PRODUCTION OF SUGAR (IN TONES) OF THREE DIFFERENT STATES

Q. What is the average production of state R for all years together?

Solution:

Required average production

= 6.1 tonnes

QUESTION: 5

Study the graph carefully and answer the questions
PRODUCTION OF SUGAR (IN TONES) OF THREE DIFFERENT STATES

Q. What is difference between the total production of all the three states together in 2008 to that in 2005?

Solution:

Required difference
= (7.4 + 6.2 + 8.3) – (5.6 + 4.4 + 5.8)
= 21.9 – 15.8
= 6.1 tonnes

QUESTION: 6

√8-√4-√2 = ? 

Solution:

QUESTION: 7

4/7 x 2/3x ?=1008

Solution:


QUESTION: 8

What least number should be added to 5931 to make it exactly divisible by 94?

Solution:

The correct option is B.
to find the least number that has to be added, find the remainder and subtract this from the divisor. 
Here 5931/94; remainder as 9 
Subtracting 94-9 = 85.

QUESTION: 9

If a point (x, y) in a oxy plane is equidistant from (-1, 1) and (4, 3) then?

Solution:



x2 + 1 + 2x + y2 + 1 - 2y = x2 + 16 - 8x + y2 + 9 - 6y 
10x + 4y = 23

QUESTION: 10

In how many different ways the letters of the word GYANM be arranged such that Y and M are being on either side?

Solution:

= 2! X 3!
= 12

QUESTION: 11

-224-314x (-9) = ?

Solution:

-224 – 315 x (-9) = ?
-224 + 2826
= 2602

QUESTION: 12

Find the probability of getting exactly one hand in tossing of two coins?

Solution:

Required probability =1/4=0.25

QUESTION: 13

D die is rolled twice, what is the probability that the sum of the numbers on the two faces is 5?

Solution:

No.Total of possible outcome of outcomes

QUESTION: 14

A man standing on a railway platform 100m long, observes that a train crossed the platform in 25 seconds but himself in 15 seconds. Find the length of the train and it’s speed?

Solution:

PL = 100m.  TL = ? (25 – 15) = 10 sec
Speed of Train 

QUESTION: 15

If 30% of a class consists of girls and there are 21 boys, in the class, then how many girls are there in the class?

Solution:

∴ 70% of class is Boys.
= 70% cl → 21 Boys
Class = 30 students.
∴ Girls = (30 – 21)
= 9.

QUESTION: 16

Is 377 is a prime number?

Solution:

Is 377 is a prime number ?
Yes this number is divisible by 13.
∴ This number is not a prime number.
means composite number.

QUESTION: 17

0, 1, 5, 14, 30, 55, (?)

Solution:


So ? = 91

QUESTION: 18

(?)2  ÷ 4 + √1521 = 1063

Solution:



QUESTION: 19

Find the sum of numbers 6 + 7 + 9 + ………… + 20

Solution:

Find the sum of numbers.
6 + 7 + 9 + ……… + 20.

= 15 x 13 
= 195

QUESTION: 20

How much time it will take for a boy to run around a square park of side 35m with speed of 9km/hr?

Solution:

Square park of side 35 m.
Distance = 35 x 4
= 140m.

⇒ 28 x 2
⇒ 56 sec.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code